BULLRECEPT

Mammas bullar är bäst, så kanske alla säger?! Men min gör verkligen det och det är på mamma recept jag själv bakar mina bullar.Så här kommer världens bästa recept!

1 pkt jäst

1 1/2 dl socker

150g smör

8 dl mjölk (röd)

2 msk kardemumma

10-13 dl mjöl

Smula jästen i bakassistenten och häll på socker. Smält smör och häll i mjölk och låt det bli fingervarmt. Häll över smör-och mjölkbladningen över jästen och sockret. Mortla kardemummakärnor och häll i. Se till att sockret blir upplöst innan du häller på mjölet. Jag brukar ta 50/50 av vanligt kärnmjöl och manitoba, de blir härligt luftiga då!Hemligheten för att lyckas är att vara otroligt försiktig med mjölen, blir det bara en dl för my ner så blir de torra och hårda. Det är en känsla i fingertopparna som jag lärt mig av mamma när degen är perfekt. Så ta lite i taget… och känn på degen efter varje dl efter den fått knåda en liten stund (kanske inte första 7 dl). Jag låter min det vara lite kladdig, alltså så att det fastnar lite kladd på fingret. Då är den perfekt!

Nu ska degen jäsa, ungefär 45-60 min under duk. Kolla till den ibland och går jäsningen fint så kan man trycka påse egen och den åker ut fint igen. När den jäst klart, ut på bakbordet, kavla uren rektangel eller så nära en rektangel du kan komma. Återigen, var försiktig med mjölen och bearbeta degen så lite du bara kan- inget knådande här! Jag häller ut från bunker och kavlar direkt.

Fyllningen kan man ju välja efter smal, smör, kanel, socker, mandelmassa, vaniljkräm, sylt, nutella, frukt osv osv! Jag gjorde klassiska kanelbullar. Då brer du ett generöst lager med rumstempererat smör, pudrar ordentligt med kanel och socker på. Rullar ihop kalaset och skär sen runda bitar och lägg i bullformar.

Låt jäsa ytterligare 30 min.. sen pensla med vispat ägg och på med pärlsocker. Skjuts in i ugnen, 225 garder i ca 8-10 min. Jag kör ej varmluft!När bullarna svalnat och jag tjuvätit ett gäng, packar jag direkt i påsar och in i frysen om jag inte har besök samma dag. För det är lyx att ha nybakat i frysen varje dag!

Det var det om bullar!

Matilda

Inlägget BULLRECEPT dök först upp på MOE of Sweden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *