Månadens inredningsprofil: Elin Lannsjö

elinlannsjo

Februaris inredningsprofil Elin Lannsjö skapar magiskt fin keramik som gör sig lika bra som inredningsdetaljer som bruksföremål. I början av 2016 lanserade hon en drömig kombo av webshop och blogg där vi både kan följa hennes inspirerande inredningsstil och klicka hem hennes vackra alster. 

Du har länge varit hobbykeramiker och nu har du tagit steget och öppnat en egen webshop, berätta!
– Under sju år hade jag keramiken som en hobby. Jag experimenterade och lekte med leran förutsättningslöst vilken lade en grund till mitt formspråk. För cirka två år sedan startade jag min blogg och Instagramkontot @elinlannsjo för att dokumentera mina projekt. Det var då jag upptäckte ett intresse kring keramiken och detta är helt klart en av de stösta anledningarna till att jag vågade ta steget, starta företag och senare en webshop.

Elin Lannsjö

Ålder: 35
Bor: I Kungsladugård, Majorna i Göteborg
Familj: Pojkvän
Gör: Är keramiker med egna märket ELIN LANNSJÖ
Instagram: @elinlannsjo
Webbshop/Blogg: elinlannsjo.com

Innebär webshopen att du kommer att satsa ännu mer på din keramik framöver?
– Jag har en hel del idéer kring mitt företag men jag håller lite i bromsen. Jag vill inte stressa iväg utan också känna att tiden och energin är med på min sida.

Var hittar du inspiration till dina keramikkollektioner?
– Oj! Det där är en sådan svår fråga. Jag söker sällan efter inspiration aktivt, utan den kommer faktiskt ofta till mig när jag inte anstränger mig efter nya idéer. Nya miljöer under en resa, restaurangbesök, att gå på en fotoutställning eller när jag ligger i hängmattan är typiska tillfällen då inspirationen kommer till mig och jag spinner loss på olika idéer.

Vad är nästa steg för ELIN LANNSJÖ?
– Just nu, faktiskt samma dag som ni publicerar den här intervjun (5/2), släpper jag min senaste kollektion WOOD. Arkitektoriska småvaser som jag skär fram med kniv och jag leker med utseendet av täljt trä. En vas till den första vårblomman. Till snödroppen eller längre fram på våren, den första rosen. För mer bilder och information, hälsa på i min webshop!

wood_lannsjö
Idag lanserar Elin nya kollektionen WOOD.
wood_lannsjö2
WOOD.

elinlannsjo6

Jag omger mig helst av naturliga material, som är hållbara och som bara blir vackrare med tiden.

elinlannsjo7

Har du något drömscenario du skulle vilja se din keramik i?
– Jag har ju medvetet och för tillfället valt att inte sprida min keramik till andra återförsäljare. Jag vill hålla keramiken småskalig och exklusiv, men jag känner till några fantastiska hem och offentliga miljöer där jag tror att min keramik skulle komma till sin rätt.

Har du något tips till andra som också vill börja jobba med sin hobby?
– Mitt råd skulle vara att inte satsa allt på en gång utan att försöka behålla en ekonomisk trygghet om det går. Har du möjligheten att skala upp försiktigt, att kanske testa dina idéer medan du deltidsjobbar med något annat samtidigt som du startar upp ditt företag så behöver du inte stressa med att ditt nya företag måste bära omedelbart.

elinlannsjo3

2-1

Processed with VSCOcam with s2 preset

Utöver din hyllade keramik har du även en hyllad inredningsstil. Hur och när väcktes ditt intresse för inredning?
– Tack, vad roligt att ni tycker det! Design och formspråk är något som alltid intresserat mig. Min mamma är en oerhört kreativ person och genom henne har jag ärvt ögat och intresset för att ordna ett hem som man trivs i och men också det allmänna intresset för form, design och inredning. Jag har även en Universitetsbakgrund inom textil och design som ytterligare har odlat detta intresse.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag omger mig helst av naturliga material, som är hållbara och som bara blir vackrare med tiden. En eklektisk blandning, som det så fint heter, av olika stilar, material och detaljer. Jag styrs inte av direkta trender, även om jag såklart kan inspireras av dem. Istället har jag under en lång tid samlat på mig saker och ting som jag förälskat mig i vilket jag tror bidrar till en personlig, mixad och själfylld inredningsstil.

elinlannsjo2

Både er lägenhet och er kolonistuga har synts i flera inredningsmagasin – hur tänker du när du inreder respektive ställe?
– För mig är det viktigt att inreda utifrån de förutsättningar som finns och med omtanke kring hur man vill nyttja de olika ytorna. Till exempel ville vi med vår kolonistuga  inreda så att vi kan umgås där med våra vänner, laga och äta sena sommarmiddagar tillsammans. Därför blev köket, den stora matplatsen och uteplatsen vårt viktigaste fokus och så har vi inrett utifrån det.

– Vi satte in ett stort platsbyggt kök med carraramarmor, tillverkade en huggkubbe som extra arbetsyta, satte krokar i taket att hänga lufttorkad skinka på, och fyllde upp med kastruller, keramik och skärbrädor. Vi valde olika gråtoner för att ge stugan värme och en ombonad känsla och för att ge plats åt alla färger i växter, grönsaker och de buketter som plockas in från trädgården.

elinlannsjo5 elinlannsjo4

Vad inspireras du av när det kommer till inredning?
– Jag inspireras på samma sätt som med keramiken. Mina vänner är också design- och inredningsintresserade, det blir ofta samtal kring det. Men också av resor , ett besök på restaurang eller hotell.

Hur kommer du att inreda 2016?
– Vi har precis köpt en ny lägenhet med stort renoveringsbehov som vi snart kommer sätta tänderna i. Processen kommer ni kunna följa på min blogg: elinlannsjo.com. Både kök och badrum ska göras om, väggar ska rivas och nya sättas upp. Jag ligger i startgroparna att samla inspiration inför detta, men i stora drag kring materialval tänker jag gråtoner och vitt på väggarna, sten, marmor, rå trä, min egna keramik såklart, mjuka naturliga textilier och att lyfta fram stuckaturer och spegeldörrar som är tidstypiska för lägenheten.

elin_instagram

Du har ett otroligt inspirerande instagramkonto som vi älskar – vad delar du med dig av där?
– Tack, vad glad jag blir att ni gillar! Jag delar med mig av miljöer som jag tycker är vackra och som inspirerar mig, frukostar, vackra blommor, restaurangsbesök och sommarkvällar på kolonin. Men jag har också stående inslag av keramikstilleben och visar gärna vad som sker bakom kulisserna vid tillverkningen av min keramik.

Elins tre bästa inredningstips:

  1. En vas med färska blommor, gärna i en vild bukett är alltid härligt!
  2. Var inte rädd för att flytta runt dina saker, när kuddar och växter byter rum och innehållet på hyllor ändrar plats känns hemmet genast roligare och mer intressant igen!
  3. Tänk om! En stol kan bli ditt nya nattduksbord, en tamburmajor kan få bli din klädhängare i sovrummet osv.

Av: Emilie Cederquist Foto: Elin Lannsjö

4 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *