Fönsterpepparkakor och mitt allra bästa recept på kristyr

I reklamsamarbete med Gille 

God dag, hej och hoppas att allt är fint idag. Vet ni vad det är ni kikar på? Det är samma fina mini-pepparkakshus från Gille som ni har sett i formerna av barnkalas, middagsbjudningsdessert och en liten stad.

Den här gången monterar vi ner dem. Eller rättare sagt monterar aldrig ihop dem.

Istället bygger vi en liten stadsvy längst fönstret (tips: kristyren som vi klistrar upp pepparkakorna mot fönstret med går alldeles utmärkt att putsa bort senare).

 

 

 

Min allra bästa recept på kristyr kommer här:

Fyra äggvitor

600 g florsocker

1 msk flytande glukos

1 msk citronsaft

Vispa de fyra äggvitorna till något skummiga, men försiktigt – det ska inte bli för stora luftbubblor, och vänd sedan ner 600 g florsocker, lite i taget, under långsam vispning. När allt florsocker har blandats med äggvitorna drar ni upp hastigheten på vispen rejält och låt den sedan gå i några minuter. 

När fina ”toppar” kan göras i kristyren så är den redo. I de sista visningarna svänger ner ner 1 msk citronsaft och 1 msk flytande glukos. Färdig!

Och här kommer sedan det allra bästa tipset: låt kristyren vara i bakskålen men lägg en blöt handduk över. Ta sedan lite kristyr i taget och arbeta med. Den blöta handduken gör att kristyren inte hårdnar i bakskålen. 

Använd en smal smal tyll och spritsa kanterna på fönsterstaden med vit kristyr.

Så vips har vi en liten fönsterstad av Gille mini-pepparkakshus. Pynta fönsterkarmen med ljusslinga och grankvistar för det där lilla extra.

Och med detta sagt har vi jobba klart de sista arbetstimmarna och tar nu helg med stort H.

 

P.s I helgen ska jag visa hur ni använder det här grundreceptet till kristyr och sedan gör om det i olika konsistenser – en att använda för att göra kanter med mera och en att ”flyta ut” lite större områden med. 

Inlägget Fönsterpepparkakor och mitt allra bästa recept på kristyr dök först upp på Hus Nr 24.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *