Månadens inredningsprofil: Marit Orrebo

maritorrebo
Januaris inredningsprofil Marit Orrebo inreder Åhléns varuhus på jobbet och på fritiden inspirerar hon tusentals följare med sin personliga inredningsstil på Instagram. 

Ditt jobb som Visual Merchandiser på Åhléns verkar väldigt spännande, berätta!
– Jag ÄLSKAR mitt jobb. Ingen dag är som den andra. Men den som tror att en går runt och “dekorerar” när en jobbar som Visual Merchandiser har helt fel, ha ha. Jag har nog det tyngsta jobbet i hela varuhuset. Jag bygger väggar och lyfter plåthyllor lika mycket som jag klär dockor och skapar inspirerande platser på hemavdelningen. Det som jag älskar mest med Åhléns är ju att jag får jobba både med mode och heminredning – mina största intressen. Jag jämför mig med ett fotbollsproffs, jag får betalt för att göra det jag älskar, ha ha. Sedan tycker jag om att ha ansvar, lagom med ansvar, vilket jag har som ensam VM på ett varuhus.

Har du något tips till andra som också vill jobba med inredning?
– Jag har ju ingen utbildning i grunden. Jag ser det lite som att jag fick min utbildning när jag jobbade för Lindex i 10 år. På den tiden gick Lindex från en klädkedjan till ett riktigt modeföretag och det var otroligt kul att vara med på den resan, jag åkte land och rike runt och byggde upp nya butiker. Då lärde jag mig jättemycket men jag skulle ändå rekommendera andra att gå en utbildning. Jag var faktiskt lärare i butikskommunikation en termin på yrkesakademin i Leksand. Det är få förunnat att kunna jobba sig uppåt så som jag har gjort.

marit-red

Marit Orrebo

Ålder: 34
Bor: I ett hus i Gustafs, en liten by utanför Borlänge i Dalarna, och i en lägenhet i centrala Gävle
Familj: Fästmannen Pär, sönerna Maximilian, 9, och Levis, 7, och bonusdottern Thea, 7
Gör: Visual Merchandiser på Åhléns i Borlänge
Blogg: marito.blogg.se
Instagram: @maritorrebo

marit6

Färgerna grönt och blått blir stort 2016 men jag har kommit på att hur många gånger jag än försöker mig på färg så går jag ändå tillbaka till svart och vitt sen.

marit9

Hur och när väcktes ditt intresse för inredning?
– Jag har alltid gillat att titta på vackra foton – både mode och inredning. Mamma har jämt haft prenumerationer på Damernas Värld och Sköna Hem och jag älskade att bläddra igenom dem. Men stilarna har varit många genom åren. Jag flyttade hemifrån redan när jag var 16-17 och då var det mycket färg på väggarna, blått och rostfärgat och en asiatisk touch hade jag på en lägenhet också, ha ha. Så nog har intresset funnits jättelänge. När jag var mammaledig med min andra son startade jag en inredningsblogg som faktiskt var rätt stor, men jag la ner den när jag och pojkarnas pappa separerade.

Du har två olika boenden, hur fungerar det?
– Jag är särbo och sambo med min fästman Pär. Vi hyr ett hus i Gustafs och en lägenhet i centrala Gävle som vi har totalrenoverat. Det blir liksom så när man träffas mitt i livet och blir tokkära i varandra när man har barn sedan tidigare förhållanden. Pär har sin firma i Gävle och jag har mitt jobb i Borlänge och sedan vill vi inte att barnen ska behöva pendla. Så jag och Pär har valt att leva isär på vardagarna varannan vecka och varannan vecka när vi inte har barnen pendlar Pär till mig och huset. Det låter kanske krångligt, men vi tycker att det funkar hur bra som helst. Vi får det bästa av två världar – livet på landet med de stora ytorna, ängarna och vidderna och livet i stan där vi umgås med vänner och äter på restaurang varannan helg.

marit2

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Hm, jag är nog rätt stilren, enkel och färglös. Jag har kommit på att hur många gånger jag än försöker mig på färg så går jag ändå tillbaka till svart och vitt sen. Jag tröttnat fort och sedan får jag så mycket färg på jobbet att jag vill ha det rätt avskalat och rent hemma. I lägenheten däremot har jag varit jättemodig och skaffat en turkos soffa, ha ha, men där är jag ju bara varannan helg. Jag älskar även att ta in mode i inredningen. En snygg galge, skor eller en snordyr väska på väggen – det är lite “jag”.

marit5

marit8

Vad kommer vi att få se för nya inredningstrender 2016?
– Jag tror vi svenskar kommer att satsa mer på våra hem och på att till exempel köpa lite dyrare möbler, en designstol eller konst till väggarna. Vi blir mer och mer medvetna och svensken har bra smak. Sedan tror jag att marmor och betongen försvinner mer och mer. Det har blivit lite mättat nu, men däremot tror jag att naturmaterial har kommit för att stanna. Olika sorters trä tror jag på och skrynkliga linnesängkläder både i sommarstugan och hemma.

– Färgerna grönt och blått blir stort och vi kommer att våga mörkare väggar och golv i grått och svart. Och om ananasen var het förra året så är det kaktusen som är det “nya” för 2016. Jag tror på personliga hem, det är alltid dem som är mest intressanta. Att bygga om Ikeamöbeln med färg, hjul eller extra hyllor, köpa någon unik detalj eller möbel på loppis och på resor som du blandar upp med någon dyrgrip – sådant älskar jag.

marit4

marit3

Vilka trender kommer du att haka på och vilka kommer du att hoppa över?
– Jag går och klämmer på ett sammetsöverkast i grönt på jobbet, men det tröttnar jag väl på innan det kommer upp på sängen, ha ha. Annars är jag lite sugen att måla golven mörka i lägenheten (hoppas inte att Pär läser den här intervjun) men jag kommer nog inte hoppa på någon ny trend. Jag får ut så otroligt mycket av min kreativitet på jobbet att jag inte gör om så mycket hemma faktiskt. Jag har en väldigt bra grund både i huset och lägenheten och då räcker det med någon ny kudde, pläd eller tavla – det köper jag alltid.

Var shoppar du inredning?
– Åhléns, så klart, både i min egen butik och i city där vi har mer märken. Min kompis Julia har en jättefin nätshop Juliasvitadrommar.se och jag handlar även mycket hos Carola på lakewoodliving.se.

marit

Du är flerbarnsmamma – hur inreder du barnrummen 2016?
– Med bra förvaring, jag tycker det är jobbigt med leksaker på golvet och när det är rörigt. Jag har byggt en perfekt mobil legoförvaring till Maximilian med Ikeas Trofast–serie. Jag har lagt en bänkskiva uppe på och satt hjul på, så han kan stå och bygga och dra runt den i rummet. Allt lego är färgsorterat. I Theas rum har vi byggt upp hennes säng på Ikeas Stolmen för att få så mycket förvaring som möjligt. Annars tycker jag om när det är stilrent även där, med personliga detaljer. För cirka sju år sedan gjorde jag en egen lampa med inspiration av Jonas Bohlins Liv-lampa. Den hänger i Theas rum nu. Sådant tycker jag om, när hemmet blir personligt och originellt.

Januari kan kännas som en ganska oinspirerande månad, hur inreder du hemma i januari?
– Jag är överlycklig att jag får kasta ut den lilla jul jag har haft hemma nu. Jag bygger ju jul på jobbet redan vecka 42 så den är jag trött på innan den ens har börjat. Men jag måste ju ha lite stjärnor i fönstren och en julgran för ungarnas skull. Annars är jag som mest sugen på att göra om överallt i januari, för då kommer vårnyheterna in på jobbet. Det är då jag brukar göra mina färgmisstag som får leva i några veckor i mitt hem innan jag tröttnar, ha ha.

maritorrebo

Du har ett väldigt fint Instagramkonto som vi älskar – vad delar du med dig av där?
– Tack, vad glad jag blir. En salig blandning av det mesta tror jag, precis som jag själv. Inredning, mode och inspirerande foton. Jag älskar ju att fota och brukar ofta ha en tanke på färg och form och i vilken ordning fotona kommer i flödet. Det låter asnördigt, jag vet, men jag gillar ju sådant. Jag har ett stort intresse i både mode och inredning och det syns nog. En får se mycket bilder från våra hem. Sedan tränar jag mycket styrketräning och jag har faktiskt även startat ett eget företag där jag hjälper till med personliga gympass för kvinnor. Jag har fått mycket förfrågningar om jag kan dela med mig mer utav det, så det har också smugit sig in på slutet, men där är det är svårt med färgerna i träningsfotona och filmerna ibland, ha ha.

Marits fem bästa inredningstips:

  1. Får du inte till ett rum så börja om. Lyft ut alla möbler och börja om från noll, då kan du se på rummet med helt andra ögon. Så jobbar jag mycket på jobbet.
  2. Om du är osäker på vad du vill ha – gör en moodboard med bilder som du river ut från tidningar och skriver ut från nätet. Då kan du lättare se en röd tråd än om allt bara finns i ditt huvud.
  3. Lägg till personliga detaljer i inredningen. En gammal möbel, tavla eller mormors gamla lampa. Det blir så mycket roligare om du har de där sakerna som funnits med länge och som betyder mycket för dig.
  4. Köp ramar på loppis. Bättre kvalité, snyggare och det blir mer liv i det du ska ha inuti ramen.
  5. Jag och Pär samlar på champagnekorkar från speciella tillfällen i en glasburk som alltid står framme. Personligt och snyggt!

Av: Emilie Cederquist Foto: Marit Orrebo

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *