Minisemlor

Postade denna bild på instagram för någon timme sen och fick så många frågor på receptet, så här kommer det! Det är verkligen lätt, så lova mig att ni provar att baka dessa små godbitar?

Minisemlor (40 st)

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör eller margarin
  • 3 dl mjölk (jag brukar använda röd mjölk i bak)
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 1  dl strösocker
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 1 st ägg
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning: 

  • 150 gram mandelmassa
  • inkråm från bullarna
  • ca 2 msk grädde eller mjölk
  • ca 4 dl vispad grädde

Garnering:

  • Florsocker

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli ljummet, ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den har löst upp sig.
  2. Rör ner kardemumma, salt, socker, hjorthornssalt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta in resterande mjöl lite i taget till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt va 30 minuter till dubbel storlek.
  3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den ytterligare. Baka ut till 40 runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck med fingret.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dom sedan mitt i ugnen i ca 4-7 min. Håll koll och ta ut bullarna när dom fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Låt bullarna svalna helt.
  7. Skär av lock och gröp ur inkråmet på bullarna. Blanda det med mandelmassa och arbeta smidig med lite grädde eller mjölk.
  8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

 

Inlägget Minisemlor dök först upp på Josefine Gunhamre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *