När Therese Hansson och hennes familj skulle planera köket i deras nybyggda hus ville de ha ett rum med plats för hela familjen så att de både skulle kunna laga mat och baka samtidigt – och det har de verkligen lyckats med.
– Jag gillar att laga mat och tycker att det är ett fantastiskt sätt att umgås med människor. Jag lägger gärna mycket tid både på att leta efter nya maträtter, planera middagar och köpa lokala råvaror. Det var också viktigt för oss att vi skulle kunna vara flera i köket samtidigt och arbeta så att vi kan laga mat tillsammans. Det ska också gå att någon lagar middag samtidigt som några andra bakar. Och det tycker jag att vi har lyckats med.

Hur tänkte du när du valde köksleverantör?
– Det var viktigt för mig att hitta en leverantör som kunde designa precis så som jag ville. Men också att jag fick välja kulören och det hyllar jag verkligen Vedum för att man kan välja sin egen unika kulör på det. Det passade mig perfekt för jag ville inte ha ett för fabricerat eller förbestämt kök där alla ser likadana ut utan jag ville kunna skapa mitt unika kök till min unika plats.
Och hur gick tankarna kring kökets stil och utseende?
– Vi ville att köket skulle vara dekorativt och klassiskt så det var därför vi valde en ganska enkel profil på köksluckorna men ändock en profil, inte bara en slät lucka. Det är kanske lite amerikanskt att ha vitrinskåp på det här sättet men jag gillar det.

Jag gillar att laga mat och tycker att det är ett fantastiskt sätt att umgås med människor.

Vi älskar din öppna hylla!
– Tack, jag med! Jag tycker att det kan vara svårt att få till en öppen förvaring med saker som används dagligen så för mig är den här hyllan mer en plats för förändring och att kunna dekorera i köket och skapa en känsla.

Var det ett självklart val att bygga en köksö?
– Ja, redan när vi ritade huset så planerade vi in köket och för mig var det viktigt med en köksö. Vi ville försöka få in så mycket förvaring som vi kunde eftersom jag gärna samlar på fina skålar och sådant som inte används varje dag. Och jag ville ha en köksö som var fri från spis och diskho och sådant, dels för att jag vill att den ska kunna användas som ett stort buffébord och att vi ska kunna sitta där tillsammans och då ville jag inte ha något som bröt av för jag tycker inte det är så praktiskt.
Era vitvaror är svarta och väldigt iögonfallande, hur valde ni dem?
– Spisen är ju ändå kökets hjärta och vi var också väldigt noga med vilket kylskåp vi skulle ha. Så hittade vi då Falcons produkter och både deras kyl och spis föll oss i smaken. Vi ville ha en kyl som kunde nyttjas när vi har mycket mat, på kalas och högtider, och att det fick plats med stora fat.


Det är ett fantastiskt ljusinsläpp i ert kök!
– Ja, det är ju ändå ett modernt verandastuk på rummet. Vi gillar inte uterum, även om det är praktiskt men då ville vi hellre att en del av huset skulle kännas som ett uterum, som vi kan använda året runt. Jag tycker att det är en trevlig kontrast med de svarta fönstrena här.


Hur gick tankarna kring materialval?
– Marmor är ett fantastiskt material och väldigt klassiskt och även om det är i trend just nu så tror jag att det står sig. Samma sak med det vita kaklet och jag valde att inte ta fasad kant för det känns för trendigt just nu.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska planera ett kök?
– Folk får ofta rådet att lägga köket i eftermiddagssol men jag tycker precis tvärtom. Under vinterhalvåret är det ganska påfrestande eftersom det är det rummet en använder mest. Efter jobbet ska du fånga solen och då är du ju i köket men så får du solen rätt i ögonen och så får du ändå hissa ner gardinerna, ha ha.
Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén
1 Kommentar