tips till en bättre CV-bild

En bra CV-bild kan se ut på många olika sätt. För att inte gå in allt för mycket på (tråkiga) fotoregler, tänker jag skriva utifrån egna erfarenheter. Något jag tycker är genomgående för proffsiga CV-bilder är framförallt bildkvalitén. Det kommer vi inte ifrån. Bilden ska ha bra skärpa, men också vara genomtänkt.

Min kompis Fabio har precis flyttat tillbaka till Sverige efter flera år i Oslo. Han har fått nytt jobb här, och hörde av sig och bad mig fota några bilder till hans Linkedin. Och voila, en ide till ett blogginlägg föddes.

Antingen kan man hålla det traditionellt. Ett porträtt rakt upp och ner. Men jag har fotograferat Fabio framför en stor glasfasad som gör att bilden känns mer levande än om han stått emot en vit vägg. Jag har fotat med kort skärpedjup, vilket gör att han framträder mot bakgrunden. Fabio har också tänkt igenom sitt klädval så att det speglar hans yrkesroll.

Vill man inte ha det traditionella med fokus på ansikte mot blurrad bakgrund, tycker jag att man kan utgå ifrån vad man gör eller vad man jobbar med, och låta det utgöra en del av bilden. Är du konstnär, ta en bild på dig bland penslar och stativ. Här är det inte heller viktigt att du prompt ska ha ögonkontakt med kameran – att du exempelvis koncentrerat sitter och målar tycker jag fungerar minst lika bra. Ett superbra exempel på detta är Fredrikas bilder som hon tog till en skolansökan.

Min personliga bild jag har här på bloggen (som David fotat!) är en blandning av dessa två metoder – jag har tagit med en del av inredningen hemma, vilket blir personligare och talar för mina intressen. Samtidigt kollar jag in i kameran som på ett ”klassiskt” porträtt.

Som ett sista tips tänkte jag också påminna om vinklar; porträtt rakt framifrån kan lätt kännas lite stela. Prova att vrida överkroppen/ena axeln mot kameran, vrid huvudet och prova olika vinklar. Om du liksom jag inte är ett posingproffs, fota då många bilder och ändra dina vinklar lite efter varje bild. Pröva dig fram! Det tog liksom mig och David två fototillfällen och totalt drygt 150 bilder innan jag tyckte det blev tillräckligt bra.

Och nu till 10 000 kronors frågan: Kan ni gissa vad Fabio jobbar med? ?

Inlägget tips till en bättre CV-bild dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *