DAGS ATT KÖPA BARNVAGN!

Att köpa barnvagn, vilken oändlighet! Idag kommer min (Matildas) man Johan att stå för inlägget. Det är nämligen han som tagit ansvar för valet av barnvagn. Eftersom han gjort så bra research så vore det dumt att låta all den info gå till spillo, kan ju finnas någon som vill ha en hjälp på vägen : ) Så här kommer det!

Johan:
Eftersom att jag är lite av en ”prylnörd” så tog jag till mig uppgiften att kolla upp barnvagnsutbudet i princip så fort vi började prata om att köpa en. Innan Matilda visste ordet av satt jag där och läste omdömen, kollade instruktionsfilmer och satte mig in i denna djungel, som det visade sig vara.

Efter att ha diskuterat fram och tillbaka i många svängar, gick vi från tanken på att köpa en vagn med möjlighet att på sikt bli en syskonvagn till att börja med en enkelvagn. Det kändes betydligt smidigare och ”nättare” och sen vet vi ju inte hur framtiden ser ut. Skulle det vara så att det vankas syskon om några år, ja då får vi helt enkelt uppgradera oss då.

När vi hade landat i den slutsatsen så fanns det ytterligare kriterier vi ville ha uppfyllda:
– Vagnens storlek (vi bor fyra våningar upp med lite hiss)
– Lättkörd (lätt att hantera upp för ex. trottoarer, in på bussen osv.)
– Funktioner (enkel att fälla/fälla upp, byta delar osv.)
– Ta lite plats i bilen (även om vi har kombi blir det alltid fullt)

Ganska snabbt efter mina sökningar så stod det mellan tre kandidater: Britax Smile 2, Emmaljunga NXT och Bugaboo Buffalo. Likvärdiga vagnar efter att ha genomfört mina kontroller på nätet. Storleksmässigt och i funktion var det inte mycket som skilde dem åt. Trodde jag…


Är det något jag lärt mig, och det gäller inte bara barnvagnar, är det att man inte enbart ska tro på vad som står i fakta och omdömen. Man måste själv känna och klämma. Så vi bestämde oss för att ta ett varv i butiker och få se dem live. Det visade det sig att butiken Big Baby var återförsäljare åt samtliga av de vagnarna som vi var intresserade av. Jag skulle tro att vi gav ett aningen förvirrat intryck när vi gick in i butiken i Kungens kurva i havet av vagnar. Personalen var snabba och uppmärksamma och erbjöd sin hjälp. Vi fick hjälp av en jätteduktig, erfaren och kunnig kvinna som visade oss vagnarna, alla dess funktioner och svarade på väldigt många frågor. Därefter testade vi själva vagnarna, vi körde runt i butiken, bytte sittdelar fram och tillbaka samt fällde ihop och vecklade ut otaliga gånger. Man kan lugnt säga att vi var grundliga i våra bedömningar.


Man skulle kunna tro att vi hade bestämt oss när vi lämnade butiken. Icke! Några dagar senare var vi tillbaka på Big Baby igen. Vi hade begrundat och kört ett varv till på nätet vilket väckt nya frågor. Denna gången fick vi hjälp av två olika personer från personalen och Matilda påpekade flera gånger hur imponerad hon var över deras servicenivå (hon är svår att impa på:)) Självklart blev det nya varv i butiken med vagn i näven och det fälldes ihop och vecklades ut igen.


Kontentan när vi lämnade för andra gången blev att vagnarna, trots likheterna på pappret hade olika känsla och vi upplevde att användarvänligheten skilde sig åt.

Sammanfattning av de tre vagnar vi testade

Britax Smile 2:
Denna vagn kändes prisvärd och ett stort plus för bromsen, man trampar ner i mitten för att både låsa och låsa upp bromsen. Något som fler borde ta efter tycker vi, så man slipper skava bort ovansidan av sina skor. Även funktionerna upplevdes som enkla att hantera och den var smidig att köra, dock hade den mindre hjul men främre låsbara. Helt ok urval av tyger till vagnen, ett gäng neutrala  och några mer färgstarka. Positivt med denna var även att det fungerade fint att endast använda mjuklift i sittdelen om man vill undvika att köpa en liggdel.  Dock var det den vagn som minst föll oss i smaken rent utseendemässigt av de tre, vi upplevde den lite ”plastigare” än de andra. Ett års garanti.

Emmaljunga NXT:
Denna vagn tyckte vi båda var snygg och kunde snabbt konstatera att den har många olika tygval och kombinationer som kändes tilltalande. Helt klart bäst utbud på den punkten av de tre. Man kunde te.x. välja mellan tre olika sorters hjul och även olika färger på handtag utöver tygerna på sufflett och liggdel. Det som vi reagerade på i negativ mening var att en del funktioner kändes knepiga att hantera, tex var man tvungen att genomföra två moment samtidigt för att lossa liggdelen och innan vi fick det förevisat var det obegripligt hur man skulle göra. Även efter förevisningen var det knepigt att få till. En annan sak som denna vagn föll på, enligt oss, var tyngden. Den kändes förvisso stadig och stabil, men tung att köra. Bara momentet att jobba sig upp för en trottoarkant mötte visst motstånd och med tanke på att det kan bli en hel del lyft i och ur bilen också kändes tyngden som ett minus. Med tanke på att detta är en väldigt ny modell var det också svårt att få en uppfattning om andrahandsvärdet. Garanti 3 år.

Bugaboo Buffalo:
En stor skillnad som vi snabbt märkte när vi testade Buffalon var hur lätt den kändes och hur smidig den var att köra, trots att den tål hela 16 kg last. Godkänd för 6 kg på handtaget och 10 kg under. Trots detta var det ingen av oss som upplevde vagnen som ostadig eller instabil. Stort plus också för användarvänligheten, funktionerna var lätta att förstå. I princip det enda man behöver veta är att alla vita knappat har en funktion. Detta är också en vagn som håller bra andrahandsvärde vilket är ett plus. Vi tyckte båda att vagnen var snygg, dock tyckte vi båda att färgvalen kändes något trista och alternativen var få, så helt klart ett minus. Garanti 3 år.

Vårt val:
Vilket vårt val tillslut blev kanske inte är svårt att gissa, det blev en Bugaboo Buffalo. Främst vann den på ur lätt den var och hur enkel den var att hantera både i körning och funktion. Modellen känns beprövad och man vet att den är fungerande och att den håller i längden. Så nu ska vi bara beställa den också! : )

Inlägget DAGS ATT KÖPA BARNVAGN! dök först upp på MOE of Sweden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *