Växthus av återbrukat material

växthus_återbruk
I den lilla byn Hällevik i Blekinges skärgård har Homespos Emilie Cederquist ett ljuvligt vitt växthus byggt av återbrukat material. Här inne samsas tomatplantor importerade från Palma med klassiska Mårbackapelargoner. 

Berätta om ert växthus!
– Vi delar det här växthuset vid vår sommarstuga med min mans familj och det är vår svåger Johan som har byggt det. Stommen är min mans mormor och morfars gamla punschveranda som sedan har byggts på av återbrukat material. Dörrarna har stått på en gammal bondgård här i trakten. I år har vi även ett nytt automatiskt bevattningssystem som drivs av solceller och vattnar med regnvatten.

växthus_återbruk

växthus_återbruk

växthus_återbruk

Vad odlar ni här i växthuset?
– Det är olika från säsong till säsong men vi odlar alltid tomater och våra godaste kommer från fröer inköpta i saluhallen i Palma. Smultron och jordgubbar är härligt att gå ut och plocka till frukostfilen. Sedan har vi alltid ett gäng pelargoner för min svärmor är en riktigt hejare på att driva upp pelargonsticklingar. Och vi odlar alltid potatis här i trädgårdslandet bredvid.

växthus_återbruk

växthus_återbruk_3

växthus_återbruk

Hur använder ni växthuset?
– Det har blivit en hel del sena middagar här ute under kyligare sommarkvällar såklart. Sedan har min son Jacks båda kusiner faktiskt blivit döpta här ute i växthuset så det har många användningsområden, ha ha. Och det brukar komma väl till pass när vi har vår årliga mjuktennisturnering “Hällevik Soft Tennis Open” i trädgården, förra året kom det 70 personer, så då är det perfekt med ett växthus att chilla lite i mellan matcherna.

växthus_återbruk

växthus_återbruk

växthus_återbruk_2

växthus_återbruk

Vad har ni haft för projekt i trädgården den här säsongen?
– För något år sedan murade Johan upp en argentinsk grill här i trädgården och i år ska vi bygga ett utekök bredvid den. Jag älskar utekök och hade gärna haft en utomhusdusch också, men det får nog bli hemma i vår egen trädgård istället.

växthus_återbruk

växthus_återbruk

växthus_återbruk

Text och foto: Rebecca Centrén

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *