Så skär du ut din Halloweenpumpa

Halloweenpumpa

Snart är det dags för årets upplaga av Halloween och oavsett om du ska fira eller inte så är det aldrig fel med en höstfin och välkomnande pumpalykta på yttertrappan! Men att skära ut din egen Halloweenpumpa är inte så lätt – eller? Homespo besökte Brinkagården och fick ta del av deras bästa knep till hur de enkelt och snyggt skär ut sina egenodlade Halloweenpumpor! 

  • Börja med att skära ut locket på pumpan. En filékniv är lätt och smidig att jobba med men det fungerar bra med en vanlig kökskniv.
  • Ta tag i locket och skär av det överflödiga pumpaköttet.
  • Nu är det dags att tömma pumpan. Börja med att skära bort det översta av köttet med kniven och skrapa sedan bort resten med en sked.
  • Tjockleken på pumpans väggar avgör hur lätt det är att skära ut ditt mönster. Tunnare väggar är lättare att skära i. Men tänk på att tunnare väggar gör att pumpan inte håller lika länge så hitta en bra balans. Den delen på pumpan där du inte ska skära ut något mönster kan gärna ha lite tjockare väggar.
  • Det är bra att utgå från pumpan när du väljer mönster. Det finns massor av mönster att ladda ner från nätet men du kan så klart även rita ditt eget.
  • Fäst mönstret med tejp på pumpan och rita ut med en tuschpenna. Tänk efter två gånger när du ritar och innan du börjar skära. Det är lätt att du skär bort de partier som ska vara kvar.
  • Börja skära de små partierna först då pumpan är mest stabil. När allt är utskurit, torka av rester av tuschen med en blöt trasa.
  • Voila! Din pumpa är nu klar! Sätt ett lykt- eller gravljus i som brinner länge och bra ute i blåst.

Tips!

1. Specialverktyg är ett måste om du ska göra detaljerade mönster. De finns att köpa på nätet men du kan även göra dem själv.
2. Spara pumpafrön till att göra rostade snacks. Supergott till öl!
3. Lägg en silicapåse (sådan du får med i nya väskor och skor) i pumpan för att förlänga hållbarheten på den.

Halloweenpumpa

Stort tack till Brinkagården för tips och lån av pumpor!

Text och foto: Rebecca Centrén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *