Emmas amerikanska veranda på svenskt vis

7w

En amerikansk veranda med svensk snickarglädje, ett gammalt drivhus och en innergård som gjord för kräftskiva hittade Homespo-teamet när vi besökte Emma Krooks trädgård en molnig eftermiddag i juni. 

Berätta om er trädgård!
– Vårt hus är byggt någon gång i början av 1900-talet. Trädgården har varit en åker förr i tiden och de odlade potatis här, så det kan växa lite allt möjligt på den här gräsmattan. Vi tycker jättemycket om både trädgården och innergården.

Emma Krook

Familj: Sambon Jimmie Persson, dottern Greta, bebis på väg och katten Shabo.
Bor: I ett hus från tidigt 1900-tal i Sölvesborg.
Yrke: Utbildad lärare.
Instagram: @ekrook1

11w

8w

amerikanskveranda

Ni har en äkta amerikansk veranda som en bara drömmer om här i Sverige!
– Ja, den är verkligen mysig. Verandan är faktiskt byggd 2009 men den smälter in väldigt bra med det gamla huset. Jag hade önskat att den var en meter bredare egentligen så att vi hade fått plats med lite mer möbler. Men nu ska Jimmie nog göra ett platsbyggt möblemang här med en soffa och bord, så att vi kan sitta här även om det regnar, i och med att vi inte har något uterum. Rottingmöblemanget har jag fått av min farmor och farfar för de skulle ha något nytt och då tänkte jag att ”ja men då tar vi det” och det passade jättebra här.

6w

5w

Berätta om ert trädgårdsintresse.
– Jag älskar att greja i trädgården, annars hade vi ju inte kunnat köpa det här huset. Det är ett intresse som både jag och Jimmie har och så fort det börjar bli varmt så börjar vi greja, och vår dotter Greta får vara med. Det är mysigt.

Vad har ni haft för projekt i trädgården den här säsongen?
– Jimmie har murat upp en ny grill, det blev jättebra. I vårt förra hus hade vi en bakugn där vi brukade baka pizzor så till nästa säsong vill vi bygga på den här med en liten bakugn också. Jimmie är murare och han tycker det är roligt att göra lite sådana här saker på lediga stunder. Vi har ett fint gammalt drivhus med en vinranka här på tomten också och nästa projekt blir att göra i ordning lite där så att vi kan sitta där ute och äta.

13w

drivhus

15w

Vi älskar att greja i trädgården – så fort det blir varmt så sticker vi ut här och vår dotter Greta får vara med.

12w

17w

Vad växer här i trädgården?
– Vi har jättemycket gamla äppelträd, men det har nog varit betydligt fler för ute i längan här hade de förråd för alla olika sorter och det finns massor av hyllor kvar där de olika namnen på äpplesorterna står skrivna. Sedan har vi några päronträd och plommonträd också men det har inte varit några bra plommonår hittills sedan vi flyttade in.

De förra ägarna har satt en hel del nytt längs med gångarna, hortensior och rosor och kaprifol. Sedan odlar vi tomater och jordgubbar, smultron och lite kryddor. Förra året gjorde vi must på äpplena och min svärmor gillar att baka så hon får baka mycket äpplekaka, ha ha.

2w

3w

4w

Hur använder ni era uteplatser?
– Det blir det allt från lunch, till fika och middag här ute. Vi är nog duktiga på att använda våra uteplatser faktiskt. För några veckor sedan så dukade vi upp här ute och hade min examensfest.

Någon gång vill jag ha en riktig kräftskiva här på innergården, jag ser det framför mig, det skulle bli fint med massor av ljusslingor här vid den röda gamla längan. Men nu kommer ju bebisen snart så det kommer bli mycket fokus på den i sommar.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *