Modiga färgval i skärgårdsvillan

therese1

När Therese och Martin hittade drömtomten 2011 tog de god tid på sig att planera och bygga sitt hus. Tre år senare flyttade de in i den stora skärgårdsvillan – ett hem fyllt av stämningsfulla, modiga färgval och inredning med historia.

Hade ni en tydlig bild från början av hur huset skulle se ut?
– Det tog nästan ett år att rita huset. Vi hade två linjer vi gick på från början. Antingen att bygga något modernt och annorlunda eller något väldigt klassiskt. Tomten och platsen är klassisk och därför blev det så. Vi har jobbat mycket med den klassiska känslan i detaljer, listverk, proportioner och golv.

Therese Hansson

Ålder: 31.
Familj: Sambon Martin och sönerna Mandus, 6, och Bernard, 3.
Bor: i nybyggd villa på 350 kvadrat på ön Tjörn norr om Göteborg. Tomten köptes 2011 och familjen flyttade in i juli 2014.
Gör: Therese är utbildad fastighetsmäklare och driver inredningsbutiken Butik Victoria tillsammans med sin mamma.
Therese på Instagram: @butikvictoria
vardagsrum3
De gula 60-talsstolarna kring matbordet stod tidigare i en släktings konferensrum. Matbordet i valnöt kommer från Mio och den vita mattan från Ikea. Kristallkronan är arvegods.

– Förhoppningsvis ska vi ju vilja bo här hela livet och vi vet ju att trender svänger men även om det är trendigt nu så har vi valt saker som har funnits länge och då tänker jag att det nog kommer tillbaka igen. Du brukar ju inte bryta upp en fiskbensparkett t.ex, även om det inte är det absolut trendigaste just nu. Så förhoppningsvis kommer vi att känna att vi har valt rätt genom åren.

vardagsrum
Huset är fullt av ärvda möbler. I vardagsrummet står två karmstolar från 60-talet i jakaranda och skinn i modellen ”Samsö” från IB Kofod Larsen och en skinnsoffa från Karl Erik Ekselius. Även glasbordet med mässingsunderrede från 70-talet är arvegods. Soffan i Howardmodell från Butik Victoria pryds av mönstrade kuddar i tyg från Designers Guild. Matta från Ellos.

Vad var jobbigast under byggprocessen?
– Alla beslut och att hitta allt material. Samtidigt som vi skissade på huset så gjorde vi materialmoodboards och gjorde mycket research, det har jag lagt väldigt många timmar på. Och jag tänker att vilken tur att jag gjorde det, för det blev ändå såpass mycket som skulle bestämmas när bygget väl var igång. Och det finns ju så mycket att välja på och sedan ska en hitta allting. Jag hade t.ex en bild av vår fotsockel i huvudet och letade länge efter den rätta – tillslut hittade jag ett snickeri i Norrland som gör listverk så då la jag en order där som skickades till vår bygghandel här nere.

Det octagonformade hörnbordet är antikt. Den runda väggspegeln kommer från Butik Victoria. Nagelljusstaken har Therese fyndat på loppis. Mässingskruka från Svenskt tenn, kristallvas från Orrefors.
Det octagonformade hörnbordet är antikt. Den runda väggspegeln kommer från Butik Victoria. Nagelljusstaken har Therese fyndat på loppis. Mässingskruka från Svenskt Tenn, kristallvas från Orrefors.

Thereses bästa tips till dig som ska bygga nytt

  1. Bo in er på tomten innan ni börjar bygga. Tänk igenom och se hur tomten är i olika lägen i solen och under olika årstider. Det kan ju vara svårt men vi hade tomten i ett helt år innan vi började bygga och då åkte vi hit ganska ofta och ställde oss frågor som; var blåser det ifrån? Var behöver vi lä? Var är det bra med en uteplats? Var är det kvällssol?
  2. Var närvarande under byggnationen. Vi hade hantverkare men vi är båda intresserade så vi var här nästan varje dag, kontrollfreak som en är. Vi ville ha det på ett visst sätt och var väldigt noga med det. Om du bygger ditt drömhus där du kanske till och med kan tänka dig att leva hela livet så vill en vara med på allting för en vill inte lämna det åt slumpen och upptäcka att saker blivit fel när det är försent.
  3. Under byggprocessen kan det vara bra att även snegla på andra kommuners hemsidor, för ibland kanske de har lite andra checklistor än din egen kommun som du kan få hjälp och tips ifrån.

vardagsrum8

Vad är det bästa med huset?
– Att det är så rymligt. Huset är ju lite som att en har tagit ett klassiskt skärgårdshus och förstorat upp det, men jag är nöjd med husets proportioner, allt blev väldigt bra i relation till varandra. Vi älskar vårt stora badrum där hela familjen får plats och kulören, ljuset och kvällssolen i vårt sovrum är fantastisk. Det är härligt att avsluta dagen i ljus. Och jag är jättenöjd att jag valde en mörkblå tapet i vardagsrummet. Allt annat hade nog blivit dåligt i jämförelse, känns det som nu.

vardagsrum4
På den gröna marmorbrickan från Butik Victoria står mässingsljuslyktor från Skultuna och Tom Dixon. Kruka från Svenskt Tenn och påfågelfat från John Derian.
vardagsrum2
Tavlan med Paris-motiv och den svarta ljusstaken har paret fått i present och lampan med glasfot och ekorren är arvegods.

Möblerar du om ofta?
– Nej, möblerna har sina positioner och faktiskt har vi ritat huset efter vissa möbler som finns här. T.ex. den stora danska träskänken, den väggen i vardagsrummet är formad så att den perfekt skulle passa in där. Det var jätteviktigt för oss att den skulle få en bra plats, den hittade jag på Blocket och åkte iväg och köpte tillsammans med Mandus när han var tre månader.

vardagsrum5
På barbrickan står en skål och en shaker i glas som Therese har fyndat på loppis. Citronerna ligger i en skål från Alessi/Butik Victoria och champagneglasen är från Orrefors.

– Det var också viktigt för mig att det skulle finnas plats för en stor julgran och jag har måttat mycket vilka typer av sittgrupper som skulle få plats. Anledningen till att vi valde ett så rymligt hus är att vi bodde litet innan och då fick vi inte plats med alla våra släktingar och vänner, och vi är noga med att vi ska kunna ha många på besök samtidigt.

hall4
I den lilla hallen har Therese målat taket i dramatiskt svart och tapetserat väggarna i mönstret ”röd bengale” från Manuel Canovas. Taklampan är ett loppisfynd, piedestalen arvegods och den krokodilmönstrade krukan kommer från Sia/Butik Victoria.

Beskriv din inredningsstil.
– Överlag är min inredning väldigt eklektisk och snarare amerikansk än skandinavisk. Jag sneglar gärna tillbaka lite i tiden och gillar ärvda möbler för jag tycker att det finns mer själ i det. Både jag och Martin har haft turen att våra släktingar har köpt möbler av kvalitet som fortfarande håller. Min stil är kulörstark och jag inspireras väldigt mycket av Downton Abbey just när det gäller färg och jag gillar karibiska miljöer. Pinterest är min Bibel.

kök

Våga ha roligt med tapeter, det skapar ett starkt intryck och bidrar verkligen till känslan i ett rum.

kitchen_9
Den verandaliknande matplatsen med stora, svarta fönsterpartier har utsikt över trädgården och skapar känslan av ett uterum inomhus. Här mixar Therese ett nytt matbord, matta och taklampa från Ikea med ”Göteborgs”-stolar från tidigt 1900-tal, inropade på auktion.
hall
På hela det nedre planet i huset har paret satsat på en klassisk fiskbensparkett, något som de tror att de aldrig kommer att tröttna på. Väggarna i den stora hallen pryds av en sjögrästapet från Designers Guild. Thonet-gungstolen och mattan är arvegods. Taklampa från House Doctor.

Ni har varit väldigt modiga när det kommer till färgvalen på väggarna!
Jag har alltid gillat färg. Jag är uppväxt med att min mamma har haft inredningsbutik och hon har sålt färgstarka amerikanska märken, så det har ju påverkat mig. Jag är så van vid kulörer att det har blivit en självklarhet för mig. Saker och ting gestaltas i färg för mig.

hall3

– När jag kommer hem till personer som har vitt så tänker jag att, ”åh vad snyggt de har fått till det”, men jag ser allting i kulörer och behöver ha det omkring mig. Jag kommer ju att tröttna men om du väljer allt i vitt så tröttnar du på det med, jag tror inte att du tröttnar fortare bara för att du valde mörkblått.

hall2
Den loppisfyndade soffan är en av Thereses absoluta favoritmöbler, som hon har låtit klä om genom Butik Victoria i ett lila sammetstyg från Designers Guild.
badrum
I det stora badrummet finns det gott om plats för hela familjen. Therese har valt att bryta av den ljusa färgskalan i badrummet med en kulörstark tapet i mönstret ”palm jungle” från Cole & Son. Badrumsskåp från Bruka Design.
badrum3
Handfaten från Duravit hade Therese på önskelistan i många år innan de byggde huset. Blandare från Tapwell, soptunna från Vipp, handdukar från Lexington, skål och burk från Butik Victoria.

badrum2

Hur har du tänkt när du valt färger och tapeter?
– Tanken är att alla sällskapsytor ska vara ombonade med mycket värme och närvaro. Jag vill att det ska vara dramatiska rum som ska kännas spännande. Kommer du som gäst till mig på middag så ska det kännas att, ”wow, vilken miljö jag är i”. Sedan hade jag en tanke om att alla rum som vi lever i privat ska vara lite ljusare – som vårt sovrum, köket och badrummet uppe.

badrum5
Handfat från Duravit, blandare från Tapwell, spegeln är arvegods.

Hur tänkte du kring badrummens design?
– Om du inte kaklar hela badrummet så är det enklare att förändra. Vi har valt att ha våra badrum halvkaklade för att vi ska kunna ändra i framtiden och tapetsera eller måla om. Jag vill kunna förnya men samtidigt ha ett klassiskt kakel som håller. Marmor är ett fantastiskt material och väldigt klassiskt så även om det är i trend just nu så tror jag att det står sig. Samma sak med det vita kaklet och jag valde att inte ta fasad kant för det känns för trendigt just nu.

badrum7
På barvagnen från Bruka design står en spegel från House Doctor/Butik Victoria och ett doftljus från Voluspa/Butik Victoria. Brickan är ett loppisfynd och tavlan med fjärilar har Therese fått i present.

badrum6

Hur ofta köper du nya saker?
– Sedan jag var liten har jag alltid hellre köpt en inredningspryl än kläder. Mina kompisar har ju aldrig förstått det. Jag är inte modeintresserad och gillar ganska stilrena kläder. Så hade en sett mig någon annanstans hade en nog inte kunnat tro att jag passar ihop med det här hemmet egentligen. Men jag köper nya inredningssaker varje vecka, mycket från mammas och min butik såklart, när vi får in nya saker. Jag lägger många timmar per vecka på att scanna av vad som finns.

sovrum4

Kommer du som gäst till mig på middag så ska det kännas att, wow vilken miljö jag är i!

sovrum3

Hur tänker du när du inreder?
– Jag försöker tänka som en scenograf när jag inreder. Tänk på vad du använder rummet till och vem som kommer att vistas där. Det som är återkommande med mina tapetval är att skapa en känsla och i ett rum där du inte stannar så länge ska du inte vara rädd för att ta i. Som den lilla hallen där vi har en röd tapet och svart tak. Du kanske inte hade valt svart tak i ett sovrum där du ska ha lugn och ro, men i en hall som du bara passerar spelar det ingen roll. Våga ha roligt med tapeter, det skapar ett starkt intryck och bidrar verkligen till känslan i ett rum.

sovrum
I Therese och Martins sovrum är det kvällssol och ett härligt ljusinsläpp. Sängen och sänggaveln kommer från Mio, byrån och fåtöljen är arvegods, sängkläder från Lexington, lampa med mässingsfot från Butik Victoria. De mönstrade kuddarna har Therese låtit sy upp på beställning av Butik Victoria.

sovrum2

– Jag lever i rummet, det är nog därför jag inte klär mig så roligt för jag ser bara allt runtomkring mig istället. Jag vill ha harmoni men jag omger mig gärna med färg och form. Och jag tänker mycket på känslan på rummet och hur det formar sig.

therese

Thereses inredningsfilosofi:

1. Var inte rädd för tapeter och mycket kulör på väggarna. Rummen blir mer levande och det krävs inte lika mycket av den övriga inredningen för att skapa en känsla. Tapetsera alla väggar i ett rum för att skapa en extra ombonad känsla.

2. Fundera vad du vill använda rummet till. Används det dagligen? Mer eller mindre i olika årstider? Hur mycket sol når dit? Ett mörkt rum behöver inte nödvändigtvis inredas ljust om det ändå bara används som matsal kvällstid. Spinn istället vidare på förutsättningarna för att få de bästa effekterna.

3. Samla och spara! Små saker som du fyndat på loppis eller ärvt av en släkting har du nästan alltid plats med i en flyttlåda för att ta fram när och där de passar som bäst. Spara även gamla möbler om plats finns för att ge dem en stor förändring med nytt tyg eller färg. Jag har många gömmor med saker att byta mellan – det är som att gå på upptäcktsfärd i sitt eget hem.

4. Flera saker i en gruppering ger en bättre helhet än att sprida ut dina kära ögonstenar. Vårt hem är väldigt levande och i ständig förvandling, ingen sak har en bestämd plats. Jag flyttar gärna runt på saker för på en ny plats så kan det bli på ett helt annat sätt.

5. Tänk fel säsong när du letar på loppis. Jaga inte glöggkopparna vid jul och köp utemöbler på vintern för att hålla nere priserna. Och gå dit utan att leta efter något specifikt. Är du på jakt efter något särskilt så är det lätt att du köper saker för dyrt. Gå på magkänslan när du dyker på någonting – tycker du att det är snyggt så är det snyggt.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

SE MER AV THERESES KÖK

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *