ÖSTERLEN

Inlägget innehåller adlinks

För någon vecka sedan hade både jag, mor och Julia en ledig dag och konstaterade då att den årliga Österlensrundan vore en bra idé. Ingen sommar utan Österlen. Så vi packade väskorna med badkläder och kamera. Mammamu hade dessutom förberett en härlig frukostkorg som vi tog på vägen.

Första spontanstoppet: Salto Mortale. En liten vintagebutik strax innan Brösarp. Rätt dyrt och lite speciella grejer. Men ett bra sträcka-på-benen-ställe innan man kör vidare söderut.

Sedan vidare till Kivik. Det här är en mysig liten butik som ligger precis intill Kiviks Musteri. Fin keramik och porslin.

Jag hade gärna ätit spaghetti i dessa senapsgula grytor i höst.

Mamma köpte sig en fin lasagne-form.

I denna lilla butik säljer de även så klart helt färsk must direkt från musteriet. Tycker det är så förbannat gott – Ju grumligare desto bättre. 🍎🍎🍎

Finaste mor och syster. Hade inte kunnat önska mig något bättre sällskap denna dag på Österlen.

Jag hade på mig en jeanskjol ifrån Vila och en singoalla i linne från Australien. Sandalerna verkar vara slut överallt, men HÄR är ett par liknande.

Efter vi hade handlat på oss en del på Kiviks musteri så körde vi vidare mot nästa destination..

.. som var Gröna Butiken. Och precis som det låter är det en butik med massa härligheter, frukt & grönt. Det ligger emellan Rörum och Vik.

Här köpte vi färsk rödlök och vitlök, solmogna tomater, basilika, gräslök och fina avokados.

Mot nästa ställe! Förbi rapsfält och gröna fält, genom åkrar och längs vatten. Nästa ställe vi anlände till var Simrishamn. Här brukar vi alltid stanna till och ta ett litet varv genom den lilla staden. Tog en glass i hamnen och gick ett varv på Apotekarns som ligger mitt inne på huvudgatan.

Där har de drömmig keramik i ren marockansk anda.

Ett sånt här cafébord vill jag ha när jag flyttar till trädgård en vacker dag. Tänk att dricka morgonkaffet på det mörkgröna nere i mitten.

En timme i Simrishamn gick fort och därefter riktade vi bilen mot Örum 119. Från Simrishamn så tar ni väg 9 mot Ystad, och sedan svänger ni vänster mot Löderup på Örumsvägen. 4 kilometer more to go och sedan ser ni en vit byggnad på höger sida.

Julia och mamma är lagom taggade och hungriga på vedugnsbakad pizza.

Detta är det ”nygamla” Sara & Söderberg om ni ätit pizza där innan. Nytt namn, nya ägare men samma koncept. Magiska pizzor som äts i en trädgård.

Ett festligt ställe om ni som oss älskarrrrr pizza med enkla, goda råvaror. 🍕 🍕 🍕

Mina fötter, en solkatt och trasmatta.

Vi delade på två olika pizzor – En med sardeller, kapris, oliver, buffelmozzarella, tomater och olivolja. Och en charkpizza med tryffelsalami. Så förbannat gott med det salta nu under varma sommardagar.

Och till det en iskall alkoholfri Melleruds. 🍺

Mysfaktorn precis här = 100% 🌷

Här har vi också en favorit i repris! Lagom med lite sött efter en salt pizza. Franska Creperian heter detta bondfranska smultronställe och ligger i Rörum. 🥞

”Med smak av Österlen, ibland havet, ibland myllan.
Här bidar man sin tid. Tar i godan ro in dofter, smak och omgivning.
Invidd vidderna, de böljande fälten och Rörums svackor.”

Lite utomlandskänsla på detta härligt öppna kök. Man kan sitta både inomhus och utomhus.

En härlig rosa bukett gjorde sig ljuvlig där på vita byrån.

Vi valde så klart att sitta i skuggan ute i trädgården. Beställde gjorde vi i denna lilla mysiga bar. 🍹

De serverar både crepes och galetter av lokalproducerade ingredienser. Vår favorit? Buttafugi. En crepes med äkta smör, socker och citron för sextiotvå riksdaler. 🍋

Fina mor.

Om man beställer in Bombi Bitt från Menyn så kommer denna dröm in – Crepes med jordgubbar, vaniljglass och grädde. 🍓

Mätta och belåtna hoppade vi in i bilen igen, körde längs kusten och stannade till vid Vitemölla. En stor, fin sandstrand där vi avrundade vår härliga roadtrip. 🌾🌞

Har ni fler härliga tips på smultronställe man inte får missa längs Österlen så får ni gärna skriva!

”Var glad, min själ, åt vad du har: 
nu har vi hundra sommardar”

Inlägget ÖSTERLEN dök först upp på kajsasven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *