Retrochict i vindsvåningen

8_w

I en charmig vindsvåning i hjärtat av Sölvesborg har inredningskonsulten Linnéa Thuresson skapat ett hem fyllt av retrochica detaljer. Homespo fick sig en titt!

Vad fick dig att falla för den här lägenheten? 
– Jag har alltid gillat äldre arkitektur så jag föll för att lägenheten var relativt orenoverad och har kvar många av de fina tidstypiska detaljerna – så som breda plankgolv, synliga bjälkar och råa putsade stenväggar. Det bästa med lägenheten är de synliga rören – de ger en industriell touch som jag älskar. Jag är så glad att de inte byggts in och byggts bort. Och läget! Den fina utsikten över hamnen och delar av slottsparken. Att få njuta av en sådan utsikt på ett så centralt läge är underbart!

Beskriv din inredningsstil
– Jag gillar verkligen kontraster! En grund av svart, vitt och trä med både moderna och äldre inslag. Jag har alltid varit svag för att blanda moderna möbler med dansk 50-talsdesign, även om jag just nu börjar bli väldigt sugen på inslag av 20-tal och Art Deco.

Linnéa Thuresson

Ålder: 31
Bor: I en vindsvåning på 65 kvadrat med öppen planlösning i en byggnad från 1830, vid torget hjärtat av Sölvesborg.
Familj: Pojkvännen Torbjörn

Gör: Inredningskonsult inom kök & bad på HTH
Instagram: @thuressonskan

5_w

Hur länge har du varit intresserad av inredning? 
– Så länge jag kan minnas. Min kära far arbetar med möbler och har tagit med mig till sin arbetsplats på skolfria dagar redan som liten. Jag älskade att provsitta soffor, titta på tygprover och mysa runt där bland alla fina färger och former.

Var hämtar du inspiration?
– Jag är en klassisk Hemnet-knarkare! Jag älskar att se välkomponerade hem och hitta små idéer. Sociala medier och nätmagasin är också suveräna inspirationskällor. Ofta hittar jag även inspiration i mitt jobb. Jag ser många klienters hem och är ständigt matad med roliga lösningar från branschen. Idéer som kan appliceras i andra rum än enbart kök och badrum. Utöver det så är jag lyckligt lottad som har en väldigt inspirerande vänkrets där många har lagt mycket tid och kärlek på sina hem.

6_w

Vilken är din favoritmöbel i hemmet?
– Mina stolar! Runt mitt matbord står fyra av mina totalt sex stycken ögonstenar. Modellen CH29, även kallad “Savbukkestolen”, av den danska formgivaren Hans J. Wegner, fick jag passande nog av min farmor när jag tog min universitetsexamen i Inrednings- och butikskommunikation. Hon och farfar köpte stolarna som bröllopspresent till sig själva år 1953 och de har stått i deras kök så länge jag kan minnas. Jag älskar det vackra slitaget stolarna fått med åren och det är en härlig bonus att de väcker så många underbara barndomsminnen.

7_w

 Jag är lyckligt lottad som har en väldigt inspirerande vänkrets där många har lagt mycket tid och kärlek på sina hem.

2_w

Var shoppar du helst inredning?
– Second hand, gärna på nätbaserade auktionsfirmor och på Blocket. Jag har fyndat en hel del på nätet, till exempel den orange plåtlampan av PO Ström. Vill jag ha nya modernare grejer så går jag gärna till Olsson & Gerthel i Malmö. Det är en favoritbutik som jag kan rekommendera varmt! Jag tycker dock inte att inredning ska behöva vara pretentiöst. Jag handlar massor av underbara grejer på de stora kedjorna. H&M Home har alltid något jag vill ha.

1_w

Vad gör du helst en ledig lördag? 
– Sover ut, äter brunch hemma eller på favoritfiket precis runt knuten – ensam, med sambon eller ett stort härligt gäng med vänner och deras barn. Städa eller ta en tur till gymmet. På kvällen äter jag en god middag – gärna ute på något mysigt hak. Det ligger en underbar Italiensk trattoria vid torget precis utanför dörren. Social aktivitet är heller ingen ovanlighet – gärna dart eller spelkväll!

4_w

Hur bor du om fem år?
– Drömmen skulle vara ett gathus. Ett mindre hus insprängt mellan de gamla byggnaderna. Centralt, charmigt och lagom stort med en liten trädgård.

3_w

linneaLinnéas bästa inredningstips:

  • Tänk på linjer! Se till att det finns återkommande linjer rummet igenom. Våga leka med höjder!
  • Jag tror även på kontraster – framhäv dina favoritsaker med hjälp av kontraster. Låt favoriterna träda fram och synas!
  • Lås dig inte till ett “fack” eller “en stil” utan våga ha saker som sticker ut, våga vara personlig och våga förändra ditt hem.

Av: Emilie Cederquist
Foto: Rebecca Centrén

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *