Vintagemix på lantgården

cederquist20

Homespos bloggare Emilie Cederquist lämnade stadslivet och flyttade till landet när drömhuset blev till salu. Här inreder hon med en mix av arvegods och loppisfynd.

Hur hittade ni huset?
– Vi har tidigare bott i lägenheter i Stockholm och Göteborg men eftersom både jag och min man kommer från små ställen på landet så började vi längta efter en lite lugnare livsstil för något år sedan. Vi hade lusläst Hemnet väldigt länge men bara hittat två hus som vi hade velat titta på innan vårt hus äntligen dök upp.

– När vi kom till visningen var det så mycket folk här att det knappt gick att ta sig runt i huset, men vi föll pladask för det så fort vi kom in genom dörren. Budgivningen var helt olidlig för vi hade ju redan ”flyttat in” här i både tanken och hjärtat. Ja, ni förstår ju själva att lyckan var total när huset blev vårt.

Emilie Cederquist

Ålder: Fyller 30 om några veckor.
Familj: Maken John, 31, hunden Boris, bebis på väg.
Yrke: Frilansjournalist och bröllopskoordinator på segelskutan Lady Ellen.
Bor: På en nyrenoverad lantgård från 1932 på västkusten.
Instagram: @aboutacountryhouse
Blogg: emilie.homespo.se
cederquist9
På ovanvåningen har takbjälkarna tagits fram och taket har öppnats upp i nock vilket ger en härlig rymd.

cederquist14

Vad var huset i för skick vid köpet?
– Det var faktiskt fint. Säljaren hade, som tur är, öga för detaljer och har renoverat stora delar av huset med bra fingertoppskänsla. De gamla plankgolven är framtagna i nästan alla rum och även en av de gamla stockväggarna vilket ger huset charm. Det är härligt med bevarade detaljer i ett så här gammalt hus för då går det verkligen att känna husets historia och själ. Men det fanns ändå utrymme för förändringar och förbättringar och jag är glad att vi har kunnat sätta vår egen prägel på huset. Det är ju vår tur att skriva historia här nu.

Berätta om husets historia.
– Huset och den tillhörande ladan byggdes av ett ungt par 1932 som sedan fick se sina barn växa upp här. Jag vill gärna ta reda på mer om huset men vi har i alla fall fått höra några härliga berättelser om att det har bott både kor, grisar och ankor här på gården och att en av döttrarna gifte sig i ladan.

cederquist21

cederquist15
Drinkvagnen är arvegods och krukan och karafferna är loppisfynd.

Vad har ni gjort med huset sedan ni flyttade in?
– Trots att det var renoverat när vi flyttade in så känns det som att vi har grejat konstant här sedan vi flyttade in förra hösten. Köket fick en ny köksö och nytt kakel, och jag har tagit fram en murstock bakom spisen. Sedan gjorde vi om groventrén till tvättstuga. Jag har också målat om några väggar och innerdörrar i midnattsblått och antracitgrått. Min tanke är att i stort sett allt det vita ska bort – lite i taget.

cederquist10
Kruka från Lagerhaus, poster från Artilleriet, soffa arvegods, soffbord från Hay och kudden på golvet har Johns mamma vävt.

Vad har ni för framtidsplaner för huset?
– Många! Just nu håller vi faktiskt på med en utbyggnad som ska resultera i en glasveranda och ett nytt badrum. Mitt arbetsrum ska få flytta ner i den gamla matsalen och sedan ska det nuvarande arbetsrummet göras om till barnrum. Vi drömmer också om att installera en gjutjärnskamin och restaurera den gamla bakugnen i källaren. Vi är långt ifrån färdiga här, ha ha.

cederquist16
Kuddar från Chhatwal & Jonsson och H&M Home.
cederquist19
“Den rosa sammetschäslongen hade vi turen och fick köpa av några goda vänner som inte längre hade plats för den hemma. Spegeln med tillhörande bord hängde en gång i Johns morföräldrars matsal”. Kudde från Lexington och taklampa vintage Ikea.
cederquist1
Regissörsstolen är ett loppisfynd som har fått ett nytt fint tyg. Kimmonon är ett budgetfynd från Primark.

cederquist22

Vad är det bästa med huset?
– Åh, jag har så mycket kärlek till det här huset och den här platsen. Läget är verkligen fantastiskt. På norrsidan har vi utsikt över en fin liten vik och på södersidan över vår hage och grannarnas ängar och åkrar. Det är ett rikt djurliv med både tama och vilda djur här inpå knuten. Trädgården är på över en hektar så det är mycket jobb, men både den och ladan har mycket potential och känns som en fin bonus till vårt drömhus – i sommar ska vi odla järnet i trädgården och ha flera festligheter i ladan.

cederquist12

Det är härligt med bevarade detaljer i ett så här gammalt hus för då går det verkligen att känna husets historia och själ.

cederquist11
Skrivbord vintage, stol vintage Ikea, lampa Artilleriet.

cederquist13

Beskriv er inredningsstil.
– Vår stil är nog ganska klassiskt vintage – nästan alla våra möbler och inredningsdetaljer är vintage, arvegods och loppisfynd. Men däremot har vi inte gått “all in” på någon renodlad vintagestil som till exempel 50-tal utan vi blandar olika epoker och stilar. Jag tycker det är viktigt att inredningsstilen passar husets äldre känsla och karaktär men jag försöker undvika att det ska bli alltför gammaldags och romantiskt.

cederquist23

cederquist6
Soffa Mio, kristallkrona inropad på auktion, kuddar H&M Home.
cederquist4
Sidobordet har Emilies kusin snickrat, skylten hittades i ladan.

Var hämtar du inspiration?
– Jag har alltid varit en magasinsnörd så jag plöjer gärna alla inredningstidningar jag kan komma över varje månad. Eftersom jag själv har jobbat på en magasinsredaktion har jag en särskild kärlek till dessa tidningar och vet hur mycket jobb som ligger bakom. Sedan är ju så klart Instagram en stor inspirationskälla – jag älskar att alla är så snälla mot varandra där och peppar, gillar och delar varandras stilar. Och TV-serier inspirerar förstås, gärna kostymdramer!

cederquist

cederquist2
Det grå köket kommer från Ikea.
cederquist18
Hallen är fylld av loppisfynd. Emilies favoritmöbel är den här Gemla-stolen.

Vilken är din favoritpryl i hemmet?
– Det låter ju säkert klyschigt men det bästa jag vet är saker som har en historia. Mina favoriter här hemma är två karmstolar från Gemla i modellen Cattelin som formgavs 1948. De har vi fått överta från Johns moster och morbror och när vi fick dem var de spraymålade i svart och hade ett färgglatt tyg på sitsen. Jag har gett dem en rejäl omgång med slipmaskinen och sedan har svärmor hjälpt mig att klä om dem med tyg från Johns mormors gamla mockakjol. Återbruk och historia möts i de här underbara stolarna på allra bästa sätt.

cederquist7
Den gamla köksön blev ett frukostbord. Barstolar Thonet nr 14 från TON, matta från H&M Home.
cederquist8
Den gamla symaskinen är arvegods.

Emilies inredningsfilosfi:

  1. Tänk igenom dina inköp noga innan du slår till. Är detta något som du verkligen vill ha och hur länge kommer du vilja ha det? Om det är möjligt, spara lite längre och satsa på saker av bra kvalitet eller köp saker på loppis. 2016 har vi inte råd med varken felköp eller slit-och-släng.
  2. Snegla gärna på trender och inspireras av andras stilar men kopiera inte rakt av. Plocka lite godbitar här och där istället och sätt ihop det till din egen personliga mix som passar just dig och ditt hem.
  3. Våga färg på väggarna! Vissa rum passar bäst i vitt men mörkare färger eller mönstrade tapeter kan faktiskt göra ett rum mer ombonat. Ett annat bra sätt att göra ett rum mer personligt är att inreda med dina egna foton på väggarna – mitt nästa projekt här hemma kommer att bli att framkalla både gamla och nya foton som jag ska blanda med målade tavlor och modernare posters.

emiliecederquist

Text och Foto: Rebecca Centrén

TILL EMILIES BLOGG

4 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *