Recept: Rabarbermarmelad

Rabarb måste räknas in som min favoritgrönsak (jag erkänner: här var jag tvungen att googla. Visste alltså inte att rabarb var en grönsak. Ett bättre uttryck är väl att det är en favorit av grejer man kan skörda i trädgårdslandet). Iallafall. Rabarber är en favorit, och nu har jag grävt i arkivet och vill dela med mig av receptet här igen, för det blev så himla gott!

Rabarbermarmelad med mynta och citron

250g (ca 5 dl) rabarber
250g (ca 2,5 dl) syltsocker
1/2 dl vatten
1 citron (cest + saft)
5 myntablad (eller efter smak!)
Mortla myntabladen tillsammans med 1/2 dl socker tills myntan är fördelad i sockret. Ställ åt sidan och skiva rabarberstjälkarna i ungefär lika stora bitar. (Jag lät skalet sitta kvar då jag fick tag på ganska späda stjälkar. Skalet ger fin färg till marmeladen, men upptäcker man att det blir allt för trådigt kan man skala av det grövsta).

Lägg skivad rabarb, myntasocker + resten av sockret tillsammans med vatten, citroncest och citronsaft i en kastrull och koka upp långsamt. Låt allt småputtra tills vätskan försvunnit och marmeladen börjar få rätt konsistens. Detta kan du prova genom att ta en liten klick på en tallrik som får svalna. Jag kokade min marmelad i ca 15 min.
Häll upp marmeladen i en ren och torr tätslutande burk. Låt sedan marmeladen svalna i burken (gärna upp och ner på) och förvara sedan kallt och mörkt.
Detta recept blir ca 2 dl färdig marmelad, och är alltså en ganska liten sats, men det är ju bara att öka måtten om man vill göra storkok. Är riktigt nöjd med min första marmelad (som jag avnjöt på varma scones)!

Sugen på fler recept med rabarber? Kolla in receptet på rabarberkräm eller mitt recept på rabarberbellini!

Inlägget Recept: Rabarbermarmelad dök först upp på Johanna Montell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *