prova-på-svets och en ljusstake

I torsdags var jag och mamma i Uddevalla för en prova-på-svets-kväll för kvinnor! Ett initiativ från svetsutbildningen på Uddevalla Vuxenutbildning, med syfte att sprida kunskap om yrket, utbildningen och ett tillfälle att få prova på hantverket. Jag har varit sugen att prova på svetsteknik ett tag nu för att eventuellt kunna använda det i mitt skapande (lite som att ”levla upp” från limpistolen typ!). Det finns ju olika svetsar och tekniker, så att läsa sig till vad som passar mig bäst har varit svårt, så detta var ett ypperligt tillfälle att istället få prova praktiskt.

Jag provade gas (du värmer stålet med ett munstycke och matar tråd med andra handen), pinnsvets (materialet sätts fast i munstycket, och aktiveras när du vidrör metallen) och MIG/MAG, vilket är likt pinnsvets, men du matar material med en avtryckare och är lite mer ”precis” än pinnsvetsen. Den sistnämnda blev min favorit! Med hjälp av den fick jag till sist ihop metallbitarna som formade den skeva ljusstaken på bilderna. Det var svårt, lite läskigt i början, högljutt men framförallt kul och jag är så glad att jag fick tillfälle att prova på detta hantverk! Som extra grädde på moset vann jag också en svetshjälm i en utlottning, så nu är det bara svetsen som saknas innan jag kan sätta igång här hemma 😉

Inlägget prova-på-svets och en ljusstake dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *