Verkligheten bakom den perfekta bilden

I lucka nummer 12 i Johanna Kajsons bloggjulkalender fanns ”verkligheten bakom den perfekta bilden” och ja… vad är verkligheten?

Är det egentligen kaos, stök, bråk och så klistrar vi på ett leende när bilden ska tas?

Nej egentligen inte alls. Jag har funnit ett stort intresse, som bara växer för varje dag som går, för att fånga fina ögonblick med kameran och skapa fina bilder.

Sedan är det klar att få att skapa de där bilderna så behöver förutsättningarna ibland också skapas.

Gällande familjebilder så är det så att det går inte att pressa fram något. Är barnen inte glada eller inte vill vara med på bild så vill de inte det. Och då blir det inga bilder. Det går inte att forsera fram dessa bilder utan det gäller bara att hänga med när tillfället ges.

Bilden från min födelsedag är en av mina favoriter från året och den kom till genom att vi var fina inför födelsedagsfirandet och sedan satte vi på musik och hade hemmadisco. Heliumballonger är ju lite av vår grej precis som vi firade Juni med varje månadsdag tills hon blev ett år.

Och det är klart att när vi knäppte en bild varje månadsdag på Juni tillsammans med lika många ballonger som hon var i antal månader så är det planerat.

När det gäller inredningsbilder, där det handlar om fasta saker som står still och jag inte är beroende av deras dagsform så är saken en lite annan.

Ja, jag plockar undan och jag tar bilder framför allt när det är städat och fixat. Denna bilden är ifrån Altheas första förskoledag denna terminen och visst så här ser det inte alltid ut i hallen och jag arrangerar inte alltid hennes skolväska i mitten av hallen.

Jag plockar oftast undan leksaker i skrikiga färger och passar som sagt på när det ser ut ungefär så här. Och väldigt mycket i bilderna handlar också om att passa på när det är ett bra ljus (hemsk årstid just nu för det där…) som till exempel här på kvällen före midsommarafton när vi skulle binda midsommarkransar.

Så annorlunda det såg ut i vardagsrummet förresten!

Samma kväll råkade den här bilden bara bli till genom att Althea plockade upp en blomma och skulle känna doften.

En annan favoritbild från året var när jag fångade ett ögonblick när min vän Kristin hissade upp gardinen i deras sovrum. Lilla Esther ligger i sängen och kikar på sin mamma. Och igen – ljuset!

När det gäller matbilder så puttas det absolut runt på saker för att det ska se fint ut och ibland har jag en make som står och stampar otåligt i bakgrunden och säger ”kan vi äta nu?!”.

Denna bilden är också en av mina absoluta favoriter från året och där är också den där mixen av planering och ändå mitt i stunden. Miljön runt omkring med ballonger, korgen och så vidare är så klart planerad men att fånga det där ögonblicket med henne i glädjerus mitt i konfettin var magisk. Och när vi tog dessa bilder så var det nästan som den allra roligaste delen av födelsedagsfirandena. Vi hade ballonger, konfetti, musik och skrattade tills vi hade ont i magen.

Nu när jag (snart) är klar med det här inlägget så får jag en känsla av att det ligger en förväntan bakom en sådan här fråga att jag ska säga det där om att det är kaos egentligen.

Och det blir väl lite som att återkomma till första luckan och jag tänker att jag tror att de bilder jag visar här, och kanske än mer på Instagram, absolut väljs ut med omsorg. Hade jag exempelvis tagit en bild rakt upp och ner på mig själv idag så hade ni fått se ett mycket ofräscht hår efter en lusbehandlingskur igår, inga löss i sikte men det går på dagis så vi passade på att behandla alla familjemedlemmar ändå, och trots att jag tvättat håret fyra(!) gånger så ser håret ut som om jag hällt olja i det.  Men därmed sagt så tror jag sedan att det i mina texter blandas mer högt och lågt.

Gah så svårt att sätta fingret på det här!

Nu ska vi i alla fall sätta oss till bords och äta middag!

Inlägget Verkligheten bakom den perfekta bilden dök först upp på Hus Nr 24.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *