Karoline från “Vegorätt” avslöjar sina bästa gröna tips

karoline-1
Karoline Jönsson driver den populära matbloggen “Det gröna skafferiet” och är en av programledarna för årets hittills mest omtalade matlagningsprogram “Vegorätt”. För Homespo berättar hon om vårens odlingsplaner och avslöjar sina bästa gröna tips. 

Hur startade ditt matintresse?
– Jag har alltid älskat att äta och laga mat så det är svårt att säga när eller hur det började. Intresset tog åtminstone en högre fart när jag flyttade ut på den lilla gård som jag bor på idag, för lite mer än fyra år sedan. Då började jag odla så smått, plockade ätbara saker i naturen, blev vegetarian och började blogga.

Karoline Jönsson

Ålder: 27
Gör: Aktuell med Vegorätt på SVT, matbloggare och kokboksförfattare
Bor: På en liten sekelskiftesgård i Skåne
Instagram: @gronaskafferiet
Blogg: karoline.femina.se

Hur kommer det sig att du började blogga om mat?
– Jag arbetade som frilansande grafisk formgivare och kände att jag inte hade tillräckligt utmanande och roliga uppdrag, jag ville istället utveckla mitt fotograferande inom mat och livsstil, jobba mer mot förlagsbranschen och tänkte att en matblogg likväl kunde fungera som en digital portfolio. Mina kunskaper inom marknadsföring, design och foto gjorde att jag kanske stack ut lite i bloggvärlden. För samma år som jag började blogga utsågs också min blogg ”det gröna skafferiet” till Sveriges bästa matblogg. Sedan dess har allt rullat på med bl.a. kokbok, tv-program och många spännande uppdrag.

Var hittar du ny matinspiration?
– I naturen! Våra fantastiska säsonger ser till att det hela tiden blir ett flöde av nya råvaror. Vinterns begränsningar är lika inspirerande att skapa utifrån som under sommarens överflöd.

zucchinichokladkaka

Jag vill känna att mina fotsteg inte blir för djupa för miljön att sudda ut och kunna stå för vad jag lägger på tallriken.

citronmorotmarmelad

Varför är det viktigt att äta vegetariskt, ekologiskt och närodlat för dig?
– Jag vill leva i symbios med naturen, känna att mina fotsteg inte blir för djupa för miljön att sudda ut och kunna stå för vad jag lägger på tallriken. När jag började odla och plocka vildväxande råvaror fick jag en helt annan känsla av samhörighet till den här jorden och livet i stort som har gett mig en större livskvalité.

Vi älskar verkligen Vegorätt och har blivit så inspirerade av programmet – hur känns det att få ett eget matlagningsprogram?
– Både jag och Elenore är jätteglada över att ha fått chansen att nå ut med vårt gröna budskap till en helt annan mängd människor än vad vi gör t.ex. via våra bloggar och låta den vegetariska maten ta plats i samhället, vardagen och debatterna. Vi ville också ta chansen att sprida lite sann matglädje, feelgood och ljus i en ganska mörk tid där vi möts av ett dystert nyhetsflöde, krig, köttskandaler och elände.

karoline

fonsterkarmen

I programmet får vi små glimtar av din fina gård – berätta lite om livet på gården!
– Gården är mitt hem och arbetsplats, härifrån lagar jag all mat och fotar i naturliga miljöer och ljus, det som sedan hamnar på blogg, i tidningar, böcker och nu är det alltså också inspelningsplatsen för Vegorätt. Här bor jag i ett sekelskifteshus tillsammans med mina katter och ett hönsgäng. Under tiden jag bott här har jag anlagt ett trädgårdsland, byggt växthus och utökat trädgården med större ytor för fruktträd och bärbuskar.

Du är ju ett självförsörjande odlingsproffs – har du något tips till odlingsnybörjaren?
– Jag lär mig själv massor år för år, vissa grödor ger enorm skörd medan jag helt kan misslyckas med något annat. Squash, störbönor, grönkål, vitlök och lök är några råvaror som är enkla att odla, med eller utan gröna fingrar, och som gärna ger stor skörd. Använd den livskraftiga kirskålen och nässlorna som spenat i pastarätter, smoothies, soppor, grytor och gratänger och se dessa ogräs som en del av dina odlingar – oj, vad det plötsligt växer!

Vad händer på gården i februari?
– Jag är i full gång med att förkultivera, köpa hem frö, rensa ut i växthuset och om några veckor kommer jag också börja väcka upp jorden i trädgårdslandet igen med en vårgrävning och gödning innan det är dags att börja så och sätta.

tradgardslandet

Du utgår mycket från säsongerna, vad bjuder naturen på som bäst nu på våren?
– Våren är högsäsong för bladväxter i naturen. Nässlor och kirskål har redan börjat dyka upp och snart kommer delikatessen ramslök men också maskros, ängssyra och groblad.

Kommer du att satsa på att odla något nytt 2016?
– Jag hade egentligen tänkt odla jättebasic i år med bara gamla favoriter, tidigare år har jag experimenterat ganska mycket. Men det blir faktiskt en hel del nytt även i år, jag ska prova på grödor som amarant, kalebass, sikkimgurka, teff, gingseng och kailaan. Det blir ett spännande odlingsår!

applerodbetagronkalsallad3

Vad äter du helst till vardags 2016?
– Säsongens grödor från trädgården, mycket bönrätter och mer inspirerat från det italienska köket.

Vad bjuder du dina vänner på för festlig middag under 2016?
– Om jag ska vara helt ärlig så kommer jag nog få laga tacomiddagen från Vegorätt en himla massa gånger, alla verkar vilja äta den just nu.

Kan vi vänta oss en uppföljare till din fina kokbok?
– Ja absolut! Jag vill jobba mycket mer med böcker framöver och det kommer sinom tid.

Karolines bästa gröna tips

  • Vill du äta mer vegetariskt och dra ner på köttet kan du planera in ett par vegetariska dagar per vecka och göra en matsedel. Leta inspiration på nätet – det finns ju massvis av gröna recept att ta del av helt gratis idag! Kolla gärna också på Vegorätt, vi har tagit fram växtbaserade recept på allt från middagar till frukost, mellanmål, snacks och snabba luncher, jag tror att där finns något för alla.
  • Vill du börja prova på att odla är det bara till att så ett frö, vattna och vänta – du lär dig under färden och misslyckas du så gör det inte ett dugg!

Av: Emilie Cederquist Foto: Karoline Jönsson

TILL VEGORÄTT

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *