Bland strandfynd och designerklassiker

frida27

Sedan 1967 är den gamla fiskarvillan i Homespos bloggare Fridas familjs ägo och nu är det hennes och sambon Andrés tur att skriva sin egen historia i det. Innanför väggarna från 1903 gömmer sig en stilkrock i form av moderna designklassiker, charmiga vintagedetaljer och inslag av naturen.
Tänk att som vuxen få flytta in i sitt barndomshem igen. Att få skriva sin egen historia i ett hus som rymmer minnen från flera generationer. Frida och André tvekade aldrig. De var fast inställda på att ta över släkthuset där både Frida och hennes mamma har vuxit upp.

– Vi har drömt om detta länge och velat göra det någon dag. Vi älskar det här huset. När mina föräldrar kände sig klara med det fick vi chansen. Jag tycker att vi har lyckats bevarat husets känsla och själ men nu har vi gjort det till vårt, berättar Frida som tillsammans med sambon André för ett par år sedan drog igång ett renoveringsprojekt – som blev något helt annat än vad de hade tänkt sig.

Frida Nilsson

Ålder: 26.
Familj: Sambon André Hjalmarsson, 30, hunden Dina, bebis på väg.
Yrke: Frida är grafisk designer och illustratör och driver egen webshop på fridanilsson.se. André är egenföretagare inom bygg- och industrisvets.
Bor: I en nyrenoverad fiskarvilla från 1903 på 170 kvadrat i Krokås, Sölvesborgs kommun.
Instagram: @fridanilsson.se
Blogg: frida.homespo.se
När paret köpte nya möbler valde de att satsa mycket på hållbara designklassiker. Stora rumsindelande mattor är också en viktig grundsten i Fridas inredning, den här kommer från Massimo. Soffa Plano från Eilersen. Kuddar från The Home Company. Sideboard och soffbord Tray Table från Hay. På bordet står en vas från Klong. Hjorthuvudet är en av Fridas pappas jakttroféer. Sittpuff Alseda från IKEA. Fåtölj Lamino, design Yngve Ekström för Swedese. Taklampa 2097-30/50 från Flos.
Soffa Plano från Eilersen. Kuddar från The Home Company. Sideboard och soffbord Tray Table från Hay. På bordet står en vas från Klong. Hjorthuvudet är en av Fridas pappas jakttroféer. Sittpuff Alseda från IKEA. Fåtölj Lamino, design Yngve Ekström för Swedese. Taklampa 2097-30/50 från Flos.

Renoveringen blev inte riktigt som ni hade planerat?
– Nej, från början var faktiskt tanken att vi bara skulle riva en vägg och måla om lite. Det var vår hela renoveringsplan, men när vi väl hade börjat så tänkte vi om och kände att det var skönt att få klart hela renoveringen på en gång.

Bokhylla från String. De blandade böckerna om djur och natur är loppisfynd. Kaktus från Serax.
Bokhylla från String. De blandade böckerna om djur och natur är loppisfynd. Kaktus från Serax.

Den vackra kakelugnen är bevarad original från när huset byggdes och har fått sig en varsam renovering. Drinkvagn Trays från Kartell. Stolar About a Chair från Hay. Matta från JAB Anstoetz.

Efter nio månader var huset från förra sekelskiftet som nytt. Den majestätiska kakelugnen i originalutförande är numera det enda som vittnar om husets ålderdom. Bottenvåningens små rum har förvandlats till en stor, modern planlösning som gjord för att umgås i.

Drinkvagn Trays från Kartell. Vinglasen är från Iittala och heter Essence. De gröna små glasen har Frida fyndat på loppis.
Drinkvagn Trays från Kartell. Vinglasen är från Iittala och heter Essence. De gröna små glasen har Frida fyndat på loppis.

Hela renoveringen genomfördes av hantverkare medan Frida och André följde utvecklingen från första parkett från ett mindre hus på tomten.
– Det roligaste var att se från dag till dag hur vårt hus växte fram. Vi levde i en drömbubbla under hela renoveringen och längtade ihjäl oss efter att få flytta in. Jag kunde inte ens hålla mig från att börja ställa in blommor i fönstren innan det var klart, erkänner Frida.

Drinkvagn Trays från Kartell. Skåp Display från A2 Designers. Golvlampa AJ från Louis Poulsen.

Rådjurshuvudet har Fridas pappa jagat. Ljusstake från IKEA.
Rådjurshuvudet har Fridas pappa jagat. Ljusstake från IKEA.
Under renoveringen blev köket dubbelt så stort. Paret ville undvika att placera hela köket längs med väggarna och planerade därför istället in en stor köksö. Med hjälp av dubbla underskåp rygg i rygg skapades bra plats för förvaring och dessutom en extra stor bänkyta att duka upp härliga bufféer på. Vita köksluckor och bänkskiva från HTH. Vit bänkskiva i hårdkomposit, träbänkskiva av vitlaserad ask. De bruna läderhandtagen har Frida specialdesignat hos Sadelmakarmästarna i Stockholm. Taklampa Star från Jonas Bohlin. Ugn och ångugn är från märket Miele. Blandare från FM Mattsson.
Vita köksluckor och bänkskiva från HTH. Vit bänkskiva i hårdkomposit, träbänkskiva av vitlaserad ask. De bruna läderhandtagen har Frida specialdesignat hos Sadelmakarmästarna i Stockholm. Taklampa Star från Jonas Bohlin. Ugn och ångugn är från märket Miele. Blandare från FM Mattsson.

Paret, som gärna bjuder hem vänner på middagar, valde att ägna en stor yta till köket, som blev dubbelt så stort. De ville undvika att placera hela köket längs med väggarna och planerade därför istället in en stor köksö. Med hjälp av dubbla underskåp rygg i rygg skapades bra plats för förvaring och dessutom en extra stor bänkyta att duka upp härliga bufféer på.

– Vi ville göra köket avskalat, luftigt, modernt och pampigt. Vi valde att bryta av med naturliga material som den robusta bänkskivan i vitlaserad ask och läderhandtagen som bara blir snyggare när de slits lite.

Frida och André har jobbat med olika höjder i köket för att skapa ett djup i rummet. Den upphöjda bänkskivan används som frukosthörna. Barstolar About a Stool från Hay. Sideboard Muddus från IKEA. Tavlan har tillhört Fridas mormor. Radiatorer från Lenhovda Radiatorfabrik.
Frida och André har jobbat med olika höjder i köket för att skapa ett djup i rummet. Den upphöjda bänkskivan används som frukosthörna. Barstolar About a Stool från Hay. Sideboard Muddus från IKEA. Tavlan har tillhört Fridas mormor. Radiatorer från Lenhovda Radiatorfabrik.
Frida och André älskar husets lugna och rofyllda läge. Från matsalsbordet har deras gäster fin utsikt över havet. Bord T12 från Hay. Stolar About a Chair från Hay. Taklampa Semi från GUBI. Tavlan är Fridas egen design. Spotlights Wan Downlight från Flos. Matta från JAB Anstoetz.
Paret älskar husets lugna och rofyllda läge. Från matsalsbordet har deras gäster fin utsikt över havet. Bord T12 från Hay. Stolar About a Chair från Hay. Taklampa Semi från GUBI. Tavlan är Fridas egen design. Spotlights Wan Downlight från Flos. Matta från JAB Anstoetz.
Taklampa Semi från GUBI. Värmeljushållare i mässing Kin från Skultuna. Kruka i mässing Hortus från Svenskt Tenn. Grön kruka, design Erika Pekkari för Svenskt Tenn. Bricka Svart Elefant från Svenskt Tenn.
Värmeljushållare i mässing Kin från Skultuna. Kruka i mässing Hortus från Svenskt Tenn. Grön kruka, design Erika Pekkari för Svenskt Tenn. Bricka Svart Elefant från Svenskt Tenn.
Frida och André är inte så mycket för starka färger utan har istället jobbat med neutrala nyanser i grått, svart och vitt. De vitsåpade golven Douglas från Dinesen är basen i deras hem. Vitrinskåp Display från A2 Designers. Gungstol Rocking Chair från Charles & Ray Eames. På golvet står den randiga vasen Omaggio från Kähler. Det lilla bordet och stolen är loppisfynd.
De vitsåpade golven Douglas från Dinesen är basen i deras hem. Vitrinskåp Display från A2 Designers. Gungstol Rocking Chair från Charles & Ray Eames. På golvet står den randiga vasen Omaggio från Kähler. Det lilla bordet och stolen är loppisfynd.

Frida och André är inte så mycket för starka färger utan har istället jobbat med neutrala nyanser i grått, svart och vitt. Med vitsåpade golv och ljusa väggar som bas har paret nu fyllt sitt hem med en mix av moderna klassiker och brokiga vintagedetaljer.

Lampa Block från Design House Stockholm. Porslinsdockan är ett hantverk av en släkting till Frida.
Lampa Block från Design House Stockholm. Porslinsdockan är ett hantverk av en släkting till Frida.

Jag är lite av en sakletare och kan promenera på stranden bara för att leta efter fina saker.

Allrummet på övervåningen var tidigare en balkong som byggdes om till ett luftigt rum under renoveringen.
Allrummet på övervåningen var tidigare en balkong som byggdes om till ett luftigt rum under renoveringen.
Kelimmatta Palermo från GAN Rugs. Soffbord Tati Sofatable från Asplund. Vägglampa 265 från Flos. Golvlampa TAB från Flos. Soffa Box från Eilersen. Valmobilen har Frida köpt på Island. Tavlan med blå dam har tillhört Fridas mormor. Korg från IKEA. ABC-poster från Jollygoodfellow. Ljusstakar från Anki Gneib. Kuddar från vänster: Tell Me More, The Home Company, gråmönstrad kudde från Afroart, mönstrad kudde Manhattan från Svenskt Tenn.
Kelimmatta Palermo från GAN Rugs. Soffbord Tati Sofatable från Asplund. Vägglampa 265 från Flos. Golvlampa TAB från Flos. Soffa Box från Eilersen. Valmobilen har Frida köpt på Island. Ljusstakar från Anki Gneib. Kuddar från vänster: Tell Me More, The Home Company, gråmönstrad kudde från Afroart, mönstrad kudde Manhattan från Svenskt Tenn.
Soffa Box från Eilersen. Korg från IKEA. Stafliet är ett loppisfynd, illustrationen är Fridas egen design. Vägglampa 265 från Flos. Tavlan med blå dam har tillhört Fridas mormor. Bordslampa Goldie från Raumgestalt. Filt från Klippan. Blå kudde från Tell Me More. ABC–poster från Jollygoodfellow.
Korg från IKEA. Stafliet är ett loppisfynd, illustrationen är Fridas egen design. Tavlan med blå dam har tillhört Fridas mormor. Bordslampa Goldie från Raumgestalt. Filt från Klippan. ABC–poster från Jollygoodfellow.
Kelimmatta Palermo från GAN Rugs. Filt från Klippan. Fåtöljer Bruno, design Mats Theselius för Källemo. Trappräcke egen design och tillverkning. Spotlights Wan Downlight från Flos.
Fåtöljer Bruno, design Mats Theselius för Källemo. Trappräcke egen design och tillverkning. Spotlights Wan Downlight från Flos.
Fridas egna illustrationer, så som den här Ananas-postern, passar fint ihop med de övriga inredningsdetaljerna. På byrån Reflect från Muuto står tidningshuset Magazin från Konstantin Slawinski. Bordslampa Light Tray från Asplund. A-tavla från Zwölf.
Fridas egna illustrationer, så som den här Ananas-postern, passar fint ihop med de övriga inredningsdetaljerna. På byrån Reflect från Muuto står tidningshuset Magazin från Konstantin Slawinski. Bordslampa Light Tray från Asplund. A-tavla från Zwölf.

Paret jobbar gärna med motsatser och kontraster för att skapa oväntade uttryck i sin inredning. Frida möblerar om ofta för att framkalla nya känslor och gör magiska små stilleben av designklassiker från Asplund bredvid uppstoppade fåglar och ett och annat trendköp.
– André är mer modern och jag är lite mer vintage så det blir en bra stilkrock.

Trappräcke egen design och tillverkning. Gunghästen har varit Fridas mammas. Byrå Reflect från Muuto. Tidningshus Magazin från Konstantin Slawinski. Bordslampa Light Tray från Asplund. Stol Ton Armchair no.30, design Michael Thonet för Ton. A-tavla från Zwölf.
Gunghästen har varit Fridas mammas. Stol Ton Armchair no.30, design Michael Thonet för Ton.
Fridas gamla flickrum är numera hennes arbetsplats där hon sitter och ritar sina illustrationer. Soffan har tillhört Fridas mormor. Lådhurts Helmer från IKEA. Egentillverkat skrivbord med ben Lerberg från IKEA. Stol Urban från IKEA. Byrå PS från IKEA. Skrivbordslampa Tisdag från IKEA. Ananas-postern är Fridas egen design.
Fridas gamla flickrum är numera hennes arbetsplats där hon sitter och ritar sina illustrationer. Soffan har tillhört Fridas mormor.

Fridas största inspirationskälla är naturen och den avspeglar sig både i hennes inredningsstil och i hennes egna illustrationer.
– Det kommer nog från att jag har vuxit upp så här med naturen vid husknuten. Pappa är jägare och vi har alltid varit ute mycket i skogen. Jag är lite av en sakletare och kan promenera på stranden bara för att leta efter fina saker, berättar Frida vars senaste alster är en ABC-poster där hennes naturfynd har fått agera bokstäver.
– Nu har jag hittat ett formspråk där jag kan använda de här vackra sakerna. Det är roligt att min samling äntligen kommer till användning för annars är det ju ingen idé att samla på saker.

Egentillverkat skrivbord med ben Lerberg från IKEA. Lådhurts Helmer från IKEA. Ananas-postern är Fridas egen design. Skrivbordslampa Tisdag från IKEA.
Egentillverkat skrivbord med ben Lerberg från IKEA. Lådhurts Helmer från IKEA. Ananas-postern är Fridas egen design. Skrivbordslampa Tisdag från IKEA.
Minibyrån har varit Fridas pappas. Spegeln är ett loppisfynd.
Minibyrån har varit Fridas pappas. Spegeln är ett loppisfynd.
Pall Bekväm från IKEA. Vägglampa Bestlite BL6 från Gubi. Sängbord Mini Stacked från Muuto. Pelargon-postern är Fridas egen design. B–tavla från Playtype.
Pall Bekväm från IKEA. Vägglampa Bestlite BL6 från Gubi. Sängbord Mini Stacked från Muuto. Pelargon-postern är Fridas egen design. B–tavla från Playtype.
Frida Nilsson.
Frida Nilsson.

Fridas inredningsfilosfi:

    1.  Omge dig av vackra, personliga saker som du tycker om.
    2. Försök skapa något spännande och oväntat i din inredning. Tänk motsatser; stort och litet, blankt och matt, mjukt och hårt och gör vackra stilleben.
    3. Försök att inte möblera längs med väggarna, flytta ut möblerna i rummet och skapa mindre ”rum” i rummet. Då är det också viktigt med mattor för att skapa den rätta rumskänslan.
    4. Rensa, sortera och skapa fin ordning och reda med bra förvaring.
    5. Följ årstiderna och förstärk känslan med din inredning och små detaljer. Ett tips är att plocka in naturen.
Det gamla trärena spegelskåpet lämnades kvar av Fridas föräldrar och har en gång i tiden tillhört hennes gammelfarmor. Korg från Granit. Dynor och matta från IKEA. Kappan är från By Malene Birger. Väskan är ett loppisfynd.

frida20

TILL FRIDAS BLOGG

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *