ekologiskt är inte lika med miljömärkt – stora inlägget om (pålitlig) miljömärkning av hygienprodukter

  Låt oss nu slå hål på myten om att ekologiskt skulle vara lika med miljömärkt. Detta är en myt som företag tjänar storkovan på. Ekologiskt är inte lika med miljömärkt. Att din deodorant, din duschtvål eller hudkräm har någon typ av ekologisk märkning innebär tyvärr oftast inte att den är klassad som miljövänlig.

Det finns nämligen inte några regler för ekologiska hygien- och skönhetsprodukter, så som det gör med mat. Detta innebär att din ekologiska duschkräm kan innehålla så lite som 0,5% ekologisk produkt, och ändå kan hela produkten märkas som ekologisk. Oavsett vad det är i de övriga 99,5% av produkten. Vilseledande? Ja, otroligt!

Att ingredienser är naturliga innebär inte heller att de per automatik är bra för miljön och hälsan. Ett exempel på detta är ämnet aluminium, som kan hittas bland annat i deodorant. Aluminium är ett naturligt ämne, men som ni säkert känner till är det inte hälsosamt för varken kroppen eller för miljön.

Jaha, så vad ska en göra då? Ge upp i denna djungel av vilseledande information? Nej, absolut inte! Lösningen är närmare än du tror. Det finns bra märkningar som ställer hårda krav. Det bästa är: du lär känna igen dem sedan tidigare.

Visst känner ni igen dessa trotjänare? Både Bra miljöval och Svanen ställer hårda krav på innehållet i hela produkten, och tar hänsyn till både hälsa och miljö i sina bedömningar. För att produkterna ska bli ännu bättre, skärps också dessa krav regelbundet. De förbjuder också ämnen som misstänks vara farliga, något som inte lagen gör idag.

Dessa märkningar är de jag litar på, och som jag tycker ställer rimliga krav. Även om de kan skärpas ytterligare. Det är ju så att även om en produkt är miljömärkt, behöver inte det betyda att produkten är bra för miljön. Men, de är mindre skadliga och har mindre miljöpåverkan än produkter som inte är miljömärkta. Därför är det också bra att tänka över hur många produkter du faktiskt behöver använda och att tänka på att dosera produkterna rätt.

Ok. Så vart börjar man? De hygien- och skönhetsprodukter jag tycker man bör köpa miljömärkta är produkter vi använder ofta och mycket, som vi sköljer ut i naturen (via dusch och avlopp till exempel)  och vars ingredienser kan nå våra sjöar och hav. Tre stora produktgrupper är tvättmedel, sköljmedel och diskmedel/maskindiskmedel. Sedan kan man även se över städprodukter (såpa funkar till det mesta. Känns onödigt att ha en massa olika medel) handtvål, schampo och balsam och övriga produkter.

Det är inte ens heller särskilt svårt att hitta och få tag på miljömärkta produkter. Många finns i den vanliga matbutiken. Här kan du hitta en lista på produkter märkta med Bra miljöval och här en lista på Svanenmärkta produkter.

Mitt nästa steg är att byta ut schampo och balsam mot miljömärkta alternativ. Men, man ska nu inte riva ur och slänga sina icke-miljömärkta produkter för att byta ut dem (slöseri med resurser, inte miljövänligt!) utan istället tänka på att byta till miljömärkt först när den gamla produkten är slut. Man behöver inte gå all-in på allt. Man kan inte göra allt, men alla kan göra något, ni vet! Lycka till!


Källa: Naturvårdsverket. Där kan du läsa på ytterligare om de miljömärkningar som finns och som rekommenderas av Naturvårdsverket.

Inlägget ekologiskt är inte lika med miljömärkt – stora inlägget om (pålitlig) miljömärkning av hygienprodukter dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *