Feng Shui i Herrgårdsvillan

svarta dubbeldörrar
På det stora lantbruket ligger familjen Rosenlunds storslagna herrgårdsvilla som är inredd efter Feng Shui för att skapa ett harmoniskt hem att längta efter. Välkommen in bakom de svarta dubbeldörrarna! 
Att ta över släktgården låg långt fram i tiden och Mikaela och Johan hade precis beställt ett nytt kök till deras lilla torp när de fick veta att bebisen i magen i själva verket var tvillingar. ”Tanken var att vi skulle bo på torpet med ett barn och ta över gården lite i lugn och ro. Men sedan var vi på ultraljud i vecka sju och fick veta att det var två bebisar och då insåg vi att vi inte kunde bo på torpet längre. Så vi fick ringa och avboka köket och direkt åka hem till Johans föräldrar och säga att ”ni får flytta ut för vi behöver in här nu”, berättar Mikaela vars familj är den femte generationen i ordningen som bor här på gården.

Mikaela Rosenlund

Hemma hos: Mikaela Rosenlund i en pampig herrgårdsvilla på 450 kvadratmeter i Blekinge som hon delar med maken Johan som driver lantbruk och tvillingdöttrarna Elsa och Esther 2,5 , och hunden Astrid.
Atmosfär: Det går inte att låta bli att slås av häpnad när vi kliver in genom de svarta dubbeldörrarna denna blåsiga sensommardag. Husesynen tar nära en timme och vi blir kära i varje rum. Vi drömmer om hur det vore att fira en riktig Fanny och Alexander-jul i det här huset. Timmarna i värdinnan Mikaelas sällskap går försvinnande fort och vi har svårt att slita oss när det är dags att gå hem. På återseende!
Ha-begär: Kristallkronor, äkta mattor och oversizeat badkar.
Mikaela på Instagram: @mrsrosenlund
feng shui

 

herrgårdsvilla

Det gamla 1800-talshuset förvandlades till en herrgårdsvilla på 450 kvadrat, hur lång tid tog byggprocessen?
– Det tog ett knappt år att få det klart. Johans föräldrar bodde kvar när vi började riva, så i slutet regnade det in lite här och då var de sådär glada ha ha. Vi har byggt till och ändrat planlösningen. Huset var väldigt opraktiskt planerat så vi har gjort det smartare.

Ert lilla torp ligger bara drygt 100 meter härifrån, var ni på plats ofta under byggprocessen?
– Ja, vi var här varje dag och Johan hjälpte till att bygga med. Det var bra för han har ju bott i detta huset sedan han var liten och vet var det är eftermiddagssol, och var det är fin utsikt och var det blåser ifrån. Men han tog i lite, huset hade nog inte blivit så här stort om inte han hade varit med, så jag brukar skylla på honom ibland när jag städar.

feng shui

herrgårdskök

Hur gick era tankar när ni planerade ert nya hus?
– Jag hade många punkter som jag ville ha med i mitt drömhus och vi tänkte att nu bygger vi detta, sedan kommer vi aldrig bygga hus igen. Långsiktighet har varit en röd tråd genom alltihop. Det ska vara hållbart och det får inte kännas daterat. Ett klassiskt fiskbensgolv är dyrt men det går ju att slipa så att det blir som att få ett nytt golv flera gånger, och vi kan vänta med det tills barnen har blivit stora.

Köket är väldigt pampigt! 
– Ja, köket är husets hjärta och det kommer att användas mycket och detta är mer som en herrgård än en villa så det går inte att sätta in vilket kök som helst. Det här huset behövde ett maffigt och platsbyggt kök så vi valde ett från Kvänum. Vi ville ha ett klassiskt kök som håller så att vi kan byta ut handtag och sådana detaljer istället för att renovera hela köket, det får nästa generation göra.

Var det något mer ni tänkte på när ni planerade köket?
– 
Det var viktigt med användarvänlighet, jag vill att det ska finnas plats att ha stora kalas och att barnen ska kunna ha många kompisar hemma och baka pepparkakor tillsammans. Jag vill inte behöva städa undan räkningar och dagislappar om vi blir fler till middagen. Var sak ska ha sin plats så att vi kan leva utan att behöva plocka hela tiden. Så vi har satsat på dold förvaring och öppna ytor, i hela huset. Många undrar hur jag orkar städa hela huset själv men det är så lättstädat för jag behöver inte flytta på någonting.

kvänum kök

herrgårdskök

Jag tycker det är viktigt att låta barnen vara delaktiga. Vi har lagt pengar på ett Kvänum-kök och ungarna har kört rally så att hörnen är sönderkörda redan nu efter ett år – men de bor ju också här! Jag trivs inte med helt nya, glansiga saker. Det ska vara personligt och barnen ska känna sig hemma här och kunna göra allting de vill. Vi brukar ha hinderbanor i de stora rummen, tänk vad roligt tjejerna kommer ha när de växer upp här.

feng shui

ralph lauren tapet

Hur tänkte ni när ni skulle göra alla färgval?
– Jag ville inte ha några vita väggar. Färg och mönster, mörka träslag och sedan mattor, tavlor och gardiner – det är det som är ett hem för mig. För att du ska se vem det är som bor där. Jag ville utgå från hallen, och när du kommer in här så ser du att vi har plockat upp färgerna från hallen längre in i huset med, så det blir en helhet. Tapeterna ska vara neutrala men ändå sticka ut. Jag gick in på Tapetorama och gick igenom alla varumärken och hittade ”det här är vi” och sedan körde jag på tapeter från samma varumärken, tapeterna kommer från Ralph Lauren och Cole & Son.

badrum ikea

ikea badrum

badrum herrgård

Hur går dina tankar när du inreder?
– Jag är väldigt intresserad av Feng Shui och läser du om det och använder dig av de fem elementen – eld, jord, metall, vatten och trä – så är det också mycket lättare att få ihop inredningen. Har jag en stor röd matta i ett rum, då räcker det med eldelement, då plockar jag upp de andra elementen i resten av rummet. Det är skönt att kunna göra de analyserna själv och känna att här behövs vatten-elementet, vad har jag för saker i glas och så går jag och rotar fram det och så bara ”ja, nu blev det bra”. Jag är ju utbildad inom affärsutveckling i botten så jag har läst väldigt mycket om analyser så då blir det att jag gör det omedvetet när jag kommer hem till folk också, att ”här borde du ta bort den orange kudden och sätta dit något grönt istället”. I vissa rum känns det att det är något som fattas men det kan också vara att mattan är för liten eller att lampan hänger för högt.

feng shui

feng shui

Hur gör du när du inreder ett rum?
– Jag försöker ta några steg bakåt och spela gäst i mitt eget hus för det är så lätt att bli hemmablind. Jag låtsas att jag är någon som inte bor här som kommer in i rummet och vad tänker jag då? Det är skillnad på design och användarvänlighet och det är viktigt att kunna kombinera det och ändå få det att kännas hemtrevligt. Det är utmaningen. Om du inte trivs på ditt jobb kan du alltid byta men du ska alltid hem efter jobbet och då är det viktigt att skapa ett hem som du vill komma hem till.

barnrum tvillingar

barnrum tvillingar

flickrum tvillingar

Var hittar du inredning? 
– Det var en del möbler som följde med huset och jag har delat upp dem lite. Bara för att det är en soffgrupp så behöver de inte stå ihop, utan fåtöljen kan stå i ett rum och soffan i ett annat. Jag gillar saker som har en historia men det behövs blandas upp med lite moderna saker så att det inte ser ut som att det bor två pensionärer här. I pappas källare har jag hittat mycket. När jag är på jakt efter en ny matta så tittar jag först på nätet men sedan kör jag ner till pappa och där hittar oftast några stycken som jag tar hem och så låter jag dem ligga i några dagar och går förbi och känner in vart de passar. Den bruna mattan i allrummet tyckte jag var jätteful när jag såg den hos pappa men sedan stämde det med färgerna här hemma och då blev den helt annorlunda.

Följer du trender?
– Jag försöker att inte följa trender men det ska ändå kännas uppdaterat. Jag tycker inte om att ha saker som alla andra har. Det blir för enkelt och jag tycker att ett hus måste vara en utmaning och bli något eget. Nästa projekt är att få upp personliga foton på väggarna. I tjejernas rum finns det citattavlor men ingen annanstans. Men trendiga färger och metaller gillar jag att plocka upp, exempelvis mässing för det behövs lite värme här mot allt det gråa.

feng shui

23_w

Mikaelas bästa inredningstips

  • Pinterest har räddat mig många gånger. Både jag och Johan har tillgång till min Pinterest så att han kan gå in i mina mappar och se vad jag menar istället för att jag ska förklara för det är inte alltid så lätt. Det är bra för kommunikationen med byggarna också att kunna visa vad du menar med bilder under byggprocessen.
  • Gå på känsla. Inspireras gärna av trender men kopiera inte rakt av.  Om det är mycket mönster så välj då ett mönster som du själv gillar. Välj inte blommigt bara för att det är trendigt för då har du en blommig kudde sedan som bara ligger och skräpar som du egentligen inte tycker om.
  • Flytta runt dina saker. Vem säger att vardagsrummet måste vara ett vardagsrum hela tiden, det kanske passar lika bra som sovrum? Det är det billigaste sättet att få ett nytt hem.
  • Använd dina släktsaker. Döm inte ut farmors gamla soffgrupp direkt för om du bara tar fåtöljen så kanske den blir jättefin någonstans. Ha ett öppet sinne för det och leta överallt. Vid första anblick var det bara massor av skräp i pappas källare men när jag tittade närmare hittade jag massor av fina saker.
  • Satsa på bestående saker. Vi har lagt mycket pengar på kök och badrum men det är många som lägger mycket pengar på prylar istället som de tröttnar på fort och som står i ett hörn och samlar damm. Plocka in lite saker från loppis och auktion istället så slipper du känna den där ångesten för pengarna. Köper du en Armanikostym så kan du ha en T-shirt från H&M under och det ser ändå lyxigt ut.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *