Så lyckas du med poolbygget

poolbygget

Drömmer du om att bygga en pool hemma i trädgården? Eller är du kanske redan igång med ett poolbygge? För Homespos Rebecca Centrén blev pooldrömmen sann förra sommaren – här delar hon med sig av sina bästa pooltips!

Hur lång tid tog poolbygget?
– Svårt att säga exakt. Vi började med förberedelserna för två somrar sedan men körde igång själva byggandet på allvar förra sommaren. Då vi byggde den själva blev det på kvällar och helger när vi hade tid. Men det tog väl cirka tre månader från start till helt färdig pool. Det går så klart att göra det snabbare.

poolbygget

Hur gick ni tillväga?
– Poolen är murad och gjuten i betong. Botten är gjord som en vanlig betongplatta och sedan har väggarna murats upp med block som man gjuter i. Vi gjorde den djupa delen först och därefter byggde vi på med den grunda delen. På utsidan la vi frigolit för att isolera.

När all gjutning var klar sattes mosaiken på plats. Ta gärna hjälp av en kakelsättare som vet vad det krävs för fix och fog. Tänk även på att när mosaiken är satt måste det bränna ordentligt och poolen får inte fyllas på vatten förrän efter några veckor.
Inkoppling av pump, sandfilter och UV-renare gjordes av vår VVS:are. Då var allt förberett i poolen med hål för in- och utlopp.

När allt var inkopplat och mosaiken hade satt sig ordentligt var det dags att fylla upp. Tänk på att inte fylla upp allt vatten på en gång. Det blir då alldeles för hårt tryck mot mosaiken. Vi fyllde vår pool under tre dagar.

poolbygget

Hur valde ni mått och utseende på poolen?
– Måttet valde vi efter vad som passade in på tomten och vad vi kände skulle bli lagom stort. Ett tips är att även kolla pooltaket eller vad ni vill ha för skydd över så det stämmer överens med de måtten. Vår pool är 3,5 x 6,5 meter med en grundare del på 2 meter. Den grunda delen är perfekt för barnen eller om du bara vill ligga och slappa lite. Vi är så nöjda över att vi gjorde den!
Färgen på poolen var vi bestämda med från början att inte ha i den klassiska klara blå poolfärgen. Vi ville ha en färg som smälte in mer i trädgården och som kändes mer hav än pool.

Ni valde mosaik istället för liner – varför? Hur fungerar det?
– Det största skälet är rent utseendemässigt. Vi tycker det är så mycket snyggare med mosaik. Sedan i vårt fall med de olika nivåerna i poolen blev det faktiskt billigare med mosaik än liner. Men ingen rekommenderar egentligen att sätta mosaik i svenska poolar på grund av kylan. Det finns risk för att mosaiken spricker på vintern. Men vår pool klarade sig galant första vintern och skulle någon mosaik falla bort eller gå sönder har vi extra över som vi kan sätta dit.

poolbygget

Har ni några skötselråd?
– Köp en UV-renare! Det är en UV-lampa som renar vattnet på ett miljövänligt sätt och minskar klorbehovet med upp till 80%. Förutom att det skonar miljön känns det bra med så lite klor som möjligt i vattnet för de som badar, speciellt när man har barn i poolen.

Rebeccas bästa pooltips!

  • Placera poolen efter solen. Vi lever ju trots allt i Sverige så lite sol när en badar skadar inte.
  • Pooltak som skydd över poolen. Förlänger säsongen och helt klart det bästa för att hålla poolen ren.
  • Glöm inte platsen runt poolen. Det är trots allt där en hänger mest. Vi satsade på ett stort däck med många sitt- och liggplatser. Piffa med växter i krukor och belysning. Det ska vara mysigt att ta ett dopp även på kvällen.

poolbygget

poolbygget

Vad ser du mest framemot med poolen i sommar?
– Att bada med vår lille Aaron så klart. Han älskar att bada och att få se honom plaska runt i poolen ska bli så mysigt. Sedan hoppas jag även att få till ett riktigt stort poolparty med nära och kära. En hel dag hängandes vid poolen med grillning, goda drinkar och bra musik strömmande ur högtalarna.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *