Gröna kalendern: Maj

potatis_10
Äntligen är det dags för stora frilandssådden! Nu kan vi börja jobba i trädgården på riktigt – och om vädret tillåter även plocka ut trädgårdsmöblerna och njuta av solen med en kopp kaffe. Homespos checklista guidar dig till maj.

Checklista Maj:

  • Börja odla. Hurra! Äntligen är det dags att ge sig ut i trädgården på riktigt. För dig som vill odla är det hög tid att börja så direkt på friland – direkt i köksträdgården, pallkragarna och odlingslandet med andra ord. Morötter, persilja, dill och lök är bara några av de godsaker som det är dags att sätta nu. Och för den ivrige – har du rabarber i trädgården kan du börja skörda dessa redan nu!
  • Sätt i växthuset. Även de mer exotiska grönsakerna och frukterna vill ut i växthuset nu. Chili, gurka och melon och blommor som till exempel pelargoner trivs bra i det varma växthuset.
  • Sätt potatis. Om du förkultiverade din potatis inomhus i april är det nu dags att sätta den i landet utomhus. Placera dem på cirka 20 cm avstånd från varandra och på cirka 7 cm djup och håll cirka 60 cm mellan raderna så trivs dem som bäst.
  • Ge gräsmattan kärlek. Första gången du klipper gräset ska du göra det försiktigt – ta max en tredjedel av längden. Så nytt gräs där det behövs och ge den näring med dressjord eller gödsel. potatis_6 potatis

Önskelista maj:

zetas-godsel-tradgard-419x562

Zetas bästa gödsel, 98 kr. 

p6353n-800x800

Trädgårdsspade, Nelson Garden/New Garden, 499 kr. 

200001386_1

Pallkrage, Plantagen, 129 kr. 

Text och foto: Emilie Cederquist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *