I Fridas växthusdröm

vaxthus2
Homespos egen bloggare Frida Nilsson har inte bara ett fantastiskt hem utan även en trädgård som får oss att dö en smula av avund. Välkommen in i Fridas växthusdröm – en skön grön värld av vackra blommor och ätbara växter. 

Berätta om din trädgård!
– Jag älskar naturen och alla växter och har även ett stort intresse för odling. Vi tog över mitt barndomshem för fyra somrar sedan. Där fanns en lagom stor villaträdgård, ett trädgårdsland och ett växthus med potential så vi bestämde oss direkt för att börja odla och renovera trädgården. Min inspiration får jag från våra grannar – min mormor och hennes man Ingmar. De hjälper oss i alla projekt vi har i trädgården med allt från tips och råd till grävhjälp och arbetskraft.

Frida Nilsson

Ålder: 26.
Familj: Sambon André Hjalmarsson, 30, hunden Dina, bebis på väg.
Yrke: Frida är grafisk designer och illustratör och driver egen webshop på fridanilsson.se. André är egenföretagare inom bygg- och industrisvets.
Bor: I en nyrenoverad fiskarvilla från 1903 på 170 kvadrat i Krokås, Sölvesborgs kommun.
Instagram: @fridanilsson.se
Blogg: frida.homespo.se

vaxthus4

vaxthus1

Hur har ni renoverat trädgården hittills? 
– Vi har grävt nya rabatter, täppt igen gamla rabatter, sått gräs, tagit bort två tråkiga tujahäckar, satt en ny ligusterhäck, anlagt en rosenrabatt och en lavendelhäck på vår framsida, flyttat blommor, växter och buskar och planterat fruktträd. Vi har även anlagt en kompost som ger den bästa jorden och näringen för växterna. Eftersom vi har mycket blommor och växter försöker jag göra det lättskött genom att täckodla och planera rabatterna noga. Men jag har redan grävt upp och planterat om den stora rabatten tre gånger och det kommer bli en fjärde till våren igen, allt för att få den perfekta kombinationen av växter.

orter

grenar

vaxthus3

Vad är målet med er trädgård? 
– Vi strävar efter att skapa en mysig trädgård för både människor och djur. Jag gillar att ha fåglar, fjärilar och bin i trädgården. Jag försöker odla och plantera sådant som vi kan äta eller som lockar till sig nyttodjur. Givetvis vill vi ha en vacker trädgård också med både klassiska mormorsblommor blandat med modernare prydnadsgräs.

potatis

Fridas trädgård

Blomsorter i trädgården: Astrid Lindgren rosor och lavendel - hidcote blue samt en klätterhortensia på framsidan. Buddleja, kantnepeta, jätteverbena, höstanemon, blodtopp, aster, anisisop, solhatt, blodormrot, kransveronika, stäppsalvia, rosenflockel, stjärnflocka, rölleka, bolltistel, martorn och prydnadsgräs.

Buskar och träd: Ligusterhäck, hängpil, två körsbärsträd, ett äppelträd, ett päronträd, ett plommonträd, ett nektarinträd, blåbär, krusbär, röda och svarta vinbär och hallon.

Odlar i trädgårdslandet: Potatis, röd och gul lök, brytböna, squash, rädisa, sallad, persilja, gräslök, jordgubbar och smultron.

Odlar i växthuset: Tomater, chili, paprika, gurka, melon, rosmarin, timjan, basilika, mynta, citronmeliss.

squash

uteplats1

uteplats2

Vi strävar efter att skapa en mysig trädgård för både människor och djur.

Hur ser framtidsplanerna för trädgården ut? 
– Jag hoppas på att våren och sommarens projekt blir att bygga en pergola bredvid växthuset och trädgårdslandet där vi kan sitta och slappna av med lite loungemöbler. I anslutning till pergolan ska det byggas ett nytt förråd för redskap och ved. På framsidan ska ett svart smidesstaket och två nya grindar upp!

– I övrigt ska jag ta bort vresrosorna på baksidan. Och gräva om blomrabatten och placera pallkragar i trädgårdslandet för att odla i istället för rakt i jorden, dels för att skona ryggen och dels för att det blir en mer strukturerad odling. Men tyvärr behöver jag nog dra ner på odlandet i år då vår bebis kommer i sommar och då lär inte tiden räcka till.

rosor

Fridas bästa trädgårdstips

  • Läs böcker för tips och råd, besök öppna trädgårdar och plantskolor för inspiration.
  • Fundera och tänk igenom din trädgård noga och gör den lättskött!
  • Byt eller ge bort växter till grannar och vänner.
  • Odla ekologiskt! Anlägg en kompost för bra jord och näring.
  • Njut!

uteplats3

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

Se mer av Fridas hem

TILL FRIDAS BLOGG

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *