Matbloggaren Frk. Kræsen om mattrenderna 2016

frk kræsen2

Svenska Linn Grubbström var nybörjare i köket när hon startade bloggen Frk. Kræsen 2011 – idag driver hon en av Danmarks största matbloggar! Homespo frågade ut henne om årets hetaste mattrender. 

– Det var faktiskt väldigt otippat att jag skulle börja blogga om mat. Jag bodde i en studentkorridor i Danmark 2011 och vi brukade ha matklubb fem dagar i veckan, vilket betydde att jag egentligen bara behövde laga mat var tredje vecka. Men på sommarlovet höll även matklubben sommarlov och jag skulle stå för maten själv. Det borde ju inte vara något problem för en 23-åring, men jag var faktiskt usel på allt vad matlagning heter. Samtidigt insåg jag att jag började få slut på bra ursäkter för varför jag inte skulle ta tag i det.

Så du bestämde dig för att starta en matblogg?
– Ja, jag bestämde mig för att starta bloggen som ett sommarprojekt för att se om jag kunde lära mig att laga mat över sommaren, så det var egentligen lika mycket ett slags dokumentation över mina första stapplande kulinariska steg som det var en matblogg. När jag väl kom igång upptäckte jag att det var så himla roligt att både blogga och laga mat att jag var tvungen att fortsätta.

Vad handlar bloggen om?
– Jag brukar säga att bloggen handlar om vardagsmat och vardagskakor. Nästan alla mina recept är “bildrecept”, där alla steg i receptet visas i bilder. På det sättet hoppas jag att bloggen kan vara spännande även för de som inte känner sig så hemma i köket och bland mer “traditionella” recept.

Linn Grubbström

Ålder: 28
Bor: På Nørrebro i Köpenhamn
Gör: Är matbloggare och har ett eget företag där hon jobbar med receptutveckling och matfotografering
Instagram: @linngrubbstrom
Blogg: frokenkraesen.com

Grattis till nya kokboken! Berätta lite mer om den.
– Tack! Det känns helt fantastiskt att ha fått lov att ge ut en egen kokbok. Ibland tror jag att jag glömmer recept från boken medvetet, bara för att få lov att hämta den i bokhyllan och stå med den uppslagen i köket. Boken heter “Mad for begyndere”. Jag har gjort den tillsammans med en kock och den består av 52 rätter.

– Alla rätterna visas i bilder, så först får läsaren se alla ingredienserna i den första bilden, för att sedan se varje steg i receptet i en ny bild, innan resultatet visas i en sista bild. Jag har samma sorts bildrecept på bloggen, så på det sättet tror jag att många känner igen sig. Förhoppningen är att visa att recept inte behöver vara långa texter, utan att de faktiskt kan se lite annorlunda ut.

frk kræsen

Vad äter du helst till vardags 2016?
– Ekologiska grönsaker! Majoriteten av mina måltider är vegetariska.

Och vad bjuder du dina vänner på för festlig middag i vår?
– Svensk sushi. Jag har börjat experimentera med klassisk sushi och försöker hitta goda kombinationer med miljövänliga fiskarter och grönsaker som är odlade lokalt och i säsong. I höstas gjorde jag sushi med rödbetor, äpplen och dill – det blev både spännande och gott.

Froken-Kraesen-Opskrift-Hjemmelavet-Sushi-1

Vad kommer inte över tröskeln i ditt kök 2016?
– Svinkött som inte är ekologiskt. Danmark har tyvärr inte lika bra regler för produktion av svinkött som Sverige, så där försöker jag alltid välja eko.

Och vad kommer du alltid ha i skafferiet?
– Det småtråkiga men riktiga svaret är färdigkokta kikärtor. Så himla smart att alltid ha hemma och kunna tillsätta i sallader, soppor och grytor.

Ge oss ditt bästa restaurangtips i Köpenhamn!
– Åh, får jag bara välja ett tips? Det är nästan omöjligt, för det finns så många mysiga ställen i Köpenhamn. Men en av mina favoritrestauranger är Manfreds & Vin, en liten restaurang och vinbar på Nørrebro. Manfreds serverar rustik nordisk mat och kan trolla med grönsaker så att deras vegetariska rätter blir de godaste man någonsin har ätit.

Frk Kraesen spår mattrenderna 2016

  1. Mer veg-mat och mindre kött. Vi äter ju grönare och grönare hela tiden, och jag tror inte att 2016 blir något undantag. Det kommer fler och fler vegetariska alternativ och jag tycker att det är rätt spännande att se hur ett svenskt företag som till exempel Oatly har exploderat de senaste åren. Vi kommer få se mer i stil med det i 2016.
  2. Fler “ordentliga” snabba alternativ. Även om vi gärna vill brygga eget öl och baka surdegsbröd har vi alldeles för mycket att göra för att faktiskt hinna med det. Men vi har blivit otroligt medvetna om vad vi äter, så även om vi inte har tid att laga mat själva, är det viktigt för oss att de färdiga alternativen vi köper är nyttiga och inte innehåller massor av e-nummer. Så mer “bra” färdigmat.
  3. Mer sydamerikansk mat. Matvärlden har snackat om det nordiska köket länge nu. Nästan så länge att det börjar bli småtråkigt. I 2016 tror jag att världen kommer börja prata mindre om det nordiska köket och mer om det sydamerikanska.

Av: Emilie Cederquist Foto: Linn Grubbström/Frk Kræsen

FRK. KRÆSEN’S CHIAGRÖT MED HALLON

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *