Tips: Så här driver du upp dina pelargonsticklingar

pelargonsticklingar

Har du några rangliga pelargoner som har övervintrat hemma hos dig? Då är det dags att väcka dem till liv nu och har du tur kan du dessutom få fler fina plantor att njuta av i sommar. 

Så här driver du upp dina pelargonsticklingar

  • Plantera om. Lyft upp pelargonplantan ur krukan och borsta bort det understa och översta jordlagret. Lägg lite ny, färsk jord i botten på krukan, sätt ner plantan och fyll upp med ny jord uppepå.
  • Klipp ner. Du kan gå rätt hårt åt dina plantor, ju kortare de är desto mindre är risken att de blir rangliga sedan.
  • Ta sticklingar. Grenarna som du har beskurit från moderplantan är perfekta att ta sticklingar av. Toppen på grenen är vanligast men det går även bra att andra delar av grenen om du har en lång gren. Stick ner 3-5 sticklingar direkt i jorden i en kruka, det är viktigt att börja med en mindre kruka först som du sedan byter ut mot en större efter hand sticklingarna växer.
  • Placera svalt. Det kan vara frestande att placera pelargonerna direkt i solen på fönsterbrädan men risken är att de då växer för fort. De trivs bäst i en sval och ljus inomhustemperatur till en början. Vattna cirka en gång i veckan.

Tips! När dina pelargoner sedan är redo att placeras ut i fönstren, växthuset eller i trädgården – börja försiktigt och vänj dem långsamt vid värmen och solljuset.

pelargonsticklingar pelargonsticklingar

Av: Emilie Cederquist

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *