Mjuk saffranskaka med frosting

Hej på er!

Jag vet att första advent är några veckor bort men jag hade lite saffran hemma och kunde inte låta bli att prova ett recept på en mjuk saffranskaka med mandelmassa och vaniljfrosting som lät sååå gott! Receptet kommer från duktiga Fredriks fika och jag vill passa på att dela det med er här också!

Obs! Min kaka sjönk ihop lite i mitten så utseendet blev inte det finaste, men det var även där den blev allra godast. Och det är ju det som räknas! Pga mandelmassan blev den riktigt saftig och smakade dessutom mycket saffran! En riktigt god kaka att bjuda på till fikat i advent, eller nu!

Saffranskaka med vaniljfrosting, 12 bitar

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl grädde
  • 75 g smör
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 g saffran

Frosting:

  • 200 g philadelphiaost
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Mortla saffranet med lite socker. Smält smöret med saffranet och låt det svalna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form.
  3. Vispa ägg och socker.
  4. Rör ner grädden.
  5. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smöret.
  6. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
  7. Grädda 40-45 min beroende på form. Känn efter med en sticka att den är helt torr.
  8. Vispa ihop smör och philadelphiaost tills det är en slät massa.
  9. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop tills det är en krämig frosting. (Jag pressade även i lite citron och det blev jättegott!)
  10. Bred ut frostingen över kakan!

 

Inlägget Mjuk saffranskaka med frosting dök först upp på Josefine Gunhamre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *