Bröllopsguide – koordinatorns bästa tips

bröllopsguide

Ska du gifta dig? Då ska du läsa Homespos bröllopsguide i tre delar med redaktionens bästa bröllopstips. Först ut är Emilie Cederquist som jobbar deltid som bröllopskoordinator. 

bröllopsguide_1

Hur startade ditt bröllopsintresse?
– Det hela började såklart med mitt eget bröllop. Vi gifte oss 2010 på Thorskogs Slott en magisk vinterdag med klarblå himmel och massor av snö. För fem år sedan började jag planera bröllop ombord på segelskutan Lady Ellen. Sedan dess har jag roddat ihop 25 sommarbröllop där och inget bröllop har varit det andra likt.

bröllopsguide_2

Bröllopskoordinatorns bästa bröllopstips

1. Börja planera i tid. Det finns många fördelar med att vara ute i god tid. Till att börja med är det större chans att ni får den vigsel- och festlokal ni vill ha och även den fotograf, frisör, musiker och andra nyckelpersoner som är viktiga för ert bröllop. Det är tråkigt att börja planeringen med att bli besviken över att favoriterna är uppbokade.

Dessutom är det skönt att vara ute i god tid även med detaljerna. Ett misstag som brudpar jag har jobbat med ofta gör är att så fort de stora sakerna är spikade så slappnar de av och börjar inte planera detaljerna förrän alldeles för sent. Då blir det lätt väldigt stressigt veckorna innan bröllopet och det är då ni egentligen bara ska ladda, längta och njuta.

bröllopsguide_5

2. Välj en bra toastmaster. Eller två! Bra toastmasters är A och O under bröllopsmiddagen. Den perfekta toastmasterkombon tycker jag är en person som dels är bra på att planera och organisera och dels gillar att tala och bjuda på sig själv. Hittar ni inte detta i en och samma person så välj två stycken som kompletterar varandra. De bröllopsmiddagar som jag har upplevt som de bästa är de där talen har varit korta och personliga, toastmastern följer en röd tråd under middagen och jobbar bra ihop med serveringspersonalen så att mat och dryck kan serveras i rätt tid.

Flera av mina brudpar har haft stort kontrollbehov och vill helst vara med på våra möten med deras toastmasters men där sätter vi stopp – det är förvisso er dag men vissa saker ska vara överraskningar även för brudparet. Informera gärna era toastmasters i förväg vad ni vill ha för stämning på middagen och lita sedan på att de kommer göra sitt bästa för att ge er era drömmars bröllopsmiddag.

bröllopsguide_4
3. Ta hjälp av folk ni litar på. Under själva bröllopsdagen ska ni bara njuta och fokusera på varandra. Är ni som många andra brudpar kontrollfreak? Ta då hjälp av personer som ni litar på och ge dem de uppgifter som ni inte kan lösa i förväg. Skriv en lista på allt som ska göras på bröllopsdagen och se till att alla blir ordentligt informerade.

Vem hämtar blommorna och tårtan? Vem tar hand om fotografen och musikerna? Vem välkomnar gästerna och ser till att alla är på plats i tid? Vem ser till så att dukningen blir som ni vill ha den? Var inte rädda för att be om hjälp – de flesta tycker bara det är roligt att få hjälpa till på bröllop. Instruera alla i förväg hur ni vill att allt ska vara så kan ni med gott samvete slappna av på er stora dag.

bröllopsguide_7

bröllop

4. Tänk på att det är Er dag! Jag har märkt att många av mina brudpar vill vara sina familjer och övriga gäster till lags och tänker mer på hur gästerna skulle vilja ha dagen än hur de själva vill ha det. Dessutom är det många som försöker trycka in hur mycket aktiviteter och “specialeffekter” som helst för att skapa en så rolig dag som möjligt för deras gäster. Saker och ting tar längre tid än en tror och det sista en vill göra på ett bröllop är att stressa.

Inget av mina bröllop har som sagt varit det andra likt men en sak har de alla gemensamt och det är fantastiskt glada och trevliga gäster. Det finns väl få dagar som är så lyckliga som bröllop så se till att göra det till just er dag – jag lovar att gästerna blir nöjda hur ni än väljer att komponera ert bröllop.

bröllopsguide_3

Bonustips! Ordna en gemensam frukost dagen efter. Under själva bröllopsdagen är det så mycket som händer att det kan vara svårt för brudparet att hinna prata med alla sina gäster. Om ni har möjlighet så ordna en gemensam frukost dagen efter tillsammans med alla gästerna så får ni en till härlig chans att umgås med dem utan all nervositet och press. Dessutom är det roligt att få höra hur alla upplevde gårdagen. Det är inte så ofta alla era nära och kära är samlade på samma ställe så ta chansen att njuta av det lite extra.

emilie

Text och foto: Emilie Cederquist

3 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *