NÄR SOMMAREN ÅTERVÄNDER – ÖSTERLENTIPS

Österlen står våra hjärtan nära! Och det verkar som att det är en plats som många av er också älskar. Det kan inte bli så mycket mer sommar än en roadtrip förbi gula rapsfält, längs en kust som aldrig tar slut. Då ni har varit många som frågat efter våra tips så har jag nu sammanställt en liten story med våra favoriter.

”Allt är grönt, himmeln blå och rapsfälten är gula. Ett grässtrå är fyllt med hallon som är röda, jordgubbssaft i glaset till kex som är spröda. Nu stiger sommarsolen mot himmelen den blå, och fåglarna de sjunger så vackert just som så.” Som någon sommarlovssång från lågstadiet.

1. BRÖSARPS BACKAR – Njuta

Vår rutt börjar i Sölvesborg. Så min lilla guide utgår därifrån. Längs E22:an, förbi röda stugor, solgula rapsfält och så Brösarps Backar. En liten bensträckare och kaffepaus på väg söderut. Fantastisk vit sandstrand som lika gärna kunde varit något drömmande land i södra Europa. Glöm för all del inte bikinin heller. Här nere är det alltid varmt.

2. HÖRTE BRYGGA – Äta & dricka

Förbi Ystad och hela vägen till Abbekås. En första destination som vi bara älskar är Hörte Brygga. På deras meny hittar du det bästa ur den skånska myllans tydliga årstider – Rått, mjölksyrat, saltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt och bryggt. I lilla boden näst intill kan man köpa med sig fina råvaror och öl från Höganäs Bryggeri. Att man sitter precis vid havet förhöjer bara mysfaktorn.

3. YSTAD KUSTREMSA – Njuta

Sedan in i bilen igen och rikta bilen österut. Förbi Ystad och längs hela Kusten. Sätt på Öppna Landskap med Ulf Lundell vid detta laget och jag lovar att det kommer kännas precis som i en musikvideo. Havet till höger. Åkrar. Svensk sommar. Gåshud! På denna sträcka passerar man skyltar som berättade om gårdsbutiker, kryddodlingar och loppisar. Dock inget stopp värt att skrivas upp på den här listan. Men det finns mycket fint längs denna härliga kuststräcka.

 

4. APOTEKARNS – Äta & butik

I Simrishamn finns ett fantastiskt ställe som heter Apotekarns. Vi har haft en del otur när det kommer till öppettider här, så slå en pling och dubbelkolla så ni inte kör hela vägen i onödan. Här serveras fantastisk stenugnsbakad pizza med till exempel ruccola, riven parmesan och vitlöksolja. Maten serveras i en marrakech-insprierad trädgård och medan man väntar på maten så kan man ta ett varv i den mysiga inredningsbutiken som tillhör butiken.

5. FRANSKA CRÉPERIAN – Kaffe & fika

Förbi Vik och genom Rörum. Här finns väldigt mysiga fik – Mandelmanns Trädgårdar och Franska Crepérian. Mitt i Rörums by, på Byaväg 44, serverar de crépes med citron och socker som kan förtäras i deras härliga trädgård. En himmelfärd bara det.


6. KIVIKS ÄPPELMUSTERI – Shoppa

Och sedan vidare till Kivik för att fylla på skafferiet med färska äppelmuster och fläderblomsdrycker. Ni hör ju.

Andra tips på Österlensrundan som jag inte har bilder ifrån:
Olof & Viktors. Backagården. Blå Huset. Knäbäckshusen. Fridens Gårdskrog och rum.

Har ni tips som VI inte får missa? Kommentera gärna! 🍊 🍀 📷

Inlägget NÄR SOMMAREN ÅTERVÄNDER – ÖSTERLENTIPS dök först upp på kajsasven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *