Gröna kalendern: Januari

vinter

Snö, frost och mörker. I januari är det kanske få av er som går i trädgårdstankar. Men för att skapa drömträdgården bör vi sätta igång. Nu! Homespos checklista guidar dig.
Checklista januari:
  • Reflektera. Sätt dig ner i soffan under en mysig filt och börja tänka igenom förra årets trädgårdssäsong. Vad saknade du i din trädgård? Vad kan du vara utan? Vilka odlingar gick bra och vilka gick dåligt? Vilka motgångar stötte du på? Skriv ner alla fördelar och nackdelar med din trädgård på en lista och bestäm dig för hur du vill förändra den.
  • Planera. Efter du har utvärderat ordentligt är det dags att planera hur du vill att din trädgård ska se ut 2016. Läs på om de sakerna som du inte riktigt lyckades med förra året eller om nya blommor eller odlingar du är sugen på att testa i år. Ju mer förberedd du är desto lättare blir det när säsongen drar igång.
  • Inventera. Titta igenom förrådet och redskapsboden och se vad du behöver för att lyckas med din trädgård – fröer, krukor, redskap? Skriv en inköpslista. Du kan också passa på att ge dina redskap lite extra kärlek. Tvätta bort smuts och skrapa bort rost, olja in träskaften, slipa och laga det som behövs.
  • Köp in. Det kan kännas lite tidigt att börja med inköpen redan nu, men under lågsäsong kan du ofta hitta saker till lite bättre pris än om du börjar jaga sakerna när våren redan har anlänt. Och det är inte många månader kvar innan vissa fröer ska börja förkultiveras så då är det skönt att ha dem hemma.
Önskelista januari:

zetas

Linolja för verktygsvård, Zetas, 59 kr.

sterners

Handskriven fröpåse, Sterners Sömnad, 39 kr.

granit

Kruka betong, Granit, 89 kr.

Text och foto: Emilie Cederquist

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *