Trädgårdsplaner 2019

Än är det ju långt tills trädgårdssäsongen drar igång men 2019 tänker vi ska bli året då vi verkligen styr upp vår trädgård ordentligt och då är det bäst att börja planera i tid. På bilden ovan ser du en del av vårt trädgårdsland där vi i dagsläget har två stora odlingsbäddar och fyra mindre.

Trädgårdsplaner 2019

🌱 Bygga klart växthuset. I höstas började John gjuta stommen till vårt växthus. Fönster och tegelstenar har vi köpt för flera år sedan på Blocket. Hoppas vi hinner klart innan sommaren.

🌱 Bygga odlingslådor. Vi har insett att stora friland inte passar oss så bra så istället ska vi bygga många höga odlingslådor av obehandlat lärkträ.

🌱 Anlägga perennrabatter. Trots att vårt hus är byggt 1932 så finns det knappt några spår kvar av den gamla trädgården. Tyvärr. I år kommer vi därför börja att anlägga olika rabatter runtomkring i trädgården.

Vad vi ska odla

🌱 Rotfrukter m.m: Potatis, gulbeta, rödbeta, sommarmorot för primörer, vintermorötter för lagring, palsternacka, kålrot, purjolök, rödlök, gul lök, svartrot, vintersquash, knölfänkål

🌱 Bönor & Ärtor: Gråärt och bondböna från Solberga i Bohuslän, märgärt, sockerärt, spritärt och borlottibönor.

🌱 Sallat & Kål: Broccoli, vitkål, spetskål, rödkål, brysselkål, grönkål, plocksallat, spenat, rucola, vintersallat, vinterportulak

🌱 Grönsaker: Rädisa, gurka, tre olika sorters tomater, citron.

🌱 Kryddor & Läkeväxter: Rosmarin, Basilika, Dragon, Libbsticka, Citronmeliss, Gräslök, Mynta, Oregano, Pimpinell, Kamomill,

När det kommer till grönsaker köper vi bara ekologiska fröer – mestadels från Runåbergs som faktiskt ligger bara en mil från oss. För den uppmärksamme så ingår fröer alltså inte i mitt köpstopp. Jag har också börjat samla alla listor för trädgården i en anteckningsbok (som har legat och samlat damm i åratal). Skönt att ha allt samlat på ett ställe och också toppen att kunna gå tillbaka och se hur vi gjort tidigare år. Vad gick bra, vad gick dåligt, vad vill vi odla mer eller mindre av nästa år, osv. I år ska jag också försöka bli bättre på att samla egna fröer när odlingssäsongen är slut.

För mig är det väldigt viktigt att gynna den biologiska mångfalden och våra bin, humlor och fjärilar. Jag har därför satsat på blommor som de tycker extra mycket om och försöker se till att de även har något som blommar tidigt på våren och tidigt på hösten. Dock har jag haft lite svårt att hitta ekologiska blomsterfröer och lökar – tipsa mig gärna om du vet vart det finns!

John har börjat skissa upp trädgården närmast huset och rabatterna vi tänker anlägga. Jag vill gärna ha gamla klassiska “mormorsblommor” för det känns som det passar bäst till vårt hus.

Blommor som ska planteras 2019

🌱 Vi har en gammal rabatt intill huset som ska fyllas på med fler lavendelplantor och en som ska fyllas på med fler stockrosor.

🌱 Längs med båda sidorna av vår nya grusgång ska vi sätta kantnepeta.

🌱 Bredvid vår fjärilsbuske ska vi sätta blå bolltistel, prästkragar och röd solhatt.

🌱 I krukor på grindstolparna och intill skrivarlyan ska vi sätta slingerkrasse.

🌱 I trädgårdslandet ska jag sätta två olika sorters ringblommor som jag ska använda till hudvård och massor av luktärt.

🌱 Andra blommor som vi beställt men inte bestämt placering på än är: riddarsporre, rosenskära, jätteverbena och jätteeternell.

🌱 Sist men inte minst vill jag också anlägga en blomsteräng någonstans på markerna.

Inga små planer direkt men trädgårdsdrömmar är bland det härligaste jag vet.  Önska oss lycka till!

Inlägget Trädgårdsplaner 2019 dök först upp på About a Country House.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *