I en svartvit mix av gammalt och nytt

svartvit mix
När Elina och Joseph letade efter hus hittade de tillslut det de letade efter – ett renoveringsobjekt att förvandla till sitt eget drömhus. Här inreder Elina med en svartvit mix av gammalt och nytt. Följ med in! 

Ni har bott i huset i ett år nu, vad föll ni för?
– Tomten med den härliga baksidan och planlösningen, som vi inte behövde ändra på alls. Det har varit en tuff marknad på hus här men vi var väldigt glada att just detta huset kom ut för vi såg mycket möjligheter med det. Det var ju verkligen ett renoveringsobjekt och det var det vi var ute efter för vi ville göra vårt eget av det.

Elina Johansson

Ålder: 25.
Familj: Maken Joseph och sönerna Charlie, 3 och Harry, 4 månader.
Bor: I en nyrenoverad villa på ön Tjörn norr om Göteborg.
Gör: Föräldraledig.
Elina på Instagram: @johanssonelina

Ni blåste ur hela nedervåningen innan ni flyttade in, hur var det att börja från noll?
– Ja, vi gjorde ett rejält röj på en månad och rev ner det gamla och gjorde nya ytskikt. Mitt huvud är fullt av idéer och redan innan vi flyttade in så såg jag framför mig hur jag ville ha det. Jag hade samlat på mig väldigt mycket inspiration och hade längtat efter ett eget hus ett par år så jag visste vad jag var sugen på. Från början gjorde vi vita väggar överallt för vi tänkte att det var bra att göra det klassiskt men så fort vi hade flyttat in så kände jag att ”så här kan vi inte ha det”. Så sedan har vi målat grå, blå och beige toner som går bra ihop med varandra.

svartvit mix

svartvit mix

svartvit mix

Hur skulle du beskriva er inredningsstil?
– Det är ett svartvitt tema genomgående i hela huset, men det är svårt det där, jag vill inte placera min stil i något fack. Jag tror inte på att ”det där passar inte in i huset” utan tycker jag om en sak så ska jag ha den och då funkar det alltid på något sätt.

Har din smak ändrats över tid?
– När jag flyttade hemifrån första gången kopierade jag mammas stil rätt mycket och då blev det väldigt shabby chic. Tillslut kände jag att jag försmäktade på det. Men jag tror att jag håller på och formar min stil, det är nog det jag håller på med faktiskt. Att landa i det som jag tycker om.

svartvit mix
Matta från Ellos, bord från Furniturebox, lampa från PB Home.

svartvit mix

Vilka är dina favoritmöbler här hemma?
– Det svarta skåpet i vardagsrummet. Det är ett Blocketfynd. Jag tittade på många nya skåp först men det finns inget som slår ett äldre skåp tycker jag. Jag hade tur som hittade detta och Joseph fick åka i raketfart och hämta det. Vi har ett fint skåp i sovrummet också som jag har ärvt av morfar, det luktar fortfarande av mormors parfym i det, så det är härligt.

svartvit mix

svartvit mix

Så fort vi hade flyttat in kände jag direkt att jag behövde måla över de kritvita väggarna!

svartvit mix

svartvit mix

Berätta om inredningen här inne i matsalen!
– Det är väldigt mycket arvegods här inne. De flesta tavlorna och bilderna har jag ärvt från min morfar. Även bänken är gjord av två plankor som han hade använt som ställningsvirke vid sitt hus, som jag norpade åt mig. De ligger på två bockar från Ikea. Bordet och stolarna är arvegods, gungstolen från Ikea och den gamla lådan är också morfars. Taklampan har Joseph som är elektriker fått knåpa ihop, av en ljusslinga från Lagerhaus.

Är din man Joseph också intresserad av inredning?
– Nej han är inte så intresserad men jag har tagit mycket hänsyn till att han också ska trivas här hemma och har inte kört på med massor av rosa eller blommigt. Joseph är ju med mycket för svartvitt och är det något som han inte gillar så får jag höra det, ha ha. Han hjälper till och utför mina idéer och han är noga med att det blir bra. Jag hade bara kunnat spika upp en tavla men han ska mäta ut ordentligt först med laser och vattenpass, så vi är en bra kombination.

svartvit mix

svartvit mix

Trappan har fått sig en rejäl makeover!
– Ja vi byggde in den och gjorde ett förråd under. Sedan byggde vi en liten sittbänk av pärlspontpanel och en MDF-skiva. Det är förvaringsutrymme i den och det är käckt att ha någonstans att ställa av väskan och sitta och knyta skorna. Den är toppen verkligen och på ett utrymme som hade varit outnyttjat annars.

Vad har ni för projekt på gång framöver?
– Just nu gör vi ett nytt badrum i lite äldre stil med svartvitt golv och svart tak. Vi ska göra om köket också men det är ett framtida projekt, det är skönt att längta lite också och ha något att se fram emot. Vi pratade om att bygga nytt från början men jag tror inte att jag hade varit helt nöjd med att flytta in i ett helt färdigt hus för jag tycker om att ha lite pågående projekt.

svartvit mix

svartvit mix

Vad inspireras du av?
– Mycket från Instagram, verkligen. Jag får mycket inspiration från små butiker på Instagram, där hittar jag många nya saker. Och inredningstidningar. Men det är så mycket som inspirerar, går jag på en loppis och ser en massa fina gamla saker så blir jag sugen på att gå hem och flytta om mina egna saker. Jag flyttar ofta runt på inredningsdetaljer hemma för det gör väldigt mycket bara att ställa en gammal sak på en ny plats.

Elina Johansson.

Elinas bästa inredningstips

1. Våga färg! Jag målade till exempel alla innerdörrar i svart. Alla gick verkligen emot mig och sa ”gör det inte” men jag gjorde det ändå. Våga måla saker i färg om du känner för det, för efteråt har alla sagt att ”åh vad fint det blev”. Färg kan bli väldigt effektfullt.

2. Mixa. Var inte rädd för att blanda saker och stilar, för även om det egentligen inte passar ihop så är det något som du tycker om och då kommer det bli fint tillsammans i alla fall. Gammalt och nytt ger en väldigt fin känsla och det blir personligt och eget.

3. Blommor, blommor, blommor! Utan levande blommor och växter blir det tråkigt. Jag gillar mycket grönt, Hortensia är en stor favorit och alla typer av snittblommor. Att kunna gå ut och plocka fina blommor i sin egen trädgård är ju helt fantastiskt.

Bildspel – Fixa Elinas stil

  • Taklampa tyg

Lampa – HÄR // Matta – HÄR // Lampa – HÄR // Stol – HÄR // Korg – HÄR

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

Denna artikel innehåller Adlinks. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *