Yayas ljusa drömhem

johannal

I ett nybyggt hus i klassisk stil och med modern inredning har familjen Ljungkvist/Emanuelsson skapat ett drömhem som kan hålla livet ut. För Homespo berättar Johanna som driver framgångsrika bloggen Yayas och Instakontot @yayanaomi om husbygget och hennes träffsäkra inredningsstil.

Familjen Ljungkvist/ Emanuelsson

Vilka bor här? Livsstilsbloggaren Johanna Ljungkvist, 26, lönespecialisten Andreas Emanuelsson, 26, och barnen Naomi, 3, och Harry, 1.
Huset: En nybyggd villa på 168 kvadratmeter utanför Sölvesborg.
Blogg: nouw.com/Yayas
Instagram: @yayanaomi

Hur gick ni tillväga för att bygga ert drömhus?
– Vi började faktiskt skissa på vår husritning på en liten pappersservett hemma i vår första lägenhet, men då visste vi inte ens om det var möjligt att genomföra. När vi väl hittade det byggföretag vi sedan anlitade förstod de direkt hur vi ville ha det och sedan byggde vi ett lösvirkeshus. Det gick väldigt snabbt.

Hur hittade ni tomten?
– Vi visste vad vi ville ha för storlek på tomt och Andreas vänner, som nu är våra grannar, hade precis byggt klart sitt hus och undrade om vi inte skulle komma och titta på området. Men jag är från Kristianstad och inte van vid att bo ute på landet så när vi åkte och tittade så tänkte jag att ”nu måste vi snart sluta köra för så här långt bort kan inte jag bo”. Men när vi kom hit så kände jag direkt att det var här jag ville bo.

yayas

Vi valde ett mer prisvärt kök och sparade in på allt så att vi kunde ha råd med den här spisen. Jag älskar den, den är mitt tredje barn.

yayas
Soffa från Mio. Kudde med siffra från Terrible Twins. Soffbord från Ikeas kollektion Årgång. Fotogenlampa från Klong. Randig vas från Kähler. Den vita fåtöljen har Johanna fått ärva. Det är en Ikea Järpen–fåtölj från 1985 som då kostade 129 kronor – nu ropas de ut på auktion för tusenlappen.
yayas
Andreas, Johanna, Harry och Naomi spenderar mycket tid i köket.

Vad är det bästa med huset?
– Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum. Dels för att vi alltid har koll på barnen var vi än är någonstans. Och dels den sociala gemenskapen när vännerna kommer över – när vi står och lagar mat kan vännerna sitta och prata med oss från soffan.

yayas
Kök från Ikea. Spis från Falcon Classic Deluxe. Fläktkåpa från Falcon Classic. Köksbord från Ikea. Stolar från Ilva. Bjälkarna är klädda takstolar som sedan har betsats för att få ett gammalt utseende. Köksön är murad med gammalt tegel från 1800-talet. Bänkskiva i ek.
yayas
Kryddhylla från Qvesarum Byggnadsvård. Stor glasbehållare från Granit.

Vad var jobbigast med byggprocessen? 
– Alla val. Många säger att det är i ditt tredje hus du vet hur du verkligen vill ha det, men detta kommer vi aldrig göra om igen, här ska vi bo! Därför ville vi ha en tidlös bas med vita väggar och klassiska golv, för även om jag gillar det moderna i inredning nu så ska jag kunna bo här när jag är 55 och känna att ”här trivs jag om jag byter soffbord”. Men vi kommer säkert byta ut mycket på vägen, jag tror att jag redan är inne på vårt femte soffbord, ha ha.

yayas
Salt- och pepparkvarnen har paret fått i present. Olja och skärbräda från Nicolas Vahé. Knivställ från House Doctor.
yayas
Vitrinskåpet från Ikea har paret lackerat svart.

yayas

När flyttade ni in?
– I november 2013. Jag hade en tuff graviditet med Harry som föddes i v.29+2. Vi hade inte ens bott ett år i huset när Harry kom och jag tappade all ork med att inreda under graviditeten. Men när Harry blev på bättringsvägen kände jag lusten till att börja fixa hemma igen. Så det är inte så längesedan vi kände att vi faktiskt har börjat komma i ordning.

yayas
Tapasbräda och glasunderlägg från Nicolas Vahé. Salt- och pepparkvarn från Ikea. Randig mugg från Rif Design.
yayas
Koffertar från Granit. Skrivbord från Ikea. Korg från Granit. Ljusstakar från Ikea som Johanna har spraymålat svart. Tavlor av barnens födelsestorlek i skala 1:1 från personligfodelsetavla.se. Piedestal från Ferm Living. Fåtölj från Ikea. Krok från Hay. Lampa och sladd från Clas Ohlson. Tidningshållare från House Doctor.
yayas
Naomi sitter i en antik lådbil som Johanna fick tag på genom en annons på Blocket.

Är det något ni ångrar så här i efterhand?
– Ja, spiraltrappan. Jag tycker att den är så himla fin men den är väldigt smal. Det är den enda vägen upp till ovanvåningen så vi har fått hissa upp alla möbler över räcket. Jag kan inte ens gå upp med min tvättkorg utan Andreas får stå på en stol där nere och sträcka upp den till mig. Vi har börjat titta på att bygga en vanlig trappa men då vill vi spara spiraltrappan och ha den upp till balkongen vi ska bygga på ena gaveln ut mot havet. Jag tror det är en fin detalj att ha utvändigt också, det är synd att göra sig av med den. Men annars är vi faktiskt supernöjda.

yayas

Var trivs ni bäst i huset? 
– Vi har gjort en liten myshörna på ovanvåningen och där tittar vi på film nästan varje kväll när barnen har gått och lagt sig, så där trivs vi bäst just nu. Vi hade först tänkt sätta dit en vanlig soffa men när vi istället satte ihop tre schäslonger det blev lite biokänsla.

yayas
Soffan består av tre stycken Söderhamn-schäslonger från Ikea. Lampsladdar från Clas Ohlson. Väggkrok från Hay. Sidobord från Mio. Vägghylla från Umbra. Randig tygkorg från House Doctor.
yayas
Taklampa från Ikea. Hyllsystem på väggen från String. Poster från Fotografiska. Sängbordet med lampa i plåt har Johannas pappa tillverkat. Vagga från Troll.

Har du något drömköp?
– Jag skulle vilja ha en soffa från Hay men det är mycket pengar och inte riktigt läge när man har småbarn heller. Jag gör oftast inga impulsköp utan jag skriver en lista på det jag vill ha och sedan låter jag den ligga några veckor. Vill jag fortfarande ha det sedan så vet jag att det är rätt beslut att köpa det. Jag har inte skickat tillbaka en enda inredningspryl faktiskt.

yayas

Var hämtar du inspiration?
– Jag hinner tyvärr inte läsa bloggar men jag läser väldigt mycket magasin. När jag väl har en stund över för mig själv sätter jag mig gärna med en kopp kaffe och ett magasin. Och Instagram såklart – det känns som en enda stor inredningstidning. Där får jag mycket tips och idéer.

yayas
Benen till skrivbordet är från Ikea. Skivan i furu är köpt hos en lokal bygghandlare. Klaffstol från Jysk.

Var shoppar du? 
– Jag handlar oftast inredning på nätet. Vi bor ju ute på landet och jag tycker det är praktiskt att det kommer hem till dörren. Och speciellt som småbarnsförälder är det skönt att kunna göra det i lugn och ro på nätet när barnen har gått och lagt sig. Rum21 handlar jag mest på, de har ett brett sortiment. Men jag tycker det är roligt att åka till Malmö och Köpenhamn på hösten och våren och titta i butikerna, det gör jag mycket för bloggens skull också.

yayas
Det unika badkaret i koppar har Johannas pappa tillverkat efter parets önskemål.

yayas

Berätta om ert fina badkar!
– Pappa är svetsare och kan allt och lite till känns det som. Jag fick en idé om det runda badkaret och ingenting är omöjligt för pappa så det skulle han ju bara fixa. Han fick bygga om lite maskiner och det var lite meck innan han fick till det men vi är verkligen supernöjda med resultatet.

yayas

Har du något tips till andra som ska inreda ett helt hus?
– Vi la in rätt mycket kapital i huset och vi sa det att vi vill inte låna till att köpa möbler och småsaker så vi köpte en soffa och prioriterade Naomis barnrum. Och det är ju ändå inte det optimala att köpa möbler till ett hus innan man har hunnit bo in sig. Det är mitt tips till alla som skaffar hus, att köp inte allt direkt utan låt det komma med tiden. Vi bodde i lägenhet innan så vi började om på ruta ett. Men är man 25 år och bygger ett helt nybyggt hus så kan man inte ha de kraven heller att man ska ha allt färdigt direkt.

yayas
Badrumskommod med marmorskiva från Qvesarum Byggnadsvård. Spegel från House Doctor. Lampa från Bloomingville. Vitrinskåp från Ikea. Kruka från DBKD. Tvål och handkräm från L:A Bruket.

yayas

Johannas bästa inredningstips

1. I grund och botten tycker jag det är bra att ha en stilren bas i hemmet. Då blir det lätt att förnya sig med inredningsdetaljer i olika material och färger efter årstiderna.

2. Åk runt på loppisar och kika länge. Där gömmer sig alltid några guldkorn. Kanske är fynden inte i det finaste skicket, men det går alltid att sprejmåla och det känns genast som nytt.

3. Ha inte för bråttom. Bo in dig ordentligt och känn efter vad du verkligen vill ha och på vilken plats. Här tog det över ett år innan tavlorna kom upp på väggarna.

TILL YAYAS BLOGG

Denna artikel innehåller Adlinks. 

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centren

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *