Kök i lantlig gråskala

kök13

När Homespos Emilie Cederquist flyttade in i sitt hus fanns där redan ett kök med en bra bas men med små medel har hon kunnat sätta sin egen prägel på det. 

Emilies Kök

Kök: Ikea, Bodbyn
Bänkskiva: Rostfri/Carraramarmor
Blandare: Mora
Beslag: Barahandtag.se
Blogg: emilie.homespo.se
Instagram: @aboutacountryhouse

kök2Köket var redan i bra skick när ni flyttade in – vad kände ni för köket när ni såg det första gången?
– Jag älskade det här köket från första stund. Den här grå köksluckan är förvisso i trend just nu men jag tror ändå att den kommer att stå sig. Den passar liksom så oerhört bra in just här i vårt hus tillsammans med det ljusgrå plankgolvet. Köket hade en väldigt bra bas att jobba med när vi flyttade in, men det fanns mycket som jag ville förbättra med det och det har vi också gjort nu.

cederquist3kök3Vad har ni förändrat med köket sedan ni flyttade in?
– Det allra första vi gjorde var att bygga köksön. Det fanns en fin ö i betong här men den var öppen och vi behövde mer förvaring och framför allt stängd förvaring. Betongbordet fick flytta till ett närliggande rum och sedan byggde vi köksön med inspiration från gammaldags köpmansdiskar.

kök6– När vi flyttade in var det svart kakel på väggarna, vilket inte passade ihop med de grå luckorna och samtidigt gjorde rummet rätt mörkt. Vid köksbänken valde vi att sätta vita enkla plattor i tegelförband för att ljusa upp. Bakom spisen chansade jag på att det skulle finnas en gammal murstock, så jag började knacka på ett litet ställe och till min stora lycka fanns det en där bakom.

De första tre dagarna lyckades jag knacka fram typ fem stenar och höll bokstavligt talat på att gå in i väggen på det där projektet. Men sedan tog jag nya tag och började istället knacka uppifrån. Då lossnade det äntligen och ett par, tre eftermiddagar senare var den här fina väggen framme. För att skydda teglet från stänk har vi sedan satt upp en glasskiva framför.

kök7kök4

Det platsbyggda vitrinskåpet har fått nära 600 likes på Instagram.

kök10kök5Vilken del av köket är er favorit?
– Det går ju inte att svara något annat än det här stora, platsbyggda vitrinskåpet som går från golv till tak. Det är en detalj som verkligen ger köket karaktär och det är roligt att ha ett ställe där vi kan ställa fram alla fina saker på display. Det verkar som att andra gillar vitrinskåpet också – det har fått nära 600 likes på min Instagram.

kökVad är det bästa med ert kök?
– Det kan ju låta klyschigt men köket är verkligen hjärtat i vårt hus. Det ligger mitt i nedervåningen och är sammankopplat med alla rum på något vis. Jag tycker också det är härligt att rummet får lov att bara vara kök och att vi har våra matplatser i de närliggande rummen istället.

kök7Finns det något som är dåligt med köket?
– Nej, nu är det nog perfekt faktiskt. Det enda jag inte gillar är att köksön tenderar att bli väldigt stökig, det är liksom en plats där det är enkelt att samla allt möjligt. Efter en vecka kan här ligga allt från ren tvätt till oöppnad post och det är så himla skönt att börja helgen med att bara röja undan alltihop och ställa dit en härlig fredagsbukett, ha ha.

kök8

5 snabba om Emilies kök

 • Vad har ni för matfilosofi?
  Vi handlar nästan uteslutande ekologisk mat. Finns det inte ett ekologiskt alternativ så försöker vi låta bli att köpa den produkten. Vi försöker också bli bättre på att handla efter säsong, välja närodlat när det finns att tillgå och att äta vegetariskt minst en gång i veckan. Som tur är så är vår lokala matbutik bra på att erbjuda ekologiska alternativ och väldigt bra på närodlat – och då snackar vi inte Sverigeodlat utan exempelvis ägg från vår granngård.
 • Vad har ni alltid i skafferiet?
  Förutom olika nödvändiga basvaror har vi alltid lönnsirap hemma till de Amerikanska pannkakorna på helgen. Vi köpte med oss äkta vara hem från Kanada förra våren och sedan dess har vi varit sålda på det. Ekologisk kokosolja är också toppen att ha hemma – går att använda till det mesta.
 • Vad kommer inte över tröskeln i ert kök?
  Plast! Jag försöker sakta men säkert göra mig av med all plast här hemma och ett viktigt ställe att börja plastbanta på är ju köket. Jag började med saker som upphettas och som är i kontakt med mat och dryck – matlådor, termosmuggar, skärbrädor och redskap såsom stekspadar och vispar. Det finns ju numera så många härliga material att välja mellan istället för plast – trä, rostfritt, glas och bambufiber t.ex.
 • Vad äter ni helst till middag en vardag?
  Så här i juni är jag mest sugen på fräscha sallader. I slutet av sommaren när vi kan börja skörda från trädgårdslandet är det fantastiskt att kunna slänga in lite egenodlad potatis, morötter och lök i ugnen, göra en sallad på vår mangold och våra tomater och grilla en bit kyckling till.
 • Vad bjuder ni gästerna på?
  Min man John står för den mesta matlagningen här hemma och har ägnat många somrar åt att grilla fisk på gammalt vis så en varmrökt lax från Blekinge med pressad potatis och romsås är en riktigt festfavorit.

kök12kök11

Text och Foto: Rebecca Centrén

SE MER AV EMILIES HEM

5 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *