Vintage och mönster i sekelskiftesvillan

vintage och mönster
Vintage och mönster blandas med arvegods och loppisfynd i denna charmiga sekelskiftesvilla. Följ med Homespo in på en titt!
Huset med stort H ramlade över Emma och Jimmie en dag när de egentligen inte alls var redo för det. “När det här huset kom ut så var vi inte alls klara med vårt gamla hus egentligen. Vi hade precis gjort en vinkällare och renoverat den gamla bakugnen som vi börjat baka pizza och bröd i. Och då kom detta huset ut. Det var inte planerat alls utan vi bara kände att ”oj, vi måste åka dit och titta”, berättar Emma som blev fast så fort hon klev in genom de gröna pardörrarna.

Emma Krook

Hemma hos: Nyexade lärarinnan Emma Krook i en snirklig sekelskiftesvilla i Sölvesborg som hon delar med sambon Jimmie Persson och barnen Greta, 2, och Olle, 1 månad och katten Shabo.
Atmosfär: Att känna sig som hemma fick en helt ny innebörd när vi besökte den här charmiga sekelskiftesvillan en mulen sommardag, då regnet stundtals smattrade mot rutan. En höggravid värdinna med lilla Olle fortfarande i magen bjöd på skratt och gott kaffe som hann kallna innan vi hunnit kika runt bland alla finheter.
Ha-begär: Patinerade arvegods, mönstrade tapeter, gjutjärnskaminer.
Emma på Instagram: @ekrook1

sekelskifte

vintage och mönster

1_w

Vad fick ni för känsla på visningen? 
– När jag kom på visningen och gick runt här så kände jag bara ”åh, här bor jag”. Den känslan. Då är det svårt att inte slå till.

Vad föll ni för?
– Vi gillar äldre hus och att en bevarar det gamla och det tycker vi att de hade gjort i detta huset, det är charmigt. Det är jättefint med nya hus men jag skulle inte vilja bo så. Vårt hus är byggt i början av 1900-talet och det har bara haft två ägare före oss. Men allt var renoverat och klart när vi flyttade in, vi har målat om lite väggar bara.

17_w

16_w

I det här rummet vill vi täcka väggarna så mycket som möjligt med minnen från vårt liv så att vi kan sitta här och dricka kaffe och tänka på hur bra vi har det. Vi har ofta vänner och familj över så det används ofta efter middagarna.

18_w

Var köper ni inredning?
– Lite på loppis och auktion och rätt mycket är arvegods. Vi gillar att mixa. Det är inte mycket alls som vi har köpt nytt. Det blir mer personligt och det är det vi är ute efter. Jimmie tycker också det är roligt med inredning, han sitter mycket på auktionssajter.

Hur är er stil? 
– Den är nog lite 20-30-tal med vissa inslag av både äldre och nyare saker. Vi köper det vi tycker är fint, vi köper aldrig nya prylar för att det är trendigt eller modernt. Vi vill inte ha det stilrent utan det får gärna vara lite färg och mönster. Men jag tycker det är svårare att förnya sig i en gammaldags stil för det som är trendigt just nu passar inte in.

6_w

7_w

8_w

Det här köket är verkligen unikt! 
– Ja, det är häftigt med de mörkblå luckorna med röda detaljer men det är inte så praktiskt planerat. Ska en vara många och laga mat tillsammans så fungerar inte detta köket, då går en på varandra. Det var jättemånga som var här på visningen men det var många som backade för att köket var för litet och för att tvättstugan är ute i längan, men det gör mig ingenting för då slipper jag ju se tvätten här inne.

11_w

10_w

9_w

Har du alltid haft den här stilen?
– Nej, när jag flyttade hemifrån tog jag bara med mig det jag hade så den har utvecklats genom åren och jag tror att jag och Jimmie har kommit fram till vad vi vill ha för stil tillsammans. Han tyckte det var roligt när vi träffades att jag inte heller var en sådan som bara vill ha vitt hemma och att vi är lika på det planet gör nog att han också tycker att det är roligare med inredning. Det har vuxit fram, tills dess att vi skulle köpa vårt första hus och det var då vi insåg att vi ville ha en gammaldags stil hemma.

14_w

15_w

Var hittar du inspiration?
– Jag har inte så ofta tid att läsa tidningar men däremot blir det mycket TV-program om trädgård och inredning när Greta har somnat. Jag gillar brittiska program för där är det ofta äldre hus med stugkänsla. Och Instagram är en stor inspirationskälla för jag har många vänner som har fina hem.

12_w

13_w

Emmas bästa inredningstips

Plocka fram sådant som du själv tycker är fint, gå inte så mycket på trender och vad andra gillar. Det kommer se bra ut ihop om det är saker du gillar. Jag älskar ju trädgård så jag plockar gärna in kvistar och blommor utifrån också, det gillar jag.

1w

SE BILDER FRÅN EMMAS TRÄDGÅRD HÄR

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *