En av pappas paradrätter, eller snarare paradtillbehör, är potatissallad. Något man längtar efter att få äta ni vet. Det var faktiskt inte förrän i sommras jag provade att göra det själv – och det var inte alls så krångligt som jag trodde! Det är ju ett perfekt tillbehör till grillat, på midsommarbordet, eller tillsammans med rostbiff när man vill ha en snabb middag. Och går absolut inte att jämföra med (trist) köpepotatissallad. Här kommer min variant, med basrecept från köket.se.
- 800 g färskpotatis
- 3 dl gräddfil
- 3 matskedar majonäs
- 2 tsk dijonsenap (ordentligt rågade)
- 2 dl fint strimlad purjolök
- ½ finhackad röd lök
- gräslök till topping
En skvätt vitvinsvinäger, salt och nymalen svartpeppar.
Koka färskpotatisen (skrubbad med skalet kvar) och låt svalna utan lock. Under tiden potatisen svalnar, blanda ihop alla ingredienser förutom gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Skiva potatisen i tunnare skivor och blanda ner i röran. Klipp över ordentligt med gräslök. Potatissallad görs med fördel dagen innan man ska äta den, så den hinner götta till sig ordentligt!
Detta blir ett sista-minuten-tips inför midsommar imorgon (!) men det funkar ju som sagt lika bra till vilken grillkväll som helst!
I morgon förmiddag blir jag upphämtad här hemma vid 10-tiden för att roadtrippa till Tranås för midsommarfirande. Hoppas på sol (nåja, uppehåll räcker!) och att jag får tillbaka lite sommarkänsla. Glad midsommar på er!
Källa: Johanna Montell
Recept – potatissallad