Stilfull svärta hemma hos Hannasinspo

hannasinspo
Av en slump ramlade Homespos bloggare Hanna “Hannasinspo” Ahlin in på en inredningsutbildning och via praktik på Trendenser och en blixtvisit i Stockholm har hon sedan legat i omkörningsfilen mot stylistyrket. Homespo fick en exklusiv titt i hennes lägenhet!
Det var en slump att det blev just den här lägenheten, precis som det var lite av en slump att just inredning blev Hannas yrke. Grönområdena på utsidan lockade faktiskt mer än insidan. ”Det är ju en ganska klassisk tvåa med basic planlösning, så det var inte så mycket att fundera på”, säger Hanna som om det vore den enklaste saken i världen att förvandla plastmattor och aprikosa väggar från 79 till denna inredningsdröm.

Hanna Ahlin

Hemma hos: Stylisten och bloggaren Hanna ”Hannasinspo” Ahlin i en kantig 50-talstvåa utanför Göteborg som hon delar med sambon Johan Gustafsson och hunden Åke.
Atmosfär: Svärta stilfullt mixat med naturmaterial. Vi drabbas av en ordentlig ”wow”-upplevelse när vi kliver in genom dörren och vill bara omfamna både lägenhet och Hanna och lilla Åke.
Ha-begär: Svarta Sjuan-stolar, mörkgrå väggar, fotokonst.
Hanna på Instagram: @hannasinspo

hannasinspo

Den svarta pläden i soffan är ett tyg som jag hittade på rea i en tygaffär, jättebilligt verkligen. Den låg där en hel rulle så jag tror jag har köpt typ sex meter av det här tyget, ha ha. Det var en tjej som kom fram till mig och sa ”gud vilket fint tyg, det känns lite Artilleriet”. Jag har haft det både som överkast och som pläd. Tips!

hannasinspo

Vad föll ni för med lägenheten?
– Vi föll faktiskt inte för så mycket i lägenheten tyvärr. Det var tapeter och golv från 79. Aprikost överallt. Så det var väl snarare våra vänner som tipsade oss om det här området, vi har ju hund och det finns mycket grönområden. Och det är nära in till stan.

Var det ingenting alls ni gillade med den?
– Jo, fiskbensparketten gillar jag ju. Den är tanken att vi ska slipa upp och behandla för den är rätt gul nu. Vi såg att det fanns potential med lägenheten. Vi ville ha en tvåa med balkong så det var väl framför allt det som klaffade. Men jag gillar ändå 50-tal och de här kantiga rummen och jag tänker att man får anpassa inredningen lite efter det.

Vad har ni gjort med lägenheten sedan ni flyttade in?
– Alla ytskikt! Vi gjorde sovrummet först så att vi hade någonstans att sova och sedan flyttade vi in och bodde här när vi renoverade resten. Jag har gjort det mesta med hjälp av min pappa och Johans pappa som är väldigt duktiga.

hannasinspo

hannasinspo

Har ni köpt mycket ny inredning till lägenheten?
– Jag har faktiskt bytt ut ganska mycket möbler sedan vi flyttade hit. Eller ALLT faktiskt, gud det har jag ju gjort nu när jag tänker efter. Alltså, jag tröttnar jättefort på mina grejer tyvärr men nu försöker jag tänka mer långsiktigt och köper bara sådant som jag verkligen vill ha. Nu när jag jobbar med styling är det klart att jag vill ha nytt så jag kommer säkert byta ut lite igen men just nu har jag tänkt att jag vill ha lite klassiker. Jag har investerat i svarta Sjuan-stolar och jag hoppas verkligen att jag inte kommer att tröttna på dem.

Vart handlar du inredning?
– Rätt mycket loppis faktiskt, det är väldigt roligt med loppis. Och Ikea, jag skulle ljuga om jag sa att jag inte handlar där. Jag följer mycket auktioner på nätet men det är sällan jag budar hem något. Nu har jag köpt en hel del via jobbet men annars beställer jag mycket från webbshoppar, det är sällan jag är ute och shoppar möbler i butik faktiskt.

hannasinspo

hannasinspo

Blir du mer eller mindre sugen på att inreda hemma nu när du jobbar med styling?
– Mer. Många säger ju att de tappar intresset hemma men jag tycker att det är ännu roligare hemma nu faktiskt. Men sedan så blir man ju hemmablind, jag sa det till Elin som jag jobbar med häromdagen, att jag hade velat att hon kom hit och gjorde iordning mitt hem för jag ser ju inte de här smågrejerna hemma hos mig själv som jag ser hos andra. Jag har till exempel tänkt att sätta upp en lampa här över matbordet men inte ens inför den här fotograferingen kom den upp, ha ha.

Det här matbordet är ju helt fantastisk!
– Ja, det har jag köpt på Blocket från en dam som sa att det var ett soffbord men då insåg jag att det gick att skruva upp bordet. Min pappa har slipat det för jag hade tänkt att måla det egentligen men sedan tyckte jag att det var schysst när det var lite rufft. Men jag kanske vill ha det målat sedan, det är bra med möbler som går att förändra.

hannasinspo

hannasinspo

hannasinspo

Hur kom du in på den här banan?
– Jag har alltid varit ganska kreativ men jag hade aldrig tänkt att jag skulle jobba med inredning, på gymnasiet var jag väldigt modeintresserad. Min mamma har alltid varit på mig att jag ska plugga men jag har aldrig varit någon plugghäst så det behövde vara något som jag tyckte var relevant och roligt så att jag inte skulle tröttna. Och då hittade jag en utbildning, Inredning– och butikskommunikation i Växjö, av en slump, fyra dagar innan ansökan skulle vara inne.

Vad hände sedan?
– Sedan gjorde jag praktik hos Frida Ramstedt som driver Trendenser 2012. Det var ju sjukt kul. Jag kontaktade Frida själv och det passade bra i tiden för henne så jag hade nog lite flyt också antar jag. Mina lärare tyckte att det var en idiotisk praktikplats och man kunde absolut inte jobba med det i framtiden. Jag var på en student i sommar och träffade en tjej som hade jättehöga drömmar och jag sa till henne att ”gör praktik”. Det kommer du väldigt långt på.

2_w

hannasinspo

10_w

Hur jobbar du nu?
– Vi bodde i Stockholm i ett halvår och när vi flyttade tillbaka till Göteborg igen började jag frilansa. Sedan fick jag nys om att Elin Rydblom på Grey Deco sökte någon och det som hon gjorde tilltalade mig och jag kände att jag ville ha någon att jobba med för det är tråkigt att jobba själv och hela tiden jaga jobb. Så då hoppade jag på det tåget och nu är vi ett riktigt bra team hon och jag. Det har varit en snirklig väg.

Göteborg känns som en riktig inredningsstad numera.
– Ja, Göteborg är jäkligt vass på inredning, vi slåss ju mot hur många stylister som helst i den här stan. Samtidigt ska jag säga att alla är jäkligt ödmjuka här, det är inte direkt som att en armbågar sig fram. Det är roligt att alla uppmärksammar varandra. Sedan har ju Artilleriet dragningskraft med.

hannasinspo

hannasinspo

 Trendenser kallar din stil för Grey Deco (grå fondväggar, hårda kontraster, rockig känsla, svart skinn, krom, fotokonst) men hur skulle du beskriva din stil?
– Jag är nog ganska maskulin i min smak, jag tycker om kontraster, udda konst och välvald vintage. Och sedan en ganska lång tid tillbaka har hjärtat klappat lite extra för krom och svart läder. Frida har med andra ord analyserat min stil mitt i prick!

hannasinspo

Hannas bästa inredningstips:

1. Undvik att övermöblera. Ibland kan det kännas som att alla tomma ytor måste fyllas, men det är faktiskt lugnt och skönt med lite yta.
2. Böcker i fönster –mysig kontrast till växterna tycker jag.
3. Nivåer. Jag tjatar alltid om nivåer, men att placera prylar i olika höjder och ojämnt antal kan aldrig bli fel!

hemma hos hannasinspo

Bildspel – Fixa Hannas stil

Lampa – HÄR // Stol – HÄR // Bord – HÄR // Pläd – HÄR // Vas – HÄR

TILL HANNAS BLOGG

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén
Denna artikel innehåller Adlinks. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *