Är inne i en riktig ”matinspirationsperoid”, när jag kan sitta i timmar och googla recept och vill prova en massa nytt. Just nu är jag främst inne på vegetariska rätter, något jag tycker är lite svårt att laga själv. Och den här vegetariska pajen med feta, sparris och spenat var ju en riktig hit, så den tänkte jag dela med mig av! Grundrecept av Siri Barje.
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk vatten
1 tsk salt
Fyllning
ett knippe grön sparris
70 g bladspenat
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
150 g fetaost
en näve riven parmesan
3 ägg
4 dl mjölk
Sätt ugnen på 220 grader. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan vatten och salt. Knåda ihop till en deg och låt den ligga i kylen medan du förbereder fyllningen. Finhacka lök och vitlök och låt steka tills de blivit mjuka. Ställ åt sidan och hacka sparrisen i slantar. Lämna 7 sparrisar hela till garnering. Blanda sparrisslantar och spenat i den stekta löken.
Tryck/kavla ut degen till pajformen (25 cm i diameter) och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Äggstanning: vispa ihop ägg och mjölk till en smet, krydda med salt och grönpeppar. Fyll pajskalet med grönsaksblandningen och häll sedan på äggstanningen. Toppa pajen med smulad fetaost (halva paketet), de hela sparriskvistarna och riven parmesan. Grädda i 30 minuter tills pajen fått fin färg.
Servera med grönsallad på vilken resten av fetaosten smulas över.
Har ni några vegorecept att tipsa mig om? Länka gärna!!
Inlägget recept: vegetarisk sparrispaj dök först upp på Johanna Montell.