Svalt skandinaviskt hemma hos Josefin Netz

4_w

Homespos bloggare Josefin Netz inreder sitt hem med fingertoppskänsla i en svalt skandinavisk stil. Homespo fick ett exklusivt besök i villan ute på Ingarö. 

Några mil utanför Stockholm city ligger den Netzka villan. Ett hus som andas 20-tal men som gick från 60-talsstuga till villa så sent som vid milleniumskiftet. Men att familjen Netz skulle hamna här ute på Ingarö var inte alls planen från början.
– Nej, vi hade inte alls tänkt flytta så här långt utanför stan egentligen men det är så härligt att komma ut hit efter en dag på jobbet inne i city med alla människor och T-banan. När vi kommer hem känner vi bara ”åh, vad skönt”, berättar Josefin.

Josefin Netz

Hemma hos: NK-inköparen Josefin Netz i en milleniumskiftet-villa på 230 kvm på Ingarö i Stockholms Skärgård, som hon delar med maken Andreas, sonen August och katterna Hjördis och Karsten. Tillökning väntas i vår.
Atmosfär: Efter en blåsig bilfärd från ett snötäckt Stockholm var det riktigt härligt att kliva in i värmen hemma hos familjen Netz. Med en sprakande brasa i bakgrunden och med varmt kaffe i handen gick samtalet snabbt över från inredning till livet i allmänhet. Tack för besöket Josefin och Andreas, vi kommer snart igen!
Ha-begär: Designlampor, vintagemöbler och gröna växter.
Josefin på Instagram: @josefin_karsbergnetz

14_w

12_w

Hur såg huset ut när ni flyttade in?
– Det var 90-talsstil med svampade väggar och mycket röda och gröna färger, så vi har gjort om alla ytskikt. Sedan har vi satt in en ny kamin, gjort en lightrenovering av badrummet, byggt ett växthus och satt in ett nytt kök. Och så har vi satt på spröjs på fönstren och det gjorde jättemycket för stilen på huset.

Hur skulle du beskriva er stil?
– Den är väldigt skandinavisk med ljust trä och naturmaterial blandat med en mix av designklassiker och loppis. Jag vill att det ska kännas hemtrevligt och ganska ljust. Jag gillar tapeter och färg men inte starka, kitschiga färger utan mer jordnära kulörer.

15_w

6_w

Hur gick era tankar när ni skulle inreda huset?
– Vi tänkte att vi får lite ha den stilen som också bevarar husets stil. Jag kan tycka att många olika stilar är jättefina men i det här huset hade det inte passat med ett jättemodernt kök till exempel. Men jag vill inte ha det för lantligt heller utan jag vill ändå ha en modern touch på det. Det får inte bli för mycket Carl Larsson eller allmoge. Andreas är mycket mer för den stilen, han gillar kökssoffor och fotogenlampor och han har två stycken Carl Larsson-tavlor som hänger i hallen.

– Ja, men de hänger på skör tråd tror jag. Det finns inget som har så nära ytterdörren som mina tavlor, ha ha, skrattar Andreas.

7_w

Du inreder gärna med växter och grönt?
– Ja, min man håller på att bli tokig på mig, det tar sådan tid att vattna allting men det är ju så värt det. Jag har blivit duktig på att hålla dem vid liv, men det är skönt att det är vinter nu för på sommaren är det verkligen tufft med hela växthuset, altanen och trädgården som ska vattnas. Det går nästan inte att åka bort en helg, ha ha.

8_w

9_w

Hur ofta köper du nya saker?
– Om du frågar min man så håller jag på och byter ut saker hela tiden men jag har en deal med honom att jag måste sälja en sak om det ska komma in någon ny. Men det är ju det som är lite grejen med Instagram och bloggar – för att föda ditt Instakonto så kan du inte ha samma bilder hela tiden. Så det blir lite att man gör saker för att kunna uppdatera sina kanaler, ”nu har det inte hänt något på ett tag så då behöver jag måla om eller byta ut en möbel”. Det går ju så himla snabbt med trender men köper du lite mer tidlösa saker och blandar ut med så behöver du inte byta ut lika ofta.

2_w

Jag gillar att ha mycket personliga fotografier hemma. Tavelväggen består av mycket minnen och gamla grejer blandat med lite nytt.

1_w

3_w

Har du någon favoritmöbel här hemma?
– Det är nog den här dagbädden som jag hittade på Blocket. Den var lite 70-tal med orange mönster och brunt trä när jag köpte den. Jag har slipat och laserat den och klätt om dynorna. Jag hade velat ha en dagbädd länge och hade tittat på Ikeas Sinnerlig men det är det som är lite tråkigt med Instagram och bloggar att alla har ju samma grejer. Man inspireras av varandra och köper det som är trendigt. Så det är kul att hitta vissa saker som blir lite eget, som ingen annan har.

17_w
19_w

Gillar du att göra om möbler?
– Ja, jag är lite pysslig och älskar att måla och fixa men det är ju inte alltid man har den tiden. I Örebro, där jag kommer ifrån, finns en jättestor butik med begagnat så när jag var föräldraledig köpte vi massa billiga möbler där som vi gjorde om och sålde här hemma. Vi märkte att när man säljer sakerna i Stockholm får man typ det femdubbla priset om man har målat om dem lite, för här går det typ inte att hitta second hand-grejer till bra pris.

22_w

21_w

23_w

16_w

Handlar du mycket vintage?
– Ja, fast nu har jag börjat bli lite trött på det också. Nu köper jag lite dyrare saker som jag verkligen vill ha, som jag sparar till. Lite mer långsiktiga inköp. Jag gillar lampor och jag byter gärna ut till designklassiker. Jag märker att jag inte tröttnar lika fort på designklassiker som på spontanköpen.

24_w

Vi har gjort en lightrenovering av badrummet. Vi bytte bara ut möbler och satte in badkar och det blev verkligen en hit, August älskar ju att bada.

25_w

Vi är så avis på ert fina växthus! 
– Tack! Vi byggde växthuset förra året så i år har vi fått första våren där, vi började använda det redan i mars. Vi odlar saker som går att odla i krukor och sedan har vi en köksträdgård med pallkragar utanför med sallad och grönsaker. Vi använder växthuset varje kväll hela sommaren, innan vi hade det satt vi ute typ tre kvällar per sommar.

27_w

Har du något Stockholmstips att dela med dig av?
– Jag älskar Djurgården, jag vill alltid vara där. Vi gillar Skansen och Rosendals Trädgård, så om vi vill turista åker vi dit och går omkring. Sedan finns det ju så mycket fina öar häromkring med så mycket härliga butiker och restauranger. Vi älskar Dalarö, där skulle vi vilja bo om vi inte bodde här. Där är mer som ett samhälle med små gator, butiker och grönsakshandlare, det kan vi sakna här. Här på Ingarö kan man inte gå runt och mysa eller gå på café.

Josefins bästa inredningstips

– Gå hellre på känsla och det du själv gillar än att följa alla trender, det går så fort mellan trenderna så risken är att du tappar helheten.

– Gå efter förutsättningarna i just ditt hem, man kan gilla många stilar men det kanske inte alltid passar i just ditt hem.

– Ha mycket växter och grönt hemma, det finns väldigt lättskötta för de som ej har gröna fingrar. Växter förbättrar luften och får vilken trist hörna som helst att se mysig ut.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

TILL JOSEFINS BLOGG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *