Lantlig charm hemma hos Amanda

Ute på landet har Amandas familj funnit ett lugn som avundas av andra. Där har de skapat ett vackert hem med lantlig charm där grundstenarna är hållbart, genuint och miljövänligt.

För tre år sedan fick Amanda och sambon Gazze möjlighet att köpa hennes föräldrahem strax utanför Sölvesborg. De har inte ångrat köpet en sekund och vi på Homespo förstår verkligen varför.
– Det är världens snällaste hus. Det är som en enda stor kär vän. Här vilar ett slags harmoni och många som kommer hit säger att de blir lugna här. Läget med närheten till både stan och en liten stig från trädgården som går rakt upp i skogen är också helt fantastiskt. Vi älskar att bo på landet och att få vara ifred. Jag är så lycklig över att mina barn ska få växa upp på samma härliga plats som jag själv fick göra, berättar Amanda.

Amanda Althén

Hemma hos: Föräldralediga Amanda i en villa från 1915, som hon delar med sambon Gazze, barnen Malva och Theodor, hundarna Alice och Maya, tre katter, två hästar och fyra höns.
Atmosfär: Ett fridfullt och personligt hem där det finns utrymme för att andas. Vi älskar verkligen mixen av naturmaterial, trärena möbler och gamla bevarade detaljer.
Ha-begär: Antika möbler, personlig fotokonst, mjuka textilier.

Vad har varit viktigast för er när ni har inrett ert hem?
– Det viktiga för oss är att det är ett hem, inte att det ser fint ut för någon annan. Vi vill ha saker och möbler som vi älskar och som vi alltid kommer att ha. Att materialen är genuina är nästan det viktigaste. Trä, metall, sten, textil i linne eller bomull. Inga möbler i plast, laminat eller spånskivor får komma in hos oss. Nästan alla våra möbler är antika. Vi vill ha harmoni i inredningen och använder så jordnära färger som möjligt.

Vad har ni för inredningsfilosofi?
– Vår tanke är att skapa ett hem vi kommer vilja ha länge. Vi är inte så mycket för förändring. De möbler och annan inredning vi köper ska inte vara några spontanköp,utan köpta med hjärtat och vetskapen att de ska finnas hos oss länge. I dagens samhälle där en blir så fullproppad av saker en bör ha och köpa via exempelvis tidningar och Instagram, så är det så lätt att en aldrig blir nöjd. Det finns alltid något en vill ha och köpa. Detta försöker vi tänka på och se vårt hem och det vi har och försöka känna oss nöjda och stolta över det. Vi tycker om att ha saker som fyller en funktion, inte en massa prylar som en har bara för att ha.

Det viktigaste med inredningen är att olika material möter varandra och harmonierar med varandra. Textilier i olika strukturer, trä, glas, metall en skir blomma. Och så färgerna så klart. Dessutom försöker vi tänka på både oss själva och miljön när vi väljer exempelvis färger. Väggarna är målade med kalkfärg och möbler målar vi med linoljefärg.

Tre snabba med Amanda

Här hämtas inspiration:
Jag har fått mycket gratis av min mamma, hon är jätteduktig på att inreda, på att se hur färg och form passar ihop och hon har dessutom gett mig mitt tänk kring både miljö och byggnadsvård. Som det är nu tror jag vi inspirerar varandra. Annars är det tidningar, TV-program och Instagram.

Favoritmöbel:
Vårt stora slagbord i matrummet där vi alltid sitter och äter då vi har middagar och kalas.

Drömköp:
Det skulle nog vara ett stort skåp från 1700-talet i originalmålning.

Amandas bästa inredningstips

1. Var nöjd med det du har istället för att sträva efter nya saker hela tiden. Annars kommer du alltid vilja ha mer och aldrig bli nöjd. Njut av ditt hem och det du har skapat istället.

2. Låt det finnas en balans mellan material och färger i alla rum. Jag låter t.ex. det i nästan alla rum finnas en omålad, trären, möbel som ger liv åt rummet. Vi använder mest lugna harmoniska färger i blått, grått, vitt och beige.

3. Använd möbler och inredning i genuina, massiva material. Nästan alla våra möbler är i trä. Jag tror att det är det bästa för både oss och miljön.

Av: Emilie Cederquist Foto: Rebecca Centrén

Fixa Stilen ( Innehåller annonslänkar)

 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *