Kajsas Compact Living

Kajsa vet hur man fyller 33 kvadrat på bästa sätt.
På 33 kvadratmeter behöver du både vara kreativ och smart för att få till ett fungerande boende. Kajsa Jeppsson har fått till en riktig fullträff. 

Det är först så här i efterhand som Kajsa inser vilken tur hon hade när hon ramlade över ett förstahandskontrakt på den här lilla ljusa hyresettan. Den är belägen på Gamla Väster mitt i Malmö och det är också det som är det allra bästa med lägenheten.

– Ja, läget, läget, läget! Gamla Väster är Malmös mysigaste och bästa område enligt mig. Lägenheten ligger på Engelbrektsgatan och bara 50 meter från min port ligger Olsson & Gerthels farligt fina butik. På samma gata finns även supermysiga hipster-möter-Paris fiket Noir, lyxdelibutiken Mästerlivs, Norrgavel och butiken Miloii med märken som Ganni och Rodebjer. Jag älskar att spankulera här på fredagseftermiddagarna.

Kajsa Jeppsson

Ålder: 31
Bor: Gamla Väster i Malmö
Familj: Fästmannen Viktor
Gör: Ekonom och jobbar med företagskunder på bank
Instagram/Pinterest: @kajekaje/@kajsaelisabeth
Den praktiska stegen byggde Kajsa tillsammans med två vänner när de fick ett DIY-infall. Registreringsskylten vid TV:n hittade Kajsa lutad mot en vägg vid en gata i Prag.

Beskriv din inredningsstil!
– En klyscha kanske, men jag gillar att blanda gammalt med nytt. Främst för att jag är för nostalgisk för att göra av mig av med gamla minnen i form av småprylar och vissa möbler. Fast samtidigt tycker jag inte om när loppisfynden tar överhand och jag får känslan av att jag bor i en lumpbod eller en tantsalong.

Vilken utgångspunkt är bra för att lyckas på liten yta? 
– Jag gillar en enkel grund så att jag själv kan sätta en egen prägel med viss färg och form. Även om jag tycker om den nygamla trenden med riktigt mörka väggar gillar jag när basen i möbler och väggar är vitt. Det beror på att jag sedan jag flyttade hemifrån aldrig har bott på större yta än 55 kvadratmeter, och att experimentera med mörka kulörer i hela rum har av den anledning inte riktigt varit aktuellt. Jag vill känna rymd helt enkelt, trots liten yta.

Hur länge har du varit intresserad av inredning?
– Säkert typ alltid. Min syster och jag möblerade om på våra rum jämt när vi växte upp. På mer hobbybasis har jag varit intresserad av inredning åtminstone de senaste fem-tio åren skulle jag säga. Jag drev en inrednings- och inspoblogg tillsammans med min syster under några år, det var roligt och gav utlopp för mycket kreativitet – och så klart en del bloggångest.

Var hämtar du inspiration?
– Från mängder av ställen. Jag följer inga inredningsbloggar regelbundet direkt men många bredare livsstilsbloggar där jag snappar upp ett och annat. Instagram är annars en stor inspirationskälla, tillsammans med Pinterest. Jag tycker även om att gå runt i miljöer i butiker som exempelvis Artilleriet eller Olsson & Gerthel, det känns som om en kommit hem till någons superstylish hem.

Eftersom jag älskar att äta ute och gör det gärna och ofta (min plånbok gillar det inte lika mycket) hämtar jag mycket inspiration från snygga restaurangmiljöer, som för övrigt allt oftare har en tydligt genomarbetad inredningstanke nu än för bara några år sedan. Slutligen; från resor och snygga hotellrum. Senaste favoriten är kedjan av Ace Hotel där jag besökte deras oas i Palm Springs för ett par månader sedan, magi.

Var shoppar du helst inredning?
– Loppis, Ikea och på nätet skulle jag tro. Jag gillar hållbarhetstänket med loppis, och dessutom går intäkterna inte sällan till välgörenhet och produkterna är unika. Win-win-win! Ikea är en klassiker som jag tar hjälp av för grunden i lägenheten som soffa, byrå och säng.

Så länge jag bor på så här liten yta och funderar på hur mitt nästa boende kommer att se ut lägger jag inga större pengar på att köpa designerklassiker eller byta ut någon större möbel direkt. Jag tycker även om att slösurfa på nätet och reka bra erbjudanden på lite mer pricey inredningsprylar, Svenssons i Lammhult kör ganska ofta 10% på allt exempelvis.

Den svarta ananasen på byrån är ett loppisfynd som Kajsa har målat om. De små askarna och faten är loppisfynd blandat med arvegods och lite Skultuna.

Jag gillar en personlig touch på min inredning, det ska synas att någon bor här och att jag inte vill gömma undan mina favoritörhängen, mina böcker (läser typ fem samtidigt beroende på humör) eller minnen från resor och vänner.

Smart förvaring av extra kuddar och filtar i en korg från Ferm Living.
Smart förvaring av extra kuddar och filtar i en korg från Ferm Living.

Vad gör du helst en ledig lördag?
– Sover länge och äter sedan frukost framför Nymo tillsammans med starkt, svart kaffe, en croissant och apelsinjuice. Efter det beger jag mig antingen ut på stan för att träffa vänner och shoppa lite, eller så har jag laddat tillräckligt mycket för att bege mig ut på en löptur.

När jag är igång med löpningen gillar jag att ta ett långpass på helgen, jag tycker om att tanka dagsljus som jag inte får så mycket av på kontoret i veckorna. Har jag tur hinner jag träffa min systerson Hugo för en fika eller promenad på eftermiddagen också, det är det bästa jag vet! På kvällen går jag förhoppningsvis ut och äter och dricker gott, gärna på Bastard, Grand Öl & Mat eller Köttbaren.

Vilken är din favoritpryl/möbel i hemmet?
– Soffan! Med risk för att låta som en slacker, men jag gör allt i soffan; äter, umgås, jobbar ibland, läser, slötittar på TV förstås eller tar en eftermiddagslur.

Färgklick i soffan.
Soffa från Ikea, fårskinn från Kajsas mammas gård, soffborden i teak är loppisfynd och det vita kommer från Hay.

12

Många ljus höjer mysfaktorn i januari. Ljusstakarna är en mix av loppisfynd, Ikea och Iittala.

Hur gör du för att skapa mysfaktor hemma i januari?
– Tänder alla smålampor som jag har utplacerade i lägenheten, det skapar ett inte alltför skarpt ljus, som en enda, större ljuskälla kan ge, och jag gillar att det skapas som små rum och hörnor i rummet. Tända ljus är en klassiker och mysfaktorshöjare. Och så brukar jag laga en god middag, köpa ett fint magasin och njuta av att vintern med dess mörker faktiskt är till för återhämtning. Jag är världsbäst på att päsa med gott samvete!

Hur bor du om fem år?
– Drömmen hade varit New York, men mer realistiskt kanske i ett gårdshus i Limhamn. Eller i en stor lägenhet i Kulturhusen på Sankt Knut i Malmö, där det ingår en berså (!) till nästan varje lägenhet och gården ser ut att vara tagen ur en Astrid Lindgren-saga. Jag fantiserar även om ett sommarhus på Listerlandet.

Belysning på väggen är smart på liten yta. Lampslinga från Granit.
Belysning på väggen är smart på liten yta. Lampslinga från Granit.

8

Kajsas bästa tips till dig som bor på liten yta:

  1. Göm undan allt som behövs i en lägenhet men som inte är så snyggt och som stressar dig. Exempelvis har jag böcker, ljus och sommarskor i grunda, utdragningslådor under sängen, i fotpallen bor mina hänga-i-parker-på-sommaren-filtar och extratäcken och i jalusiskåpet sparar jag lite viktiga papper och elektronik.
  2. Utnyttja väggarna och höjden! Exempelvis har jag ett väggmonterat litet klaffbord i köket med plats för två. Till det två lite snyggare klaffstolar i svart trä som hänger hopfällda på en rejäl krok ovanför bordet när de inte används. Även stegen och ljusslingan ger en känsla av att en inte enbart behöver möblera med golvet som utgångspunkt, lyft fokuset!
  3. Sortera och sälj ofta. På en liten yta finns inte plats till onödiga saker och kläder som inte används, så ett par gånger om året får jag ett rensarryck och plockar bort det jag inte behöver eller vill spara. Mycket säljer jag på Tradera och Lyxloppis (fyndtips om du är i Malmö!), eller skänker till loppis. För pengarna jag tjänar köper jag ofta något som jag tänkt ut i förväg vilket motiverar mig när jag släpar oändliga Tradera-paket till postombudet, som exempelvis en dagstur till Köpenhamn eller en ny Byredo-parfym.
Kajsa utanför favoritstället Köttbaren.
Kajsa utanför favoritstället Köttbaren.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

FIXA KAJSAS STIL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *