Tavelväggar

Innan vi renoverade vardagsrummet hade vi en tavelvägg som sträckte sig över en hel vägg. Jag minns att jag fick många frågor på instagram om hur vi hade gått tillväga för att göra den. Sanningen är att just denna byggdes upp efter hand, den började i lite mindre skala och utökades sen successivt. Vi försökte dock hålla samma vågräta linje upptill på tavlorna (med ett litet avbrott av en) för att det inte skulle kännas för rörigt när tavelväggen blev så stor. Som ni ser valde jag att använda mig av endast svarta ramar, jag tyckte det harmonierade fint. Men det går minst lika bra att använda sig av olika färger.

I helgen bestämde jag mig för att göra en ny tavelvägg, denna gång i köket. Jag började med att mäta ut hur stor bit av väggen jag ville att tavlorna skulle få ta upp. Sen la jag ut tavlorna på golvet och började fundera. Jag ville att min tavelvägg skulle ha en kvadratisk form denna gång, alla yttre kanter skulle vara i lod och våg med varandra. Sen var det bara att passa in därefter och efter hur stor yta jag hade bestämt mig för att ha. Jag hade inte bestämt att jag skulle använda just dessa ramar och tavlor, jag hade ett stort gäng över efter gamla tavelväggen, så jag mätte och flyttade runt tills jag kände att det blev en bra form och känsla.

När det var dags att sätta upp tavlorna tog jag hjälp av min käre sambo. Det är alltid enklast att vara två. Vi började med att mäta ut dom två vänstra tavlorna och sen byggde vi på sidleds. Redan när tavlorna låg på golvet hade jag mätt hur stora mellanrum jag ville ha så vi gick efter dom måtten. Det är, precis som med det mesta, alltid bra om man gjort ett noggrant underarbete. Då går allt smidigare när det väl är dags för själva finliret. Jag känner mig nöjd med denna tavelvägg. Nu måste jag bara hitta, eller måla, några nya teckningar som ska få fylla dom tomma ramarna.

Det finns ju även en enklare variant för en typ av tavelvägg och det är att använda sig av tavellister. Det har vi gjort i sovrummet och det fungerar ju minst lika bra. Smidigt och snyggt!

 

Inlägget Tavelväggar dök först upp på Josefine Gunhamre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *