Gröna kalendern: April

tomat
I april kanske det har börjat klia ordentligt i dina trädgårdsfingrar? För den otålige går det faktiskt bra att börja plantera så smått i växthuset. Homespos checklista guidar dig till april.

Checklista April:

  • Förgro potatis. I början av april är det dags att köpa hem sättpotatis. Lägg dem i en låg låda med lite plantjord på botten och placera på en ljus plats. De trivs bäst mellan 5-15 grader. Köp gärna hem några olika sorters potatis så att du kan skörda ändå från midsommar fram till höstkanten.
  • Bekämpa sniglar och ogräs. Det kan ju kännas tråkigt att behöva börja kriget mot de här rackarna redan i april men faktum är att du vinner mycket på att börja bekämpa dem så tidigt som möjligt – speciellt sniglarna som inte har hunnit börja lägga så många ägg ännu. Många ogräs är fleråriga och dessa behövs rensas bort innan de börjar sprida fröer. Tips! Om du inte orkar rensa ogräs nu så kan du istället bli vän med t.ex. nässlorna och kirskålen som faktiskt är både nyttiga och goda att använda i matlagning.
  • Så i växthuset. I slutet av månaden kan du plantera ut dina tomater i växthuset. Ju tidigare du kan göra detta desto tidigare får du mogna tomater, bra om du vill kunna njuta av tomaterna redan i sommar. Även rädisor och sallad går bra att plantera ut nu.

växthus

Önskelista april:

prampas-weeder

Grampa’s Weeder, ogräsbekämpare, Flora Linnéa, 349 kr. 

0f51573cd2805ec24b6eab802093c657

Planteringsspade, Joseph Bentley/Artilleriet, 199 kr. 

200017227_1

Planteringsset potatis, Plantagen, 119 kr. 

Text och foto: Emilie Cederquist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *