
Med bakgrund av att en skatt på plastbärkassar kommer införas 2020 har jag sett en hel del kritiska påståenden till detta. Jag känner att jag vill dela mina synpunkter på några av dessa:
”Man kommer ju behöva köpa en annan typ av plastpåse till soporna, så antalet soppåsar kommer ju inte minska ändå”
Många använder plastbärkassen i sophinken för restavfall, och undrar då vad de ska ha istället. Om man behöver köpa en annan typ av plastpåse minskar väl inte plastanvändandet?
Jo, så här ligger det till: plastbärkassen är inte tänkt som en engångsprodukt. Den är tillverkad i tjockare plast för att man ska använda den många gånger. Däremot är avfallspåsar som är ämnade just för att ha i soppåsen tillverkad i en tunnare plast. Alltså kan plastanvändandet minska genom detta.

”Hur kan min plastpåse hamna i havet? Jag använder ju den för att lägga mina sopor i, som kommunen sen samlar in. Dumpar kommunen avfallet i havet?”
-Vi har en bra fungerande avfallshantering i Sverige, och det dumpas inte i havet. Men, bara för att du och jag är duktiga på att inte skräpa ner, betyder inte det att det gäller för alla. Nedskräpning är ett problem även i Sverige, skräp som till sist blåser ut till haven om ingen städar upp. Nej, Sverige är inte den största boven vad gäller plast i havet. Men vi bidrar.
Inlägget skatt på plastpåsar dök först upp på Johanna Montell.