Månadens inredningsprofil: Josefine Gunhamre

copyright_carinaolander_josefinerichard3

Majs inredningsprofil Josefine Gunhamre skapade en egen hashtag på Instagram och idag får hon personlig inspiration från över 22 000 bilder som olika inredningskonton har delat på den. För Homespo delar Josefine med sig av sina bästa Instagram- och inredningstips. 

Hur och när väcktes ditt intresse för inredning?
– Färg och form har alltid intresserat mig. Jag kommer från en kreativ familj och jag har alltid blivit uppmuntrad till att skapa och måla, som har varit mina stora intressen sedan jag var liten. Jag är både utbildad inom konst och textil- och design, och det går ju hand i hand med inredning. Men det var nog först i samband med att vi blev husägare för första gången 2013 som intresset för inredning blev riktigt stort. Det blev liksom extra roligt när man fick ett helt hus att sätta sin egen prägel på.

Josefine Gunhamre

Ålder: 31

Bor: I Valbo strax utanför Gävle
Familj: Sambon Rikard och chihuahuorna Harley och Hector
Gör: Jobbar på Skylt&Gravyr, samt är illustratör och ena halvan i J&J Gunhamre.
Instagram: @josefinegunhamre


06josefine_rickard_valbo

Berätta om ert fina hus!
– Vi bor i ett kedjehus på 140 kvadratmeter som är byggt i slutet av 70-talet. Det som gör det lite annorlunda är att vi har en utbyggnad på cirka 30 kvadrat som är arkitektritad. Utbyggnaden gjordes någon gång på 80-talet och måste ha varit ganska modern då. Det är många vinklar och vrår samt fönster i olika storlekar som gör det unikt. När vi var spekulanter på huset var det utbyggnaden vi fastnade för först. Vi har en hörntomt och på baksidan finns en äng, så det är relativt ostört läge om man tänker på hur kedjehus kan ligga placerade annars. När vi flyttade in för tre år sedan var huset i fint skick. Vi har bytt lite ytskikt så som golv och tapeter. Den största renoveringen håller vi faktiskt på med just nu, och det är köket.

Hur gick tankarna när ni skulle inreda det nya huset? 
– I och med att huset var i fint skick fick vi ganska snabbt en bild av hur vi kunde placera saker och ting. Många väggar var vita och det är alltid en bra grund tycker jag. Vi bestämde oss också tidigt för att lägga nytt golv på större delen av undervåningen då det var i lite sämre skick. Sedan har vi köpt på oss möbler efterhand. Jag tror du behöver ”bo in dig” ett litet tag innan du känner precis hur du vill ha det. Fortfarande, efter tre år, flyttar jag runt möbler och tavlor mellan rummen. Men att hitta en stil och en helhet i sitt hus gör det lättare.

copyright_carinaolander_josefinerichard4

Vad inspireras du av när det kommer till inredning?
– Jag har många vänner som delar intresset för inredning så vi inspirerar nog varandra väldigt mycket. Sedan tycker jag Instagram är ett jättebra forum att bli inspirerad på. Jag har gjort en egen hashtag där – #inspoforjosefine som jag kan sitta och titta på i timmar. Sedan blir jag nästan alltid inspirerad när jag reser och ser nya hotell, restauranger och butiker.

Du har ett väldigt fint Instagramkonto som vi älskar – vad delar du med dig av där?
– Åh, tusen tack! Vad glad jag blir! Jag delar mest med mig av inredningsbilder från vårt hem. Nu framöver kommer det nog bli mycket bilder från det nya köket som jag längtar efter att få inreda! Mina chihuahuor dyker även upp på foto ibland. Och en del teckningar som jag målar, tillsammans med illustrationer och prints från J&J Gunhamre.

Har du några tips till andra som vill komma igång med ett instagramkonto?
– Kör hårt! Jag tycker inte att det finns några rätt eller fel när du skaffar dig ett Instagramkonto. Jag följer massor av olika konton som är inriktade på både mat, inredning, resor och mode. Sedan finns det konton som inte är nischade alls men är lika intressanta för det. Vill du synas så är det väl bra om du har en öppen profil och hashtaggar mycket, det tror jag funkar.

07josefine_rickard_valbo

Grafiska mönster ligger mig, inte helt oväntat, varmt om hjärtat. Och tavlor skulle jag inte kunna leva utan. Vi har en STOR mängd tavlor i vårt hem.

10josefine_rickard_valbo

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Den är modern med inslag av retro. Jag gillar raka linjer och skarpa kontraster så stor del av vår inredning är svart och vit. Men jag är heller inte rädd för att använda färg, även om det finns en viss färg jag tycker om mer än andra – man skulle kunna säga att det finns en grön tråd i vår inredning. Jag använder gärna en enkel bas så som ljusa väggar och soffor, och bryter av med kuddar och plädar i roliga mönster och färger. Grafiska mönster ligger mig, inte helt oväntat, varmt om hjärtat. Och tavlor skulle jag inte kunna leva utan. Vi har en STOR mängd tavlor i vårt hem.

Kök

Hur kommer du att inreda 2016?
– Jag kommer att ta in nya färger och mönster! Det är alltid roligt när det blir vår och sommar. 2016 känner jag mycket för turkost, gärna en sådan där fin, dov turkos nyans. Om jag vågar kanske jag tar in något rosa också, det verkar bli stort i år. Då jag inte är något fan av metaller kommer jag istället ta in mer naturmaterial. Kanske en bricka i trä, eller en pall. Självklart ska jag också köpa en del nya växter till våren. Jag älskar stora gröna blad och köper alltid en fredagsbukett med snittblommor. Sedan har jag bestämt mig för att unna mig något extra fint varje år. 2014 blev det ett gäng Lilla Åland-stolar och 2015 blev det en Laminofåtölj. Vad det blir 2016 har jag inte bestämt än. Men en stringhylla till köket ligger nära till hands.

Vardagsrum

Du och din bror Johan driver J&J Gunhamre, berätta!
– Vi har tillsammans skapat ett gäng grafiska stadskartor som säljs på Gallerix i hela Sverige. Vi är båda esteter och har alltid sysslat med målande i olika former. Jag målar egentligen mest traditionellt för hand medan Johan använder sig av dator till sina illustrationer. Vi gillar båda att skapa och vara kreativa och för några år sedan bestämde vi oss för att göra ett litet projekt tillsammans. Det kom upp som en idé då jag precis hade blivit husägare och behövde nya tavlor till väggarna. Vi spånade lite och började tillsammans rita upp vår första grafiska karta över Gävle, där vi båda bor.

Vad hände sedan?
– Jag la upp en bild på Instagram på kartan som snabbt fick bra och fin respons. Strax därefter kom vi i kontakt med Gallerix i Gävle som ville sälja våra kartor. Vid den tiden hade vi endast gjort en karta över Gävle och en över Stockholm. De blev båda storsäljare ganska snabbt och vårt samarbete med Gallerix växte i samma takt. Idag säljer vi våra kartor i alla Gallerixbutiker i hela Sverige. Det känns nästan ofattbart!

Gävle

gunhamre_2 gunhamre

Var hittar ni inspiration till era posterkollektioner?
– Jag tror inspirationen oftast bara kommer till mig. Det brukar börja med att jag får en idé, sedan brukar jag sätta mig ner och skissa på den. Ganska fort bestämmer jag mig för om det blev som jag tänkt mig eller inte. Vissa idéer sållas bort och andra blir det verklighet av. Men själva inspirationen tror jag finns precis överallt runtomkring mig. I naturen, i tidningar, på tv och bloggar.

Har du något drömscenario du skulle vilja se era posters i?
– Det vore såklart jätteroligt att se dem dyka upp i någon av de stora inredningsmagasinen eller bloggarna. Men jag blir minst lika glad av att se dem hemma hos mina favoritinredare på Instagram!

Berätta om dina senaste gröna prints!
– Det här mina första illustrationer jag gör prins av – de heter “Fiolfikus”, “Monstera” och “Fikonträd”. På sikt tänker jag göra flera och förhoppningsvis öppna webbshop så småningom. De är målade med tusch, som jag oftast jobbar med när jag ritar.

josefine3

Josefines bästa inredningstips:

  • Klargör vad du gillar. Ditt hem blir mer enhetligt om du har en stil att gå efter. Detta skapar också harmoni i din inredning.
  • Skala inte av för mycket i ditt hem. Fyll istället på. Böcker, prydnadssaker, loppisfynd, tavlor, muggar, lampor, etc. ska ha sina egna platser synliga i hemmet. Detta skapar personlighet och mysfaktor.
  • Fräscha blommor och växter piggar upp de flesta hem!

Ateljé

 

Av: Emilie Cederquist Foto: Carina Olander, Josefine Gunhamre

TILL JOSEFINES INSTAGRAM

TILL J&J GUNHAMRE

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *