Marit Orrebos smultronställen

marits_smultronställen

Homespos bloggare Marit Orrebo delar här med sig av sina bästa guldkorn i sommar-Sverige – några riktigt härliga smultronställen som du inte får missa på semestern!
dalarna
Familjens hus i Dalarna.

dalarna_2

Dalarna

Vårt hus i Dalarna är helt fantastiskt på sommaren. Vår gård är ju så stor att vi ofta leker kurragömma där hela familjen. Jag hittar nya gömställen varje gång i ladorna. Vi har också gångavstånd till Dalälven och en allmän brygga. Dit brukar vi gå och meta. Vi har aldrig fått någon fisk men det är lika mysigt ändå.

torsång

Torsång

På somrarna gör vi ofta cykelutflykter till Torsång, 4-5 km från vårt hus. Där finns ett charmigt cafe/restaurang som serverar hur många olika sorters glassmaker som helst. Där sitter vi och mumsar glass medan vi tittar på båtarna som åker förbi. Eller så tar vi bilen till Slussen i Falun och spelar minigolf på deras nybyggda bana, som är ser ut som en långgolfbana till utseendet.

furudal2

furudal
Furudal.

Furudal

Jag har tillbringat varje sommar i min barndom i vår sommarstuga i Furudal. Där lärde jag mig simma när jag var sex år, pimplade abborre varje kväll i solnedgången med morfar och där spanade jag på hockeykillar när jag blev äldre (Furudal är känt för att ha hockeyskolor på somrarna).

Furudal ligger tre mil norr om Rättvik. Stugan där är väldigt enkel och spartansk, men jag älskar den. Där är det utedas som gäller. Stugan ligger alldeles intill Oresjön och vi har egen liten strand med brygga. Inget slår en lugn långhelg i Furudal. Där laddar man batterierna och andas.

rättvik
Familjen promenerar gärna på bryggorna i Rättvik.

Rättvik

Vi gör utflykter till Rättvik där vi promenerar ut på den långa bryggan, äter räkmacka på restaurangen intill och bara myser. Loppisarna som ligger på småvägarna runt Rättvik och Furudal är riktiga små fyndställen. Och jag skriker alltid till när vi åker i bilen dit,  “STANNA!!!” så fort jag ser en loppisskylt, ha ha.

dalhalla
Dalhalla.

Dalhalla

Någonting som jag heller inte vill missa på sommaren är en konsert i Dalhalla utanför Rättvik. Akustiken, känslan och stämningen är magisk där, och jag förstår varför så många artister väljer att uppträda just där. Jag minns fortfarande en Melissa Horn konsert där för flera år sedan, jag hade gåshud hela konserten igenom…

Peace & Love

När jag var ung var jag en riktigt festivaltjej, rumlade runt på Hultsfred varenda sommar i flera, flera år. Sedan missade jag aldrig en Peace & Love-festival i Borlänge. Tyvärr har festivalen legat nere i några somrar, men i år tänker jag introducera våra barn till denna härliga stadsfestival.

Marit trivs på sandbankarna.
Marit trivs på sandbankarna.

Gävle

Annars hänger vi gärna hela familjen i Gävle. Där åker man ut till sandbankarna i Skutskär som det heter, vid havet. Solar och badar. Eller tittar på djuren på Furuvik. Djurparken är jättemysig och alldeles lagom stor. Där finns även karuseller och badland. Och på lördagskvällarna spelar stora svenska artister på scenen. Vår lägenhet ligger mitt i stan så vi äter mycket på restaurang där, och barnen älskar det.

Text och foto: Marit Orrebo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *