Semesterguide till Västkusten

Semesterguide till Västkusten

Har du idétorka till semestern? Homespos Emilie Cederquist tipsar om sina två favoritöar på den svenska Västkusten – Tjörn och Skaftö. 
Semesterguide till Västkusten
Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet.

Tjörn

Ön Tjörn är Sveriges sjunde största ö, belägen cirka 5,5 mil norr om Göteborg. Hit tar du dig över bro från fastlandet och här  hittar du bland annat flera fina och genuina fiskesamhällen.

Skärhamn

I detta pittoreska fiskesamhälle är jag uppvuxen och trots att jag är partisk är detta faktiskt ett av de finaste och mysigaste ställena på Västkusten. Här finns flera restauranger och kaféer med hög ambitionsnivå, fina skutor, gamla vackra hus och en härlig hamnpromenad. Tjörns centralort har såklart även nödvändiga faciliteter som Apotek, Systembolag och stor mataffär.

Nordiska Akvarellmuseet

Ett stort museum precis vid havsbrynet med roterande utställningar. I sommar visar de som första museum i Europa utställningen Disney – Konsten att berätta. Med allt från Walt Disneys originalteckningar till nyare material från exempelvis succéfilmen Frost finns det här något för hela familjen.

Restaurang Vatten

Den här restaurangen ligger vägg i vägg med Nordiska Akvarellmuseet och har en av Västkustens bästa lägen med magisk havsutsikt. Jag älskar allt från den avskalade och skandinaviska inredningen till den vällagade menyn som varieras efter säsong. Plus för att de alltid har ett lyxigt vegetariskt alternativ och för krögaren Anders Arenas fantastiska dryckeskunskaper. Under sommaren bjuds det även på härlig musik en gång i veckan under namnet “Jazz på Vatten”. Är du bara sugen på en fika kan du här få kaffe importerat från Göteborgs hetaste kafferosteri Da Matteo.

Skulptur i Pilane

Denna konstutställning firar 10-årsjubileum i år och har blivit lite av en världssensation på grund av sitt unika koncept. Varje sommar ställer konstnärer från hela världen ut sina skulpturer mitt i det bohuslänska landskapet bland karga klippor, vikingagravar och betande får. I år visas bland annat ett av världens största konstverk upp – det 14 meter höga kvinnohuvudet Anna av den spanska konstnären Jaume Plensa som kan ses på flera mils avstånd. När jag var barn promenerade jag ofta i denna fårhage men upplevelsen är faktiskt ännu bättre nu när en även får njuta av dessa fina konstverk.

Rörekullen Loppis i Ladan

Jag älskar loppis av alla dess slag och på sommaren försöker jag hinna med att besöka så många som möjligt. Från den här loppisen, som ligger i en mysig lada, går jag aldrig tomhänt.

Sundsby Säteri

På den här gården, med anor från 1300-talet, kan du ta del av Tjörns historia, ta en promenad i det närliggande naturreservatet med både grottor och milsvid utsikt, strosa i köksträdgården, ta en fika på gårdskaféet eller besöka någon av de fina små butikerna som bjuder på allt från silversmide till byggnadsvård. Det perfekta utflyktsmålet!

Semesterguide till Västkusten
Restaurang Vatten.

 

Semesterguide till Västkusten
Fiskebäckskil.

Skaftö

Ön Skaftölandet ingår i Lysekils kommun och ligger cirka 3 mil från Uddevalla. Här spelades TV-serien “Saltön” in och bland andra Fredrik Skavlan och Maria Bonnevie har sommarhus här.

Grundsund

I mysiga Grundsund kan du äta en god middag på Pelles Rökeri, dricka en kaffe hos det portabla kaféet Bönor på Hjul eller fynda kläder på Hannas i Hamnen.  Missa inte heller en tripp till grannbyn Rågårdsvik som bjuder på vackra promenadstråk.

Fiskebäckskil

Ett mer pittoreskt ställe än Fiskebäckskil får en leta efter. Jag får aldrig nog av att promenera här på kullerstensgatorna förbi pampiga gamla villor med snickarglädje och vackra blomsterrabatter. Äter gör du bäst på Brygghuset som även huserar över 1400 whiskeysorter eller på Gullmarsstrand som har en veranda designad av ingen mindre än Gerth Wingårdhs arkitektkontor. Missa inte heller att ta ett salt dopp på Sinnenas Havsbad.

 

 

Semesterguide till Västkusten

Semesterguide till Västkusten
Bönor på hjul.

Semesterguide till Västkusten

 

 

Av: Emilie Cederquist Foto: Emilie Cederquist, Nordiska Akvarellmuseet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *