Månadens inredningsprofil: Jannice Wistrand från Add Simplicity

plantagen-addsimplicity-vinrocc88tt

Oktobers Inredningsprofil Jannice Wistrand från bloggen Add Simplicity vet exakt hur du ska möblera för att skapa ett hem i harmoni. För Homespo avslöjar hon sina bästa Feng Shui-tips och delar med sig av ett riktigt bra tips till dig som vill starta eget. 

Du är ju civilekonom i grunden, hur kommer det sig att du började jobba med inredning?
– Inredning har alltid varit ett av mina största intressen och sedan blev det faktiskt så att jag fick en kronisk sjukdom och då var jag tvungen att tänka till hur jag skulle kunna fungera rent arbetsmässigt. Då tänkte jag att om jag startar något eget som fungerar med min sjukdom så kan jag ändå jobba lite. Förr eller senare kanske jag hade bytt bana ändå men detta hjälpte ju till lite på vägen om man säger så. Jag har absolut inte ångrat det, jag tänkte faktiskt på det idag när jag lämnade barnen att ”gud vad skönt att vara sin egen”.

Jannice Wistrand


Gör: Egenföretagare – Inredare och Feng Shui-konsult.
Bloggar på: blogg.skonahem.com/addsimplicity
Jannice på Instagram: @addsimplicity

Hur fick du upp ögonen för Feng Shui?
– Det var redan 94,  jag har ju alltid gillat inredning men jag har också alltid varit intresserad av psykologi och inredning på ett djupare plan.  Inte det här ytliga med slit och släng och hänga med på trender utan hur vi påverkas av saker runtomkring oss. Jag har alltid gillat att ha det vackert omkring mig och då kom jag i kontakt med Feng Shui. Jag läste om hur vi påverkas av färg och form och så kände jag skillnaden när jag provade att använda alla elementen hemma, att det blev väldig skillnad när jag fick in eldelementet till exempel. På den vägen var det.

Och sedan utbildade du dig?
– Ja, jag tog tjänstledigt och började plugga till inredare och certifierad Feng Shui-konsult. Jag ville läsa för jag tycker att det är mycket idag att Feng Shui-konsulter kanske inte har inredningskompetensen. För även om du vet att en växt ska stå i en hörna så tycker jag det är viktigt att ha rätt kruka och ha rätt växt till stilen och där kände jag det fanns ett sätt för mig att differentiera mig från övriga på marknaden för att jag har både och.

plantagen-vrum-hocc88st

Varför är Feng Shui viktigt, enligt dig?
– För det första är jag helt övertygad om att vi påverkas av allt runtomkring oss idag. Feng Shui handlar om att försöka efterlikna naturen på ett positivt sätt, och vi stressar hur mycket som helst idag och får mer och mer intryck så det har ju aldrig varit viktigare än nu att ha ett hem där vi kan finna ro och samla kraft och energi och ha som en fristad. Därför tror jag att Feng Shui har blivit allt viktigare.

– Jag tror att det är viktigt att kunna landa i sitt och hitta det hem som du själv bygger på en längre tid och finna ro i det. Feng Shui pratar mycket om det och det tycker jag att vi helt har missat i den här inredningsdebatten att just nu har jag det här huset men om hundra år är det någon annan som har hand om det och nu är det min tid att förvalta det och göra det bästa möjliga av det och att vi har lite respekt för det tankesättet.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
– Det är lite olika, men jag brukar dela in det på dagar. En dag är bloggdag, en dag är jag ute och föreläser och en dag sitter jag på kontoret för det är mycket administration med. På morgonen börjar jag alltid med att lägga upp ett blogginlägg, kolla igenom kommentarerna och mejlen och sedan är jag ledig vissa dagar i och med att jag inte jobbar heltid.

sf-simplicity

Hur går det till när du inreder ett nytt rum?
– Som privatperson vill man gärna börja med det roliga först men egentligen så börjar jag på en tom yta och tittar på färgval och ljusinsläpp och väljer kulör eller tapet. Efter det börjar jag med en zonindelning, om det är ett vardagsrum t.ex. analyserar jag vad det är som ska göras i rummet, titta på TV, lyssna på musik, umgås och äta eller vad det nu kan vara. Utefter det sedan tittar jag på möbler och textilval och sist gör jag den roliga dekorationsbiten. Jag brukar göra intervjuer med kunden och riva ut bilder i tidningar som jag gör en moodboard av för att få en bild av vad kunden gillar och hitta stilen som vi vill åt.

Var hittar du inspiration till dina stylingar?
– Pinterest är ju fantastiskt men annars är det väl som alla andra – på resor och på hotell som jag är väldigt förtjust i. Det finns ingenting som inspirerar mig så mycket som att åka till storstäder och bo på hotell. Och sedan försöker jag rikta blickarna lite mer utåt – jag försöker att inte titta så mycket på svenska bloggar för det är lite mycket samma saker som florerar runt hela tiden och därför är det roligt att få lite annan input, speciellt när man är i inredningsbranschen.

sovrum-addsimplicity-bedroom

Hur ska jag tänka om jag vill förändra mitt hem med hjälp av Feng Shui-verktygen?
– Först och främst – börja rensa! Vi omger oss av så mycket saker att idag äger sakerna oss, det är inte vi som äger dem och den känslan är ganska så obehaglig. Det vet man ju själv när man går på tippen och alla är så himla glada för det är skönt att bli av med saker. Det känns ju lätt efter att man har rensat. Feng Shuins grundtanke är att allt har energier och de påverkar oss på olika sätt. Har du en sak som du stör dig på som du tycker är ful, ja då påverkar den ju dig negativt. Så rensa och skapa den ordning som förenklar livet hemma och som du är värd och omge dig sedan med saker som du tycker om. Sedan ska du först titta på hallen och sedan på sovrummet. Ska du börja i någon ände så är de två rummen det viktigaste. Vi gör ofta fel och börjar göra i ordning skrytrummen som kök och vardagsrum först. Hallen är det första du möts av när du kommer hem och det sista du lämnar och sovrummet är viktigt för att ha en plats där du kan slappna av och finna ro och ladda batterierna.

Feng Shuins fem element är Eld, Jord, Vatten, Metall och Trä (läs mer på Jannices blogg här). Du brukar säga att det inte behöver vara jämt fördelat men spelar det någon roll vilket element det är mest av i ett rum?
– Det kan vara lite mer yang/kallt/vitt i ett arbetsrum och lite mer mjuka toner i ett sovrum men annars har det lite med stilen att göra. Har du ett vitt hem så är det mycket metallelement men även om du har den stilen så måste du försöka jorda det och få in träelement för det behövs ändå. Det fungerar inte riktigt att ha bara vita inredningsdetaljer till vita väggar. Du behöver ha en balans mellan alla fem elementen för annars blir det lätt omysigt och det känns att det är något som inte riktigt är i balans.

linen-tapet-matsal-980x646

Hur ofta ändrar du om hemma?
– Möblerar om gör jag nästan aldrig, lite lever jag som jag lär i alla fall. Har jag hittat en bra möblering med kraftpositioner så är det den som jag kör på. Sedan är det klart att det är roligt att förändra och ibland har jag stylinguppdrag så jag måste förändra. Och sedan är det vissa saker som växer fram, man har ju vissa saker som man sparar till och vill byta ut.

Du är inte så mycket för trender, men har du något inredningsmåste i höst?
– Sammet, absolut. Men sammet är härligt också för det bidrar till en mjuk och inbjudande känsla att slänga in en sammetskudde, så det är så roligt att det är en trend tycker jag. Mjukt, flärdfullt och trevligt.

vacc88ggdekor-my-habitation

Vad har du på gång framöver?
– Jag har precis haft min mest intensiva period, där jag har varit ute på föreläsningsturné. Jag skriver på en bok, så det är den egentligen som jag ska jobba på med nu för den blir lite åsidosatt när jag har mycket annat att göra. Och sedan vill jag lägga extra krut på min blogg med lite proffsiga videofilmer och så där. Förra året var jag ju nominerad till Årets Inredningsbloggare i Elle Decoration Awards och det hoppas jag att jag blir i år med.

Har du något tips till andra som vill satsa på något eget?
– Jag har ju haft nytta av min civilekonomsutbildning när jag driver eget företag men det handlar ju såklart om mod att våga ta steget. Men efter du har gjort det så känner jag att man ska ”fake it til you make it”. Ha allt klart med visitkort och en proffsig hemsida redan när du startar så att det inte blir att ”jag har inte visitkort än, det kommer” – visa dig proffsig direkt från början! Det var jag väldigt noga med och när jag var klar med det så bjöd jag in så många kontakter jag hade till en releasefest, för att visa att jag finns. Man har ju ändå ett rätt brett nätverk med kompisars kompisar och det finns alltid någon som behöver något. Och att ha någon form av sociala medier kan jag inte sticka under stol med, alla jobb jag får är ju nästan genom det. Det tar tid men det kostar inget och det är perfekt när man är egen och ny att kunna marknadsföra sig utan kostnad.

Jannices bästa inredningstips

  • Flytta ut soffan från väggen, det är så många som trycker in alla möbler mot väggarna. Flytta ut den 10 centimeter så att den får luft, det gör jättestort skillnad i rummet.
  • Häng gardinerna ändå upp i taket istället för precis i överkant av fönstret.
  • Börja möblera från mitten av rummet istället och ha förvaring och bokhyllor längs med väggarna.
  • Jobba lite mer ton-i-ton med färgskalorna för då upplevs huset eller lägenheten mycket större.
  • Belysning – ha alltid minst sju belysningspunkter i varje rum.

 

TILL JANNICES INSTAGRAM

Av: Emilie Cederquist Foto: Jannice Wistrand

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *