I en ljus dröm

Hemma hos Emma går det mesta i vitt.

I en minimalistisk, ljus dröm bor Emma Andreasson och Daniel Nilsson tillsammans med dottern Wilma. Paret lät bygga sitt drömhus 2009 och sedan dess har Emma ägnat mycket tid till att inreda det. 
Det känns helt rätt att bo här. Varje gång jag svänger in på vår gata så känner jag ”åh, vad skönt att vara hemma”. Det bästa med huset är läget – det är nära både till skogen och till stan. Och till havet, det är härligt att kunna gå ner och ta ett kvällsdopp på sommaren. Sedan älskar vi ljusinsläppet och den öppna planlösningen, säger Emma.

Emma Andreasson

Ålder: 33.
Familj: Sambon Daniel Nilsson, 33, och dottern Wilma, 4.
Yrke: Emma är säljare på MQ och Daniel är fotbollsspelare.
Bor: I en vit villa från 2009 på ca 180 kvadrat i Sölvesborg.
Instagram: @emmaowilma
I det avskalade köket finns gott om plats för att stöka med middagar.
I det avskalade Tibro-köket finns gott om plats för att stöka med middagar.
Frukosthörna för två.
Frukosthörna för två. Stolar från Elviras Värld och vas från Klong.

Hur gick det till när ni byggde ert hus?
– Vi började titta på färdiga hus, men sedan blev vi mer och mer sugna på att bygga. Vi hittade den här tomten av en slump och föll direkt. Vi åkte runt och tittade på lite visningshus och sedan fastnade vi för ett Trivselhus. Det var skönt att ha ett stöd på vägen för vi kunde inget själva om husbyggen.

Vad hade ni för känslor under byggprocessen?
– Jag var nervös innan vi började bygga för jag hade hört så mycket om vad som kunde gå fel i en byggprocess. Och sedan var jag orolig att det inte skulle kännas rätt, för vi hade ju bara sett huset på papper innan. Men den dagen som väggarna kom på plats, så kände jag direkt att jag skulle älska det. Det var precis som jag hade tänkt mig. Allt gick jättesmidigt under byggnationen och det var faktiskt roligt hela tiden.

Det rejäla matbordet har plats för många vänner.
Det rejäla matbordet har plats för många vänner. Matbord från Elviras Värld och svart stol Thonet nr 14 från TON.
Lampa från House Doctor och vas från Svenskt Tenn.
Lampa från House Doctor och vas från Svenskt Tenn.

Jag köper ofta saker med en tanke att de ska stå på ett visst ställe. Daggvasen har en given plats på köksbordet där den syns direkt när du kommer innanför dörren. Jag tröttnar aldrig på den, den är nästan precis lika fin utan blommor.

Vardagsrummet är Emmas favoritplats i huset.
Vardagsrummet är Emmas favoritplats i huset.

Hade ni en tydlig bild över hur ni ville ha ert hus?
– Ja, det hade vi. Vi ville att det skulle vara ganska klassiskt och vi ville ha en öppen och ljus planlösning. Nedre plan ville vi bara ha som sällskapsyta, med bra plats för att umgås med varandra, utan TV.

Var trivs du bäst i huset?
– I vardagsrummet på nedervåningen. Men vi är mest uppe faktiskt. Det är där vi lever, där vi har TV:n och Wilma har sitt rum och sina saker. Men det är kanske just därför som jag njuter extra när jag är här nere. Här läser jag tidningar och böcker och gör bara avkopplande saker. Det är precis så som jag tänkte när vi byggde det.

Lampa från Klong.
Oljelampa från Klong, tavlor från Artilleritet, kuddar från Svenskt Tenn och Chhatwal & Jonsson.

Ljust stilleben.

Härlig läshörna.
Härlig läshörna. Kudde från Svenskt Tenn, bord från Day Home, pläd från Gant.

Hur tänkte ni när ni skulle inreda ert nya hus?
– Vi hade ingenting när vi flyttade in här. Vi bodde i lägenhet innan men vi sålde allting för vi bodde hos Daniels föräldrar när vi byggde och vi ville börja om på nytt här i huset. Men jag kände ingen stress alls när vi flyttade in. Jag ville att allt skulle bli rätt så vi gjorde inga förhastade inköp. Jag kände att här ska vi bo resten av våra liv så det får ta den tid det tar.

Svarta detaljer bryta av det vita.
Svarta detaljer bryter av det vita.
Mode som inredningsdetalj.
Mode som inredningsdetalj. Ljusstake från Little Joseph.

Hur går dina tankar kring inredning?
– Jag har bestämt mig för att bara köpa sådant som jag gillar och då tycker jag att det är värt att lägga lite extra pengar på inredning. Designklassiker som Daggvasen eller elefantkuddarna från Svenskt Tenn kommer jag ju aldrig att tröttna på. Men jag har lärt mig att det inte är någon idé att jag lägger pengar på saker i färg. Jag tycker att det är jättefint hos andra, men jag trivs inte med det. Jag vill ha en ljus och avskalad stil hemma.

Var shoppar du helst inredning?
– Jag shoppar bara på nätet faktiskt, det finns inte ett så stort utbud här omkring där vi bor. Men det som är så skönt med nätet är ju också att du inte behöver bestämma dig direkt utan kan fundera några dagar innan du klickar hem det. Och det är enklare att jämföra priser och leveranstider. Det är sällan jag gör några felköp på webben.

I hallen möts du av ett magiskt ljusinsläpp.
I hallen möts du av ett magiskt ljusinsläpp.
Vit träpanel ger struktur till hallen.
Vit träpanel ger struktur till hallen.
Asiatisk känsla.
Det vita skåpet från Bazaar köpte paret i 30-årspresent till sig själva.
Hela familjen samlad på övervåningen.
Hela familjen samlad på övervåningen.

Var hämtar du inspiration?
– Just nu får jag mycket inspiration från vackra bilder på Instagram. Och inredningsmagasin och bloggar. Min favoritbloggare är House of Philia – hon har det jättesnyggt hemma. Men jag inspireras också mycket av folk som har en helt annan stil hemma än jag själv. Det går att hitta små fina detaljer som en gillar även hos andra stilar.

Svart brickbord.
Svart brickbord från Day Home och Nagel-ljusstake.

Kuddröm.

Emmas inredningsfilosfi:

  1. Utgå från en ljus bas, då är det lätt att förändra med små enkla medel.
  2. Inred efter din egen känsla och det som känns rätt för dig – inte efter trender.
  3. Med snittblommor kommer du långt och kan förändra hemmet efter säsong. Jag själv köper nya inför varje helg…
Skor och skjorta blir en del av inredningen.
Skor och skjorta blir en del av inredningen. Skåp från Ikea.

Sovrum med mönstrad tapet.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

3 Kommentarer

    • Tack Sara! Vi älskar också skåpen men Emma hälsar att hon har köpt dem i en inredningsbutik i Sölvesborg som tyvärr numera är nerlagd. Hoppas att du hittar något liknande!

  • Hej!
    Så fint allting! Jag ser att du bl a har matbord och stolar fr Elviras värld. Jag har också funderat på att köpa detta möblemang men undrar lite om kvaliteten på fram för allt bordsskivan….jag har inte så bra erfarenhet av Mdf-skivor då det kan bli väldigt fula och svårrenoverade märken. Vad tycker du om kvalitén? Är bordet helt vitt eller brutet vitt? /Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *